Pages Menu
Categories Menu

Posted on iul. 1, 2015 in Comunicate, International, Politic | 1 comment

Agenda europeană privind securitatea şi agenda europeană privind migraţia, priorităţi adoptate de Camera Deputaţilor la finalul sesiunii

official

Agenda europeană privind securitatea şi agenda europeană privind migraţia, priorităţi adoptate de Camera Deputaţilor la finalul sesiunii

COMUNICAT DE PRESĂ

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat în şedinţa de marţi două dintre cele mai importante Comunicări ale Comisiei Europene – Agenda europeană privind securitatea COM(2015) 185 şi Agenda europeană privind migraţia COM (2015) 240.

Ana Birchall, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene, a subliniat referitor la agenda europeană privind securitatea că „lansarea acestui plan reprezintă o etapă importantă în realizarea unei viziuni comune la nivelul UE privind principalele ameninţări, principii şi priorităţi pentru următorii ani”. Totodată, în contextul recentelor atentate din Franţa şi Tunisia, Ana Birchall a arătat necesitatea de a pune la punct o strategie comună europeană de combatere a terorismului. „Statele UE trebuie să se concentreze pe expunerea în detaliu a mecanismelor de creare și funcționare a grupărilor teroriste, pe identificarea, expunerea și contracararea susținătorilor terorismului, inclusiv prin informarea opiniei publice asupra scopurilor reale urmărite de aceștia și al oricăror detalii care pot face obiectul informării publice, astfel încât ameninţările teroriste să fie eficient prevenite şi contracarate”, a afirmat preşedintele CAE.

Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a precizat că tema migraţiei a beneficiat de o atenţie deosebită în Camera Deputaţilor, ţinând cont că aceasta generează numeroase dezbateri la nivelul întregii Uniuni Europene. „Am reafirmat că principiile solidarităţii şi distribuirii echitabile a răspunderii între statele membre trebuie să stea la baza gestionării fenomenului, subliniind că este necesar să se păstreze un raport corect între solidaritate și responsabilitate, ținându-se cont de respectarea principiului voluntariatului”. De asemenea, Ana Birchall a pledat pentru varianta analizării soluţiei conform căreia imigranţii aflaţi în procedură de resettlement (relocare) să fie procesaţi extra-UE, susţinând că este necesară analizarea unei asemenea soluții pentru a se evita tragedii precum cele din Marea Mediterană, sau alte posibile riscuri, inclusiv de securitate sau acţiuni teroriste.

1 Comment

  1. D-na. Birchall, cum priviti, in actualul context, declaratiile fostului Presedinte, Dl. Traian Basescu, care, referindu-se la proiectul de construire al deja celebrei moschei – cea mai mare din Europa crestina -, finantat de Turcia, spunea la o intrunire PMP de la Pitesti:

    „Avem un premier care stă pitit pe la Istanbul. Şchiop, dar a luat decizia cu moscheea, ceea ce ne face să ne gândim că a fost operat la cap, nu la picior. E o poveste, dacă n-ar fi tragică, ar fi comică (…) Astfel de decizii sunt nesăbuite, dacă nu chiar antinaţionale. Avem o minoritate de 60-70.000 de musulmani, avem moschei la Constanţa, dar să faci cea mai mare moschee din Europa si sa aduci 600.000 de studenţi mulsulmani.(…) Nu există risc mai mare decât să aduci studenţi musulmani în ţară” (sursa: aici ),

    care, dupa cum usor se poate constata, scoate in evidenta riscuri acute de securitate legate de initiativele Guvernului?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.