Pages Menu
Categories Menu

Posted on feb. 25, 2016 in Comunicate, International, Politic | 0 comments

Alături de Turcia, partener strategic al României, vom continua să luptăm împotriva terorismului și a radicalizării

photo 1 (2) photo 1 (3) photo 1 (4)

Ana Birchall: Alături de Turcia, partener strategic al României, vom continua să luptăm împotriva terorismului și a radicalizării

COMUNICAT DE PRESĂ

Ana Birchall, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor, a avut, joi, 25 februarie, o întâlnire de lucru cu E.S., domnul Osman Koray Ertaş, ambasadorul Turciei în România. Pe agenda discuţiilor s-au aflat teme de interes în relaţia bilaterală precum parteneriatul strategic România-Turcia, securitatea şi lupta împotriva terorismului, criza migraţiei, evoluţiile politice din Siria, cooperarea în cadrul NATO precum şi viitorul summit UE-Turcia.

În debutul întâlnirii, Ana Birchall a ţinut să adreseze condoleanţe ambasadorului Turciei în România, după recentul atentat de la Ankara, subliniind că astfel de atacuri reclamă un răspuns coeziv, în sensul consolidării securităţii internaţionale. „Condamn cu fermitate atentatul cu maşină capcană comis recent la Ankara, care demonstrează încă o dată de ce este necesar să ne concentrăm cu toţii pe lupta împotriva terorismului şi pe eliminarea cauzelor ce stau la baza unor astfel de acte abominabile. Pericolul terorist reprezintă o realitate pentru Europa şi pentru întreaga lume. Terorismul curmă vieţi omeneşti şi ne afectează viaţa tuturor celor care suntem martori la înmulţirea actelor comise de terorişti peste tot în lume. Suntem alături de partenerul nostru strategic, Turcia, în aceste momente dificile şi vom susţine cu tărie în continuare demersurile ce vizează lupta împotriva terorismului şi a radicalizării, precum şi eforturile depuse pentru întărirea securităţii europene şi internaţionale”, a declarat Ana Birchall.

În ceea ce priveşte tema migraţiei, Ana Birchall a precizat că aceasta reprezintă cea mai mare provocare la nivel european şi internaţional, iar soluţiile trebuie să fie unele comune. „Poziţia noastră în privinţa migraţiei a fost întotdeauna în favoarea găsirii soluţiilor la cauzele primare care au generat presiunea fenomenului migraţionist. Totodată, este vital să ne concentrăm pe intensificarea cooperării cu statele de origine precum şi cu ţările de tranzit. Din acest punct de vedere, Turcia este cel mai important partener al UE în gestionarea actualei crize a migraţiei, iar cooperarea între ţările noastre joacă un rol deosebit de important în identificarea unor soluţii viabile la criza migraţiei”, a punctat preşedintele Comisiei pentru afaceri europene.

Totodată, referitor la parcursul Turciei în direcţia integrării în Uniunea Europeană, Ana Birchall a catalogat ca fiind notabile eforturile autorităţilor de la Ankara în acest sens. „Personal, apreciez determinarea Turciei în drumul său spre integrarea în UE şi consider că Turcia trebuie să beneficieze de tot sprijinul şi ajutorul Uniunii pe tot acest parcurs pe care eu îl doresc ireversibil. Din acest punct de vedere, mi-aş dori deschiderea cât mai grabnică a capitolelor de negociere 15, 23 şi 24”, a arătat Ana Birchall.

Ana Birchall a subliniat că „sunt cruciale ajutorul şi susţinerea oferite de UE Turciei, iar din acest punct de vedere, Summit-ul UE-Turcia prezintă o importanţă aparte în adoptarea soluţiilor atât de necesare în gestionarea acestei crize fără precedent”, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene arătând că, în caz contrar „această criză va continua să fie o piatră de încercare a proiectului european în sine”. Totodată, în urma întrevederii, s-a convenit ca, imediat după Summit-ul UE-Turcia, Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor împreună cu Ambasada Turciei la Bucureşti să organizeze o dezbatere publică unde vor fi discutate concluziile Summit-ului.

De asemenea, Ana Birchall a reliefat importanţa „continuării bunei colaborări la nivel parlamentar între România şi Turcia”. În acest sens, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a lansat invitaţia ca o delegaţie a comisiei omoloage din Parlamentul Turciei să vină în România, invitaţie care a fost acceptată.

Referitor la relaţia dintre România şi Turcia, ca state membre NATO, Ana Birchall a subliniat interesele comune în asigurarea securității și stabilității la Marea Neagră. „Turcia este unul dintre cei mai importanți parteneri ai României în regiune, iar cooperarea bilaterală în domeniul securităţii a fost puternic dezvoltată atât în cadrul NATO cât și la nivel regional. România doreşte să continue pe aceeaşi linie a bunei colaborări, în special în contextul pregătirii Summit-ului NATO de la Varșovia”, a mai arătat Ana Birchall, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.