Pages Menu
Categories Menu

Posted on mart. 30, 2017 in Comunicate, International, Politic | 0 comments

Ana Birchall: Diplomația parlamentară joacă și trebuie să joace un rol esențial în politica externă a statului român, cu atât mai mult dacă ne raportăm la agenda europeană și la participarea României la marile dezbateri europene

Ana Birchall: Diplomația parlamentară joacă și trebuie să joace un rol esențial în politica externă a statului român, cu atât mai mult dacă ne raportăm la agenda europeană și la participarea României la marile dezbateri europene

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a participat, miercuri, 29 martie, la dezbaterea Europa: un nou capitol – o dezbatere cu parlamentarii români”. În cadrul evenimentului au fost abordate teme de actualitate la nivel european precum viitorul Uniunii Europene în contextul Declarației de la Roma și dosarul Brexit.

Ana Birchall a subliniat că temele aflate pe agenda europeană reclamă o abordare coordonată la nivel instituțional, iar Parlamentul trebuie să aibă o contribuție importantă. “Diplomația parlamentară joacă și trebuie să joace un rol esențial în politica externă a statului român, cu atât mai mult dacă ne raportăm la agenda europeană și la participarea României la marile dezbateri europene. La ceas aniversar atât pentru Uniunea Europeană (aniversarea a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma) cât și în contextul împlinirii a 10 ani de la aderarea României la familia europeană, trebuie să demonstrăm că există un interes tot mai activ în țară noastră pentru modul în care se va desena viitorul Europei și pentru contribuția României la proiectul european”, a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

“Este nevoie de un efort comun, conjugat, al tuturor, de la mediul politic și instituțional, la comunitatea academică, societatea civilă, mass-media și chiar la nivelul întregii societăți, pentru a ne asuma, împreună, importanța continuării și consolidării proiectului european pe bază de unitate și solidaritate, cu atât mai mult cu cât ne pregătim intens pentru Președinția română a Consiliului UE din 2019. Într-o epocă a deciziilor, dar și a comunicării în timp real, trebuie să avem abordări cât mai integrate care să reflecte atât viziunea politică, expertiza administrației, cât și contribuția mediului academic, a societății civile, dar și a societății în general”, a adăugat Ana Birchall.

În ceea ce privește procesul Brexit, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a subliniat că procesul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană trebuie gestionat responsabil și cu maturitate, protejând interesele românilor din Regat precum și interesele României în relația de parteneriat strategic cu Marea Britanie. “Ne dorim ca procesul de negociere să se desfășoare într-un mod corect, predictibil, în conformitate cu prevederile din Tratatele Uniunii, dar și constructiv, menținând o relație privilegiată, de parteneriat între UE și Marea Britanie, cu atât mai mult în ce privește domenii precum asigurarea securității și a apărării. În același timp, este evident că rezultatele acestui proces nu trebuie să se constituie într-o sursă de alimentare a forțelor politice eurosceptice din alte state membre. Prioritatea noastră numărul I vizează drepturile cetățenilor români care locuiesc, lucrează sau studiază pe teritoriul Marii Britanii. Vom aborda tema în negocieri cu toată seriozitatea, căutând să protejăm drepturile existente, dar și să ne asigurăm de o situație nediscriminatorie la adresa cetățenilor noștri după ce Marea Britanie va părăsi efectiv Uniunea”, a precizat Ana Birchall.

“Este momentul cel mai potrivit să facem parte din rândul statelor care participă la scrierea istoriei europene, și nu din cel al statelor pentru care se scrie această istorie. Este datoria noastră, a tuturor decidenților și a celor implicați, direct sau indirect, în dezbaterile referitoare atât la viitorul UE, cât și la Președinția română a Consiliului UE, să valorificăm la maxim aceste oportunități pentru România”, a declarat ministrul Birchall în finalul intervenției.

Totodată, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a ținut să-i mulțumească Angelei Cristea, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, pentru excelenta organizare a dezbaterii.

 

Comunicatul de presă pe pagina Ministerului Afacerilor Externe: http://www.mae.ro/node/41227

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.