Pages Menu
Categories Menu

Posted on apr. 25, 2017 in Comunicate, International, Politic | 0 comments

Ana Birchall: Am creat un mecanism de reacție rapidă pe Brexit

Ana Birchall: Am creat un mecanism de reacție rapidă pe Brexit

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a declarat, marți, în cadrul reuniunii Consiliului Interministerial pentru Brexit, că “Guvernul României a creat un mecanism care va avea ca principală misiune concretizarea unei reacții rapide a României pe parcursul negocierilor privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Consiliul Interministerial pentru Brexit reunește miniștri cu responsabilități majore în procesul de negociere și își propune să evalueze, în fiecare domeniu, impactul Brexit, identificând vulnerabilități și soluții la acestea. Contez pe contribuția activă și substanțială a fiecărui coleg din Guvern în definitivarea pozițiilor României privind documentele de negociere, care sunt abordate în discuțiile de la nivelul Consiliului. Vom avea nevoie, adesea, de reacții rapide, sectoriale, pe fond, în funcție de ritmul și natura procesului care se derulează în plan european. Vom păstra, inclusiv din perspectiva responsabilității României ca viitoare Președinție rotativă a Consiliului UE în semestrul I 2019, un contact strâns cu negociatorul șef, domnul Michel Barnier și echipa sa”.

Prima reuniune a Consiliului Interministerial pentru Brexit s-a desfășurat marți, 25 aprilie a.c., la sediul Guvernului, fiind prezidată de prim-ministrul Sorin Grindeanu. Din componența consiliului fac parte: ministrul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, ministrul Afacerilor Externe, ministrul Justiției, ministrul Afacerilor Interne, ministrul Muncii și Justiției Sociale și ministrul Finanțelor Publice. La reuniunea de marți, 25 aprilie, au participat și ministrul Economiei și ministrul Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat. Participanții au discutat despre principalele etape ale procesului de negociere UE27-UK, precum și cu privire la demersurile realizate la nivel sectorial în vederea unei analize substanțiale a preocupărilor și priorităților României în negocieri. Prim-ministrul Grindeanu a arătat că „una dintre prioritățile majore ale Guvernului este sporirea rolului României, ca stat membru, în cadrul UE și a calității contribuției țării noastre la consolidarea Uniunii. În acest sens, România trebuie să fie pregătită pentru elaborarea și promovarea în plan european a pozițiilor sale prioritare, evaluate permanent în urma unui proces de coordonare inter-ministerială și validate la nivel politic”.

Prim-ministrul a relevat interesul României ca acest proces să fie gestionat de o manieră corectă și transparentă, în conformitate cu prevederile Tratatelor UE, și să asigure protejarea drepturilor și intereselor cetățenilor români care locuiesc și/sau lucrează pe teritoriul Marii Britanii. România va urmări cu pragmatism și principialitate interesele sale naționale, în strânsă corelare cu obiectivele europene în procesul de negociere.

Discuțiile interministeriale au fost organizate în contextul avansării calendarului de negociere la nivel european, urmare a invocării de către Marea Britanie, la 29 martie, a articolului 50 al Tratatului privind Uniunea Europeană și în perspectiva adoptării liniilor directoare ale Consiliului European privind negocierile UE27 – Marea Britanie, la 29 aprilie. Consiliul Interministerial pentru Brexit este un organism guvernamental care adoptă liniile politice pentru definirea pozițiilor României în negocierile dintre UE27 și Marea Britanie. Consiliul este condus de Prim-ministrul României și coordonat de ministrul delegat pentru Afaceri Europene. Consiliul se reunește trimestrial sau ori de câte ori este necesar.

 

Comunicatul de presă pe pagina Ministerului Afacerilor Externe: http://www.mae.ro/node/41534

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.