Pages Menu
Categories Menu

Posted on mart. 31, 2016 in Comunicate, International, Politic | 0 comments

Aderarea României la NATO din urmă cu 12 ani a însemnat o întărire fără precedent a securităţii naţionale, precum şi transformarea noastră într-un pilon important de stabilitate şi un generator de securitate în regiunea Mării Negre

AB

Ana Birchall (PSD): Aderarea României la NATO din urmă cu 12 ani a însemnat o întărire fără precedent a securităţii naţionale, precum şi transformarea noastră într-un pilon important de stabilitate şi un generator de securitate în regiunea Mării Negre

COMUNICAT DE PRESĂ

În declaraţia politică din această săptămână, deputatul PSD Ana Birchall a vorbit semnificaţia zilei istorice de 29 martie 2004, dată care a consemnat aderarea țării noastre la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, ca moment de referință din istoria post-decembristă a României. „Pe data de 29 martie, România a aniversat împlinirea a 12 ani de la aderarea la NATO, moment care ne-a aşezat pe harta Europei şi a lumii ca membri ai celei mai mari şi mai de succes alianţe din istoria recentă. Acum, la ceas aniversar, este o ocazie deosebită pentru a reflecta asupra importanţei calităţii noastre de membru al NATO, cu atât mai mult cu cât traversăm un context de securitate delicat şi complicat, cu evoluţii ce reclamă o capacitate de reacţie şi de adaptare extrem de rapidă din partea noastră şi a aliaţilor noştri. Aderarea României la NATO a însemnat o întărire fără precedent a securităţii naţionale, precum şi transformarea noastră într-un pilon important de stabilitate şi un generator de securitate în regiunea Mării Negre”, a declarat deputatul social-democrat.

Deputatul PSD a precizat că statutul de membru NATO implică deopotrivă beneficii, dar şi obligaţii, în context deosebit de complicat regional şi global, care reclamă eforturi susținute pentru menținerea şi apărarea stabilității şi securităţii. „Trebuie, mai mult ca oricând, să înţelegem avantajele pe care le oferă calitatea de membru NATO, atât în ceea ce priveşte principiul apărării colective, cât şi din perspectiva integrării statului român în structurile de securitate occidentale. În egală măsură, însă, România are datoria asumată de a contribui la această stabilitate prin furnizarea, la rândul ei, de securitate şi prin implicarea profundă şi coerentă la nivelul structurilor Alianţei. Astăzi nu mai suntem singuri și izolați, ci suntem un membru cu drepturi depline al unei echipe puternice. Aşa cum a demonstrat de numeroase ori, România trebuie continue să reprezinte un partener de încredere al Alianţei. Cu atât mai mult cu cât regiunea noastră devine din ce în ce mai frământată, este important ca ţara noastră să continue să pună preţ pe valorile democratice şi să joace un rol din ce în ce mai important în construirea unui climat de securitate stabil în regiunea noastră şi nu numai. Consolidarea relației noastre cu NATO înseamnă și o reafirmare permanentă a încrederii în angajamentul și capacitatea României de a apăra frontiera NATO și de a-și respecta promisiunile”, a arătat Ana Birchall.

Totodată, Ana Birchall a adăugat că momentul istoric din 29 martie 2004 are semnificaţii deosebite şi în plan personal. “Deşi a fost acum 12 ani, îmi aduc aminte ca şi cum a fost ieri clipa în care s-a înălţat pentru prima dată, la Bruxelles, steagul României în calitate de membru NATO. Am fost şi voi fi mereu mândră că am avut onoarea să particip la un moment în care s-a scris istorie pentru România. Astăzi, după 12 ani, este încă o dată momentul să conştientizăm rolul nostru, al tuturor, în interiorul Alianţei Nord-Atlantice şi al comunității europene, astfel încât să combatem împreună actualele crize de securitate. Totodată, nu trebuie să uităm niciodată principiile şi valorile care au stat la baza formării construcţiei europene şi a celei euro-atlantice”, a declarat Ana Birchall.

„Trăim vremuri dificile, în care amenințările repetate au creat şi din nefericire au instaurat un sentiment crescut de teamă în rândul populaţiei. Este important ca în acest context să rămânem deschiși față de semenii noștri, dar în același timp nu trebuie să ezităm în a lua măsurile necesare pentru a garanta securitatea oamenilor. Siguranța noastră și a partenerilor noștri trebuie să rămână mereu pe primul loc. Unitatea în interiorul parteneriatului nord-atlantic este ceea ce ne face cu adevărat puternici, iar în fața terorismului și a fricii, trebuie să rămânem uniți, fiindcă unitatea este cea care va face diferența”, a subliniat deputatul PSD în finalul declaraţiei politice.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.