Pages Menu
Categories Menu

Posted on sept. 27, 2016 in Comunicate, International, Politic | 0 comments

Am solicitat în mod formal sprijinul activ al Comisiei pentru afaceri europene din Adunarea Naţională a Franţei pentru aderarea României la spaţiul Schengen. Am primit un răspuns pozitiv ferm din partea delegaţiei franceze, astfel că ne exprimăm speranţa că vor exista în perioada următoare paşi concreţi în vederea adoptării unei decizii favorabile în acest sens

00 0 1 2 3

Ana Birchall: Am solicitat în mod formal sprijinul activ al Comisiei pentru afaceri europene din Adunarea Naţională a Franţei pentru aderarea României la spaţiul Schengen. Am primit un răspuns pozitiv ferm din partea delegaţiei franceze, astfel că ne exprimăm speranţa că vor exista în perioada următoare paşi concreţi în vederea adoptării unei decizii favorabile în acest sens

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor a organizat luni, 26 septembrie a.c., o întrevedere cu delegaţia Comisiei pentru afaceri europene din Adunarea Naţională a Franţei, condusă de preşedinta comisiei, doamna Danielle Auroi. Pe agenda discuțiilor s-au aflat aspecte care ţin de relaţia bilaterală şi subiecte la zi la nivel european, precum evoluţiile în ce priveşte spaţiul Schengen, gestionarea migraţiei, Politica Europeană de Vecinătate şi viitorul Uniunii Europene. Întrevederea a fost urmată de un briefing de presă susţinut de preşedinţii comisiilor, Danielle Auroi şi Ana Birchall.

Referitor la discuţiile privind aderarea României la spaţiul Schengen, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor, Ana Birchall a subliniat că “am solicitat în mod formal sprijinul activ al Comisiei pentru afaceri europene din Adunarea Naţională a Franţei în această privinţă, astfel încât la următoarea reuniune a Consiliului de Justiţie și Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene să fie luată o decizie favorabilă în sensul intrării ţării noastre în spaţiul de liberă circulaţie cel puţin în ce priveşte transportul aerian într-o primă etapă. Am primit un răspuns pozitiv ferm din partea delegaţiei franceze, astfel că ne exprimăm speranţa că vor exista în perioada următoare paşi concreţi în vederea adoptării unei decizii favorabile în acest sens. De asemenea, am agreat să colaboram foarte strâns în continuare pe temele de interes comun la nivel european”, a precizat preşedintele Comisiei pentru afaceri europene Ana Birchall.

În ce priveşte acţiunile Uniunii Europene care vizează ameninţările teroriste, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a arătat că “este evidentă trecerea de la poziţia de actor secundar pe scena globală a luptei împotriva terorismului, la aceea de actor implicat activ, atât privind prin prisma atacurilor ce au vizat ţări membre ale Uniunii Europene, cât și prin prisma acţiunilor concrete întreprinse în scopul stopării fenomenului”. “Strategia Uniunii Europene de combatere a terorismului urmăreşte, în principal, intensificarea eforturilor de stopare a radicalizării și a recrutării, dar presupune şi eforturi considerabile depuse în scopul reducerii vulnerabilităţii statelor membre în faţa atacurilor teroriste. Alături de Paris depunem eforturi susţinute pentru consolidarea securităţii Europei, România fiind un actor activ în combaterea fenomenului terorist”, a declarat preşedintele Comsiei pentru afaceri europene, Ana Birchall.

În contextul discuţiilor despre abordarea europeană a politicilor de migraţie şi azil, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor a subliniat că “acordurile şi dezbaterile trebuie să vizeze în primul rând implementarea completă a deciziilor agreate până în prezent, reflectând lecţiile învăţate în procesul de relocare, înainte de adoptarea de noi instrumente permanente şi automate pentru distribuirea responsabilităţilor privind azilul între statele membre UE, sau stabilirea de penalizări nejustificate pentru refuzul primirii de solicitanţi de azil impuşi”.

Ana Birchall a reiterat importanţa restabilirii încrederii în construcţia europeană şi a creşterii gradului de susţinere publică faţă de UE. “Credem în forţa de exemplu şi în continuarea implementării politicilor de succes precum extinderea, coeziunea, spaţiul Schengen, dar şi relaţiile cu vecinătatea Uniunii Europene, în special în ce priveşte partenerii din flancul estic, cu accent pe sprijinirea Republicii Moldova. Am salutat cooperarea strânsă care există în grupul informal pentru sprijinirea parcursului european şi euro-atlantic al Republicii Moldova. Uniunea Europeană rămâne un cadru comun de acţiune, ca proiect destinat păcii, securităţii si prosperităţii, atât în plan intern, cât şi extern, iar, în acest moment, este important ca proiectul european să meargă înainte”, a mai precizat Ana Birchall, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.