Pages Menu
Categories Menu

Posted on iun. 12, 2013 in Politic | 0 comments

Alegerile europene vin intr-un moment in care Uniunea Europeana are nevoie de mai multa solidaritate

Deputatul PSD Ana Birchall a participat la dezbaterea organizată de Comisia pentru afaceri europene din Parlamentul României ce a avut în vedere pregătirea alegerilor europene din 2014. De asemenea, întâlnirea a vizat şi modalităţile de punere în aplicare a clauzei de solidaritate şi investiţiile sociale.

Deputatul social-democrat a subliniat că alegerile europene din 2014 reprezintă o noutate pentru toate statele membre, deoarece sunt primele alegeri care se desfăşoară în conformitate cu prevederile Tratatului de la Lisabona.

Elementul de noutate al acestor alegeri faţă de precedentele care au avut loc în România îl constituie faptul că sunt primele care se vor desfăşura sub noul tratat european, Tratatul de la Lisabona (…) Ceea ce aduce nou Tratatul de la Lisabona este în primul rând reprezentat de sporirea rolului Parlamentului European ca adunare reprezentativă a Uniunii Europene”, a afirmat Ana Birchall.

Ana Birchall a precizat că viitorul Parlament European va trebui „alături de Comisia Europeană, să asigure implementarea noului acord cadru pentru perioada 2014-2020.”

Deputatul PSD a evidenţiat faptul că alegerile europene au apărut recent în spaţiul politic românesc, iar lipsa de informaţii cu privire la acest tip de scrutin reprezintă un motiv pentru care prezenţa a fost una scăzută.

În România istoria scrutinului electoral pentru alegerile europene este destul de scurtă. Noutatea alegerilor europarlamentare în statul român s-a putut constata în participarea electoratului la vot. Lipsa informaţiilor, a unei culturi a alegerilor europene şi a înţelegerii importanţei acestora pentru viitorul structurii din care facem şi noi parte sunt unele dintre motivele pentru care oamenii nu s-au prezentat într-un număr mare”, a afirmat deputatul PSD.

Totodată, Ana Birchall a spus că „este necesar ca numărul celor implicaţi în acest proces electoral să fie tot mai mare, astfel legitimitatea celor aleşi va crește. În acest sens este nevoie ca alegătorii să fie informaţi cu privire la scrutinul din 2014, să ştie cât mai multe detalii.”

Ana Birchall a concluzionat că „alegerile de anul viitor vin într-un moment în care Uniunea Europeană are nevoie de mai multă solidaritate, de mai multă unitate pentru a putea trece peste problemele de ordin economic existente la oră actuală.”

Ana Birchall este secretar al Comisiei pentru afaceri europene din Parlamentul României şi raportor pentru afaceri europene în comunicarea cu Comisia Europeană „Pregătirea pentru alegerile europene din 2014: consolidarea în continuare a desfăşurării eficiente şi democratice a alegerilor.”

Mulțumim domnului Nicolae Idu, Șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România, care a răspuns cu promptitudine invitației noastre cât și pentru prezentarea și clarificările aduse membrilor CAE și reprezentanților grupurilor politice parlamentare prezenți la reuniunea noastră. Totodată, lansăm către domnia-sa invitația de a continua această colaborare și pe viitor, pentru a derula un program care să se înscrie în propunerile înaintate de Comisia Europeană de a pregăti cetățenii României în calitate de cetățeni europeni pentru alegerile pentru Parlamentul European din 2014, și a crește participarea acestora la vot și a acorda votul lor responsabil celor mai bune propuneri lansate de partidele politice. De asemenea, avem rugămintea de a sprijini Comisia de Afaceri Europene în organizarea unei serii de dezbateri-caravană în mai multe regiuni ale României, cu scopul creșterii participării cetățenilor români în calitatea lor de cetățeni ai UE la vot.

Apreciem și mulțumim domnului vicepreședinte Marian Muhuleț de la Autoritatea Electorală Permanentă pentru prezentarea măsurilor privind implementarea cât mai curând a reglementărilor UE rezultate din acest pachet legislativ – alegerile pentru Parlamentul European în 2014, în legislația românească. Ne manifestăm disponibilitatea de a organiza la CAE dezbateri pe marginea propunerilor care vor fi înaintate de AEP în vederea desfășurării eficiente și democratice a alegerilor din 2014 pentru Parlamentul European, la care să participe toți actorii implicați în acest proces” a încheiat Ana Birchall.

Echipa A.B.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.