Pages Menu
Categories Menu

Posted on apr. 10, 2017 in Comunicate, Economic, International, Politic, Social | 0 comments

Ana Birchall: Mobilitatea lucrătorilor este consacrată în principiile fundamentale europene, iar românii și toți cetățenii europeni trebuie să beneficieze de libera circulație a forței de muncă

Ana Birchall: Mobilitatea lucrătorilor este consacrată în principiile fundamentale europene, iar românii și toți cetățenii europeni trebuie să beneficieze de libera circulație a forței de muncă

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a participat, luni, 10 aprilie a.c., la conferința “Provocări privind libera circulație pe piața muncii în Uniunea Europeană”, eveniment organizat de Ministerul Muncii, în parteneriat cu Institutul European din România. Conferința face parte din campania de dezbateri publice în vederea pregătirii Președinției române a Consiliului UE.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a subliniat că cele patru libertăți fundamentale, printre care și libera circulație a forței de muncă, reprezintă unul dintre cele mai mari câștiguri ale României dobândite după aderarea la Uniunea Europeană. Libera circulație a forței de muncă a reprezentat și reprezintă o oportunitate pentru mai mult de 14 milioane de cetățeni europeni, inclusiv cetățeni români, de a accesa locuri de muncă conforme cu pregătirea și obiectivele pe care le au. Este deja cunoscut faptul că mobilitatea lucrătorilor contribuie la creșterea economică a statelor membre ale UE, avantajele resimțindu-se, în special, în statele spre care are loc mobilitatea”, a declarat Ana Birchall.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a susținut, în egală măsură, importanța gestionarii fenomenului numit “exodul creierelor”. “Nu trebuie ignorat faptul că România se confruntă cu un fenomen care produce efecte sociale importante – exodul creierelor. Sunt necesare, în continuare, politici țintite împotriva acestui fenomen care să ajute tinerii să se împlinească profesional, aici, acasă. Creșterile salariale pentru medici și profesori, asumate de către Executiv, sunt pași concreți în diminuarea exodului creierelor”, a punctat Ana Birchall.

În UE, cetățeanul european trebuie să aibă, în continuare, o poziție centrală, inclusiv din perspectiva accesului la piața europeană a muncii. Dezavuăm orice posibile discriminări între cetățenii europeni, de facto sau de jure, pe tema liberei circulații. De altfel, libera circulație a persoanelor și lucrătorilor reprezintă și cea mai vizibilă și concretă fațetă a Uniunii, o statistică la nivel european indicând faptul că majoritatea celor intervievați au considerat-o drept principalul punct de legătură cu cetățenia europeană”, a susținut Ana Birchall.

Totodată, Ana Birchall a precizat că libera circulație, principiu fundamental al UE, nu trebuie să cadă pradă retoricilor electorale și populiste. “În perioade de criză sau post-criză economică, mobilitatea persoanelor și în special a lucrătorilor este vulnerabilă atacurilor diferitelor forțe politice populiste, care în mod facil echivalează prezența lucrătorilor comunitari cu problemele de ocupare ale propriilor lucrători. Este, din păcate, situația pe care o sesizăm astăzi, în mod paradoxal, în state care au beneficiat în mod masiv în urma mobilității europene”, a mai spus ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

“Președinția României a Consiliului European din 2019 va fi organizată, astfel, într-un context complex și definitoriu pentru modelarea viitorului Uniunii Europene, fapt ce ne responsabilizează și mai mult, dată fiind importanța deciziilor pe care Uniunea și statele sale membre le vor lua în această perioadă.  Avem, totodată, datoria de a ne implica în dezbaterea privind viitorul Europei și, în mod particular, cu privire la libera circulație pe piața muncii şi o vom face cu o atenție sporită la drepturile și libertățile – în primul rând legate de mobilitate – ale cetățenilor români și ale cetățenilor europeni, în general. Sunt convinsă că România are potențialul ca, la mai mult de 10 ani de la aderare, să vină cu soluții concrete, constructive și viabile care să influențeze pozitiv parcursul viitor al construcției europene”, a declarat Ana Birchall.

 

Comunicatul de presă pe pagina Ministerului Afacerilor Externe: http://www.mae.ro/node/41376

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.