Pages Menu
Categories Menu

Posted on mai 18, 2015 in International, Politic | 0 comments

Ana Birchall, președintele Comisiei pentru afaceri europene, a avut o întrevedere cu ambasadorul Turciei în România, E.S. domnul Osman Koray Ertaș

_DSC7877_res

Ana Birchall, președintele Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaților, a avut o întrevedere cu ambasadorul Turciei, E.S. domnul Osman Koray Ertaș, ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Turcia în România

COMUNICAT DE PRESĂ

Ana Birchall, președintele Comisiei pentru afaceri europene, a avut luni, 18 mai, o întrevedere cu E.S. domnul Osman Koray Ertaș, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Turcia în România. În cadrul dialogului, Ana Birchall a evocat relaţiile excelente dintre cele două țări, subliniind că “Turcia este un partener de importanţă majoră al României, la nivel politic, strategic şi economic, prin prisma prieteniei tradiţionale, a intereselor care ne leagă în această regiune şi a statutului de membri NATO care acoperă flancul estic al Alianţei”.

Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a accentuat necesitatea consolidării Parteneriatului Strategic bilateral inclusiv prin dimensiunea securității energetice. “Cooperarea cu Turcia pe domeniul energetic poate fi un pilon al dezvoltării unei piețe energetice robuste și funcționale în Sud-Estul Europei. Turcia este partenerul natural al Uniunii Europene în regiunea Mării Negre și Europei de Sud Est pe acest domeniu şi un factor esențial pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu resurse energetice a Europei. Salutăm lansarea lucrărilor de construcție a gazoductului “Trans-Anatolian Pipeline” (TANAP), element de bază al Coridorului Sudic privind transportul de gaze. Sperăm că realizarea acestui proiect în calendarul propus va permite atragerea suplimentară şi diversificată a resurselor de gaze din Marea Caspică pentru piața din Sud Estul Europei. Sperăm din acest punct de vedere ca proiectul TANAP, urmat de emergenţa proiectului TAP să constituie un punct solid şi pentru alte viitoare proiecte energetice ce ar urma rute similare”, a declarat Ana Birchall.

Totodată, Ana Birchall a punctat în cadrul întrevederii cu ambasadorul Turciei acțiunile diplomației parlamentare la nivelul celor două țări ca vectori ai consolidării relației de parteneriat. “Diplomaţia parlamentară a devenit un instrument important al realizării intereselor naţionale. Dialogul şi cooperarea între parlamente au oferit repere importante în direcția dezvoltării relațiilor economice, sociale sau culturale, iar din acest punct de vedere, colaborarea româno-turcă este deosebit de eficientă”, a precizat președintele CAE, Ana Birchall.

La rândul său, E.S. dl Amb. Koray Ertaş a exprimat suportul Republicii Turce pentru Parteneriatul Strategic cu România şi a reiterat dorinţa dezvoltării de noi modalităţi de cooperare în plan bilateral. Înaltul oficial a adăugat că Turcia va continua eforturile în direcţia îndeplinirii cerinţelor pentru integrarea în Uniunea Europeană, mulţumind totodată României pentru sprijinul acordat de către ţara noastră. De asemenea, ambasadorul Republicii Turce şi-a arătat susţinerea faţă de proiectul energetic TANAP, exprimând dorinţa unei viitoare diversificări a rutelor energetice vizând Coridorul Sudic.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.