Pages Menu
Categories Menu

Posted on apr. 28, 2017 in Comunicate, International, Politic | 0 comments

Ana Birchall despre pregătirea Președinției României la Consiliul UE: Fostul Executiv a bătut pasul pe loc, nu și-a făcut temele la momentul potrivit, iar noi suntem puși în situația de a ne mobiliza și de a recupera întârzierile cauzate de guvernul anterior

Ana Birchall despre pregătirea Președinției României la Consiliul UE: Fostul Executiv a bătut pasul pe loc, nu și-a făcut temele la momentul potrivit, iar noi suntem puși în situația de a ne mobiliza și de a recupera întârzierile cauzate de guvernul anterior

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Pregătirea Președinției României la Consiliul UE în primul semestru al anului 2019 intră în linie dreaptă. Prin decizia emisă în această săptămână de către prim-ministrul Sorin Grindeanu se constituie astfel Consiliul Interministerial pentru Pregătirea și Exercitarea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, structură care va avea ca rol stabilirea liniilor directoare și a priorităților de acțiune în vederea preluării Președinției Consiliului UE.

Consiliul se va reuni trimestrial (sau în ședințe extraordinare ori de câte ori va fi nevoie) și va fi condus de către premierul Grindeanu, iar în absența prim-ministrului, Consiliul va fi condus de Ana Birchall, ministru delegat pentru Afaceri Europene. Din componența Consiliului Interministerial mai fac parte ministrul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, ministrul Mediului, ministrul Afacerilor Externe, ministrul Apărării Naționale,  ministrul Finanțelor Publice,  ministrul Justiției, secretarul general al Guvernului și reprezentantul permanent al României pe lângă Uniunea Europeană.

“Decizia Guvernului de înființare a Consiliului Interministerial pentru Pregătirea și Exercitarea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene certifică eforturile noastre din ultimele luni de accelerare a organizării pentru pregătirea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene în primul semestru din 2019. Din păcate, fostul Executiv a bătut pasul pe loc, nu și-a făcut temele la momentul potrivit, iar noi suntem puși în situația de a recupera întârzierile cauzate de guvernul anterior. Mulțumesc tuturor colegelor și colegilor care ne-au sprijinit și ne sprijină zilnic. Mulțumesc domnului președinte Liviu Dragnea care ne-a susținut încă de la început, inclusiv prin includerea în buget a unei file de buget separate pentru pregătirea Președinției”, a declarat Ana Birchall.

Totodată, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a subliniat că “România are viziunea și voința politică, precum și capacitatea administrativă necesare ducerii la bun sfârșit a acestei responsabilități importante, putând îndeplini cu succes rolul de mediator imparțial care îi revine statului ce deține Președinția. Este o oportunitate pentru Romania care trebuie valorificată la maxim”.

Ana Birchall a precizat că, în domeniul afacerilor europene, pe lângă temele curente de dezbatere existente pe agenda europeană, două sunt obiectivele cărora actualul Executiv le acordă maximă importanță: pregătirea Președinției României la Consiliul UE și gestionarea Brexit-ului. “Pentru ambele obiective, ne-am mobilizat și am început să recuperăm întârzierile cauzate de inacțiunea Guvernului tehnocrat, am prioritizat și am creat structuri operative care vor evalua și vor lua decizii în timp real, astfel încât țara noastră să fie pe deplin pregătită să răspundă provocărilor în perioada următoare”, a punctat ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

Consiliul va exercita un rol de îndrumare strategică, iar principalele atribuții vor fi: 1) dezbaterea temelor de interes și evaluarea scenariilor prezentate de către membrii Consiliului potrivit propriilor domenii de competență; 2) stabilirea acțiunilor prioritare și a calendarului de implementare al acestora; 3) stabilirea îndrumării necesare desfășurării activității ministerelor cu atribuții în elaborarea actelor normative necesare pregătirii și exercitării Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

 

Comunicatul de presă pe pagina Ministerului Afacerilor Externe: http://www.mae.ro/node/41566

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.