Pages Menu
Categories Menu

Posted on iul. 11, 2016 in Comunicate, International, Politic | 0 comments

Ana Birchall: În contextul noilor provocări de natura politică, economică și de securitate, familia europeană trebuie să fie mai solidară şi mai unită ca oricând

FullSizeRender (1)

Ana Birchall: În contextul noilor provocări de natura politică, economică și de securitate, familia europeană trebuie să fie mai solidară şi mai unită ca oricând 

COMUNICAT DE PRESĂ

Ana Birchall, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor, a participat  în perioada 10-11 iulie a.c., la Conferinţa Organelor parlamentare Specializate în Afaceri Comunitare şi Europene ale parlamentelor Uniunii Europene (COSAC), reuniune dedicată preşedinţilor Comisiilor pentru afaceri europene din parlamentele statelor membre UE. Conferinţa a avut loc la Bratislava, în contextul preluării de către Slovacia a preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, în al doilea semestru al anului 2016.

Principalele teme care au fost dezbătute în cadrul reuniunii COSAC au vizat priorităţile și provocările Preşedinţiei slovace a Consiliului Uniunii Europene, recentul referendum privind ieşirea Marii Britanii din UE, directiva privind detașarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii, măsurile de gestionare ale crizei migrației, precum şi stabilirea unor mecanisme eficiente de consultare şi cooperare inter-parlamentară.

Recentul referendum din Marea Britanie a pus pe agenda reuniunilor la nivel european un subiect important căruia familia europeană trebuie să îi ofere un răspuns cât mai coeziv și mai unitar. Vorbind despre poziția României față de această nouă paradigmă a relațiilor dintre stele europene, Ana Birchall a declarat: „În urma rezultatului referendumului privind Brexit-ul, pericolul euroscepticismului, populismului şi extremismului la nivelul Uniunii Europene este acum mai mare ca oricând. De aceea, în contextul noilor provocări de natura politică, economică și de securitate, familia europeană trebuie să fie mai solidară şi mai unită ca oricând. România trebuie să aibă un rol activ în negocierile ce vor urma rezultatului referendumului din Marea Britanie, cu accent în plus pe  respectarea libertăţii de circulaţie a lucrătorilor, astfel încât drepturile românilor care trăiesc acum în Marea Britanie să fie respectate în continuare. De altfel, Uniunea Europeană a lansat politici ample de încurajare a investițiilor și nu ar fi coerent ca pe de o parte să creeze avantaje pentru investitori, iar pe de altă parte să le obtureze accesul la forța de muncă. Rezultatul nu ar fi decât acela de a afecta grav buna funcţionare a pieţei interne a Uniunii Europene”.

În ședința reuniunii COSAC, în cadrul discuțiilor dedicate crizei migrației, Ana Birchall a susținut că președinția slovacă trebuie să continue monitorizarea măsurilor deja adoptate și să consolideze cooperarea cu Republica Turcă: „În ceea ce privește criza migranților, provocările președinției slovacă trebuie să se concentreze pe două coordonate: gestionarea fluxurilor migratorii şi consolidarea cooperării pe aspecte securitare. În primul rând, președinția slovacă va trebui să continue monitorizarea, împreună cu Comisia Europeană, a implementării măsurilor deja adoptate înainte de adoptarea altora noi, cu caracter permanent. Un accent deosebit trebuie pus pe consolidarea cooperării cu Republica Turcia, conform deciziilor adoptate la summit-ul din 18 martie a.c. în condiţiile în care rezultatele implementării acordului sunt încă fragile şi condiţionate de concretizarea angajamentelor UE (liberalizarea regimului de vize, amânată pentru luna octombrie din cauza neîndeplinirii condiţiilor de către partea turcă). În al doilea rând, în plan legislativ, este nevoie de gestionarea continuării negocierilor privind propunerile care vizează reformarea sistemului european comun de azil, respectiv regulamentul Dublin şi restul legislaţiei din domeniu. România susține în continuare necesitatea de a se ține cont de rezultatele şi de experienţa acumulate până acum ca urmare a punerii în aplicare a mecanismului temporar de relocare, precum şi de eforturile şi de contribuţia de ansamblu ale statelor membre în gestionarea migraţiei, de realităţile şi capacităţile de primire şi integrare naţionale”, a susținut deputatul PSD Ana Birchall.

Una dintre temele întâlnirii COSAC de la Bratislava a vizat faptul că Slovacia exercită pentru prima oară mandatul de Preşedinţie rotativă a Consiliului UE (trio Olanda – Slovacia – Malta). Mandatul a fost preluat într-un context fără precedent, în care Uniunea trebuie să gestioneze, pentru prima dată în istoria sa, retragerea unui stat membru, după referendumul din Marea Britanie. „Mandatul preşedinţiei slovace a Consiliului UE vine într-un moment foarte dificil, în care Uniunea trebuie să gestioneze viitorul construcției europene de după referendumul din Marea Britanie, criza migraţiei şi impactul acesteia asupra Europei, lupta împotriva terorismului, precum şi împotriva tuturor ameninţărilor emergente de securitate. Este motivul pentru care am propus și susținut ca preşedinţia slovacă să menţină în lista priorităţilor sale de consolidare a cooperării pe aspecte de securitate și nevoia de a răspunde unor forme mai noi de război hibrid cum este lupta împotriva ameninţărilor provenite din mediul cibernetic, care necesită o consolidare continuă a securităţii cibernetice atât de către fiecare stat membru în parte, precum şi printr-o cooperare aprofundată la nivel european,”a concluzionat Ana Birchall, președintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților.

În contextul lucrărilor COSAC, Ana Birchall a avut discuții cu comisarul european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, doamna Marianne Thyssen, în cadrul cărora a pledat pentru menținerea liberei circulații a serviciilor și lucrătorilor: „În discuțiile cu doamna comisar am reiterat poziția României pe această directivă și faptul că, în forma prezentată de Comisia Europeană, directiva încalcă principiul subsidiarităţii şi riscă, în cazul în care ar fi adoptată la nivelul Uniunii Europene în această formă, să pună bariere serioase în calea liberei circulaţii a serviciilor și a mobilității forței de muncă, afectând grav principiile fundamentale care stau la baza construcției europene, precum şi buna funcţionare a pieţei interne a UE”, a declarat președintele Comisiei pentru afaceri europene.

De asemenea, doamna Ana Birchall a avut discuții cu omologii prezenți la reuniunea COSAC în cadrul cărora a accentuat importanța menținerii încrederii atât în proiectul european cât și între statele statele membre, „pentru că numai având la bază încrederea și respectul față de valorile fundamentale europene putem trece cu bine perioada dificilă pe care o traversează Uniunea Europeană,” a susținut Ana Birchall la întrunirea COSAC.

În același context,  Ana Birchall a avut discuții constructive cu reprezentanții parlamentelor naționale din statele membre ale Uniunii Europene prezenți la COSAC în vederea pregătirii evenimentului de la jumătatea lunii septembrie a cărui gazdă este Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaților, reuniune inter-parlamentară  destinată dezbaterii rolului parlamentelor naționale în creșterea capacității politicii de securitate și apărare comună în combaterea amenințărilor hibride.

La poza de grup de la Conferinţa Organelor parlamentare Specializate în Afaceri Comunitare şi Europene ale parlamentelor Uniunii Europene (COSAC)

La poza de grup de la Conferinţa Organelor parlamentare Specializate în Afaceri Comunitare şi Europene ale parlamentelor Uniunii Europene (COSAC)

FullSizeRender

Împreună cu Marianne Thyssen, comisarul european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă

Împreună cu Marianne Thyssen, comisarul european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă

FullSizeRender 2

FullSizeRender 4

FullSizeRender 3

IMG_9874

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Reuniunea COSAC dedicată președinților Comisiilor pentru afaceri europene – 10-11 iulie | Ana Birchall - […] Mai multe informaţii despre reuniunea COSAC, în comunicatul de presă: http://www.anabirchall.ro/politic/ana-birchall-in-contextul-noilor-provocari-de-natura-politica-econ… […]

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.