Pages Menu
Categories Menu

Posted on iun. 11, 2013 in Politic | 0 comments

Ana Birchall a sustinut adoptarea Legii privind cooperarea intre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene

Ana Birchall, deputat PSD, secretar al Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Deputaţilor susține adoptarea proiectului de lege privind cooperarea între Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene în forma prezentată de Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi în raport comun cu Comisia pentru Afaceri Europene.

“Suntem printre ultimele state din UE care încă nu are reglementat un protocol şi în sine o procedură de cooperare între două instituţii centrale din România în domeniul Afacerilor Europene. A venit timpul să stabilim legislativ desfăşurarea legăturilor instituţionale între statul Român şi Uniunea Europeană. Ne aducem aminte de sincopele create în acest domeniu de ambiguitatea constituţională. Acest proiect vine să dea un plus de rigoare relaţiilor între legislativ şi executiv şi această rigoare se manifestă în special prin sporirea rolului nostru de exercitare a controlului parlamentar asupra Guvernului” a spus Ana Birchall.

Ana Birchall este de părere că adoptarea acestui proiect a fost amânată nejustificat şi că multe din solicitările de modificare ale proiectului adoptat până acum de două ori de Camera Deputaţilor, nu au legătură cu obiectul de reglementare al legii.

“În ceea ce priveşte cererea de reexaminare formulată de Preşedintele României vreau să vă spun stimaţi colegi că aceasta a fost parţial acceptată de comisiile reunite din Camera Deputaţilor. Totuşi nu pot să nu remarc faptul că instituţia prezidenţială nu a dorit să dea posibilitatea Parlamentului de a fi implicat în mandatul cu care Guvernul se prezintă la reuniunile Consiliului European. În opinia mea, Parlamentul trebuie să fie implicat în procesul de luare a deciziilor europene, mai mult decât este în prezent, așa cum este practica în majoritatea statelor europene. Această lege reglementează colaborarea instituțională dintre două puteri fundamentale ale statului român. Consider că nu trebuie să renunţăm nici de acum înainte să creştem importanţa şi relevanţa Parlamentului şi procedurilor parlamentare pentru funcţionarea eficientă şi echitabilă a statului român în cadrul Uniunii Europene.

Îmi exprim speranța că instituția prezidențială va înțelege, va accepta și va respecta rolul esențial pe care Parlamentul trebuie să îl aibă și se va alătura eforturilor noastre de credibilizare a activității legislative fără a submina acțiunile desfășurate în acest sens. De aceea, consideră că legea privind cooperarea între Parlament și Guvern în domeniul afacerilor europene trebuie promulgată cât mai repede” a mai declarat deputatul PSD, Ana Birchall.

Echipa A.B.

 

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.