Pages Menu
Categories Menu

Posted on mart. 29, 2017 in Comunicate, International, Politic | 0 comments

Ana Birchall: Prioritatea noastră este să menținem un dialog constant cu autoritățile britanice și instituțiile UE pentru a ne asigura că drepturile românilor din Marea Britanie vor fi în continuare respectate după demararea procesului Brexit

Ana Birchall: Prioritatea noastră este să menținem un dialog constant cu autoritățile britanice și instituțiile UE pentru a ne asigura că drepturile românilor din Marea Britanie vor fi în continuare respectate după demararea procesului Brexit

DECLARAȚIE DE PRESĂ 

 

În contextul anunțului privind activarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona de către Marea Britanie, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a susținut o declarație de presă în care a arătat că autoritățile române au inițiat deja un dialog atât cu partea britanică, cât și cu reprezentanții instituțiilor europene, în vederea asigurării respectării în continuare a drepturilor cetățenilor români aflați pe teritoriul Marii Britanii.

“În momentul de față, prioritatea noastră este să menținem un dialog constant cu autoritățile britanice și instituțiile UE pentru a ne asigura că drepturile românilor din Marea Britanie vor fi în continuare respectate după demararea procesului de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Pe dosarul Brexit, România are trei priorități majore, și anume: 1. Protejarea cetățenilor români care trăiesc în Marea Britanie; 2. Reducerea impactului asupra bugetului UE; 3. Reducerea impactului asupra acțiunii externe/rolului global al UE, inclusiv în vecinătatea sa”, a subliniat ministrul delegat Ana Birchall.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a mai precizat că negocierile cu Marea Britanie vor fi purtate unitar, la nivelul tuturor celor 27 de state membre al Uniunii Europene și a exprimat susținerea pentru un proces ordonat, predictibil, bazat pe respectarea principiilor și valorilor europene, a libertăților cetățenilor europeni. “Personal, am început discuțiile cu omologii mei din statele membre UE asupra procesului Brexit, precum și cu negociatorul șef al Uniunii pentru procesul Brexit, domnul Michel Barnier, și, de fiecare dată în cadrul întâlnirilor și reuniunilor la care am participat, am înscris pe agenda discuțiilor tema drepturilor cetățenilor români, precum și ale celorlalți cetățeni europeni, aflați în Marea Britanie”, a mai susținut ministrul delegat.

“Nimeni nu are interesul să ridice ziduri, să taie punți – Marea Britanie este un partener esențial al Uniunii Europene și viceversa. Ne propunem să avem negocieri constructive cu partea britanică, desfășurate de o manieră corectă și deschisă”, a precizat Ana Birchall.

Totodată, Ana Birchall a subliniat că țara noastră se va afla într-o poziție-cheie în acest proces în perspectiva exercitării mandatului Președinției Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru din 2019, care va coincide cel mai probabil cu finalul perioadei de negocieri cu Marea Britanie. În acest sens, ministrul delegat a reiterat punctul de vedere al României în ce privește menținerea unor legături strânse între Marea Britanie și UE după Brexit, păstrarea angajamentului britanic pentru securitatea continentului în cadrul euro-atlantic, precum și aprofundarea relațiilor bilaterale în cadrul parteneriatului strategic. „Acordul de retragere ar trebui să constituie o bază solidă pentru o cooperare strânsă reînnoită cu Marea Britanie, în domenii de interes comun, cum ar fi comerțul, securitatea/apărarea şi politica externă”, a declarat Ana Birchall.

 

Declarația de presă pe pagina Ministerului Afacerilor Externe: http://www.mae.ro/node/41209

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.