Pages Menu
Categories Menu

Posted on nov. 9, 2009 in Politic | 28 comments

Acum 20 de ani…ziua care a schimbat si viata noastra

sa sarbatorim si sa ne amintim aceasta zi remarcabila pentru noi toti.

28 Comments

  1. Ce diferenţe dintre ei şi noi!

    • Bibliotecaru
      ce pot sa mai raspund la postul tau?

  2. In primul rand a schimbat viata locuitorilor din RDG:)
    Toate astea s-au produs pt ca economiile asa-zis comuniste (nu vreau sa defaimez comunismul eu insumi fiind socialist ca orice om echilibrat) au dat faliment.
    De ce n-au venit americanii si vest-europenii cu un plan Marshall si pt noi ? De ce ne-au lasat 15-20 de ani sa ne zbatem in saracie? De ce abia in raportul Dezvoltarii Umane(masura dezvoltarii unei tari, clasificand-o ca dezvoltata, in curs de sau subdezv) din 5 oct a.c. al ONU exista tari, din fostul lagar, in randul tarilor (dezvoltate) care asigura dezvoltarea optima a omului(Slovenia, Cehia):
    http://en.wikipedia.org/wiki/Hdi#2009_report

  3. In primul rand a schimbat viata locuitorilor din RDG:)
    Toate astea s-au produs pt ca economiile asa-zis comuniste au dat faliment.
    De ce n-au venit americanii si vest-europenii cu un plan Marshall si pt noi ? De ce ne-au lasat 15-20 de ani sa ne zbatem in saracie? De ce in raportul Dezvoltarii Umane(masura dezvoltarii unei tari, clasificand-o ca dezvoltata, in curs de sau subdezv) din acest an al ONU exista doar 2 tari din fostul lagar, in randul tarilor (dezvoltate) care asigura dezvoltarea optima a omului(Slovenia, Cehia)?:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Hdi#2009_report

    • Ovidiu,
      corecte intrebarile tale dar te intreb si eu….noi ce am facut in toata aceasta perioada??!!! de ce nu suntem curajosi si responsabili sa ne luam soarta in propriile maini??!! de ce ne uitam sau si mai rau ne asteptam sa vina altii sa ne salveze?? de ce nu tot stam cu capul plecat sau acceptam dictatura non valorilor fara sa comentam prea mult??!!! si pot continua dar cred ca ai inteles sensul intrebarii mele.

  4. În timp ce ei sărbătoresc înfrăţirea, noi ne chinuim să fim cât mai dezbinaţi…

    Tare aş vrea să lucreze prevederea aceea cu subminarea economiei naţionale… Cât de repede am scăpa de cei care se ceartă acum pe trei voci… Nimeni nu se mai gândeşte că dincolo de supremaţia politică, dincolo de alegeri, dincolo de imaginea de partid, sunt nişte oameni îngroziţi care aşteaptă tot ce poate fi mai rău. Tare îmi este teamă că imaginaţia românilor de astăzi este optimistă în acord cu realitatea zilei de mâine.

    Şi astăzi l-am auzit pe preşedinte că peste un an vom avea creştere economică… În concluzie vom plăti cele aproape 100 miliarde datorie imediat. Aş râde, dar chiar nu mai pot să râd.

    • Bibliotecaru
      nu mai e timp de ras ci de actiune….cred ca e de datoria noastra, toti care gandim la fel, indiferent de afinitati politice, sa ne adunam si sa tinem aproape…altfel vrom ramane insule izolate in timp ce tara asta e distrusa de cancerul non valorilor. In realitate Romania e in incapacitate de plata din martie si unii vb de crestere economica….iresponsabilitate si,pe cuvant ca si eu as vrea sa vad prevederea de care vb tu sa fie aplicata…intrebarea ramane de catre cine??!!

  5. Ovidiu, trebuie sa vrei sa fii ajutat, occidentalii aveau nevoie de un partener. Noi am preferat sa fim lasati in pace si sa fim „originali”.

    RDG, dupa 20 de ani si 2 bilioane de dolari mai are nevoie de 12 ani (si x bilioane) pina la un nivel comparabil cu RFG.
    Oare cum stam noi care nu am avut un asa frate mai mare?

  6. @Ana
    Probabil ambitia ta explica incapatanarea de a reveni in tara:)
    Trebuie sa recunosc ca avem o apetenta deosebita pt non-valori, foarte inradacinata in genomul nostru. Poate cine stie, am fost fost groapa de gunoi cultural a celor 3 imperii. Pot da exemple de 2 productii muzicale moderne, una romaneasca si alta ceha, ambele populare in tarile de origine si chiar in afara lor:
    David Deejay & Dony(RO):
    http://www.youtube.com/watch?v=Ft-vhYlgVjI&feature=related
    Verona(CZ):
    http://www.youtube.com/watch?v=QoJ0Ku710ZY
    Cel romanesc prezinta gesturi de un asa prost gust care iti intorc stomacul pe dos si a trebuit sa fie filmat in strainatate pt ca n-avem strazi civilizate pt clipuri cu masini. Cel ceh este un cocktail de talente, e filmat, cum se poate observa, langa Praga si in centrul ei:
    http://www.youtube.com/watch?v=QoJ0Ku710ZY
    Cand vom avea si noi formatii precum Verona? Probabil cand publicul o va cere. Eu ca si consumator de muzica trance/house sunt f dezamagit ca avem numai si numai formatii comerciale in cadrul acestui gen!:(
    Am si un exemplu de clip muzical din Ungaria, f artistic, f bine realizat:
    http://www.youtube.com/watch?v=TKzgOpR3Wug&feature=related
    Enjoy! 😉
    PS: Am incercat sa arat ca dictatura non-valorilor la noi e prezenta chiar si in cultura de larg consum a tinerilor, sper ca mai avem scapare!!

    • Ovidiu
      nu e o ambitie prosteasca ci incapatanarea de a descatusa talentul romanesc si de a impune un sistem meritocratic, normal in aceasta tara. Daca asta e ambitie atunci da sunt ambitioasa.
      Dictatura non valorilor ne sufoca in fiecare zi in toate domeniile….din nefericire de aceea e important sa facem ceva. Poate incepem sa mistam NTT detalii aici: http://www.anabirchall.ro/timpul-actiunii-a-sosit/

    • Imi pare rau ca trebuie sa te contrazic, dar nu ai dreptul sa iti denigrezi propria tara in asemenea masura, sau ai uitat de unde ai plecat??? Sincera sa fiu, melodia formatiei Verona mi se pare, pe langa faptul ca este mai slaba calitativ decat cea a lui Doni, de prost gust, ai vazut imbracamintea fetei? De ce ea are voie sa se imbrace cum se imbraca si romanca noastra nu are? In plus, daca e sa comparam Praga cu Romania, sau chiar cu Germania daca vrei pentru ca acolo traiesc in momentul de fata, Praga este un oras mult mai libertin, daca intelegi ce vreau sa spun…. Cred ca ar trebui sa luam ce e bun din tarile in care traim, dar asta nu inseamna ca trebuie sa uitam de unde am plecat, sau in ce mediu ne-am format si sa ne denigram propria tara! Sa stii ca imaginea Romaniei este in mare masura, pe langa alti factori, si rezultatul faptului ca multi dintre romani isi vorbesc de urat tara. Si la unguri si la cehi este coruptie si mizerie, dar pe ei nu ii vei auzi niciodata vorbind urat despre tara lor, mai ales in strainatate. Noi de ce facem asta? Oare nu cumva pentru faptul ca vrem sa avem o „liniste” psihologica in a nu regreta faptul ca am plecat din Romania, spunem ca acolo e mai rau doar ca sa ne consolam ca traim printre straini si sa ne amagim ca traim mai bine? Mie mi-au zis straini, deoarece la Berlin ma intalnesc cu oameni de mai multe natii, ca „prostia” noastra, a romanilor se datoreaza ca ne vorbim de urat tara si o denigram atunci cand ne aflam in alte tari. De multe ori turistii care vin la noi au o parere mai buna decat cea pe care noi o „promovam” despre Romania. Cum ai vrea sa ne vada altii daca noi ne vedem asa cum ne vedem? Sper ca nu m-ai inteles gresit! Iti doresc o zi placuta!

      Salutari din Berlin!

      Cu stima,

      Dora

      • Comentariul de mai sus era pentru Ovidiu

  7. -romanii nu stiu si nu au stiut niciodata ce inseamna eleganta in politica; stau si ma minunez atunci cand ma uit la tv, 5-10 minute pe zi, cum de aceste dispute jenante pot atrage o natie intreaga in fata televizorului; concluzia: nu se va schimba nimic in mentalitatea oamenilor, fiindca si oamenii de rand, cei cu venituri normale sau mai mici , gandesc, in marea lor majoritate, la fel ca cei de la putere. Credeti-ma ca stiu mai bine ca oricine cum arata Romania reala fiindca acolo traiesc eu. Si nu se va schimba nimic in mentalitatea omului, fiindca in proprtie de 90 la suta, mintea omului este influentata de televiziune. Care televiziune?
    -pai antenele marelui patriot Dan Voiculescu, care cica lupta pt ideea de moralitate in politica pe un post, iar pe celelate varsa laturi (vezi Capatos si Medelin Ionescu)
    -PRO TV, care si-a ales ca nisa lacrimogenele si promovarea vedetelor de carton; sa nu spun de ACASA TV, cu mediatizarea nuntilor „ca-n povesti” in care :sampania a curs in valuri”; astea sunt modelele care le promovam? aaaaa, si stirile de la ora saptesprezece, va plac? ca lumea se uita-n draci la ele…
    -ce sa mai zicem de zero tv, care s-a transformat intr-un fel de loterie nationala neoficiala; aaaaa, stati asa, ca mai au si alte televiziuni loterii.

    cati oameni din tara asta au timp sau chef sa patrunda in esenta lucrurilor si sa doreasca, eventual, sa se schimbe? foarte , foarte putini, inteligenti, e adevarat; si acestia nu vor sa lupte impotriva unui sistem, findca saracii de ei au doar o viata de trait, si in afara de ceva polemici si dezbateri pe net, isi vad linistiti de viata si pasiunile lor.

    nu conteaza cine e la putere, nu conteaza cine va fi presedinte, Romania nu se va schimba si romanii nu isi vor schimba mentalitatile atata timp cat in mare parte, numai la televizor se face educatia natiunii;

    spuneti-mi mie, ce rating au emisiunile serioase la tv? cumva sub 0,5 la suta? pai atunci ce vrem oare de la natia romana? sa se schimbe? pai ei nu vor fratilor sa se schimbe, ei vor bani, situatei economica mai buna si atat; putin le pasa, majoritatii, de idei generoase precum corectitudine, dreptate, spirit civic si multe alte chestii;

    poate ca singurul lucru care il regret in viata asta (in afara de faptul ca inca nu reusesc sa ma las de fumat), este faptul ca nu am cunoscut si alte civilizatii, alti oameni , cu alte moduri de a gandi, ca pe romani i-am perceput deja: frumosi, haiosi, chiar foarte haiosi, simpatici, ospitalieri, inteligenti, unii mult peste medie, dar si foarte duplicitari, de multe ori falsi, incapabili sa lupte pentru o idee, un principiu, pentru drepturile fundamentale, si multe, multe altele…

    PS a nu se intelege gresit: cunosc o multime de romani deosebiti, oameni de mare caracter, dar de acesti oameni dai mai gereu, fiindc-s asa de normali prin modul lor de a gandi si se manifesta in viata, incat nu atraga atentia…

    printre acestia ii pot enumera si pe Ana B si mai ales pe bibliotecar (un fin observator al societatii romanesti), cu voia dvs.

    • Smart and funny
      ca intotdeauna un post bine argumentat spunand lucrurilor pe nume….dar totusi eu iti lansez aceasta provocare sa incercam sa facem ceva.

  8. Din păcate România este practic împărţită total între cei care nu sunt interesaţi de ce se întâmplă şi cei care sunt partizani pentru anumite partide politice. Excepţiile sunt atât de rare, că nu contează din punct de vedere social. Nu văd cum se poate construi o acţiune împotriva anomaliilor din viaţa politică şi socială a României…

    Este neapărată nevoie de profesionalizarea vieţii politice. Politicianul trebuie să fie un om care înţelege despre ce este vorba într-o carte de filosofie, trebuie să fi citit măcar o biografie minimă care să-i permită un minimum de cunoştinţe necesare desfăşurării activităţii politice, trebuie să fie capabil să înţeleagă perfect o lege sau o acţiune economică… Avem o şcoală de şoferi şi nu există o şcoală pentru politicieni.

    Este absurd când aud la TV cum politicienii vin şi aberează pur şi simplu şi, nu ştiu cum se întâmplă, dar emisiunile parcă îi preferă pe cei care aberează.

    Este absurdă şi împingerea spre marginal a omului de cultură şi a intelectualilor. Am îngheţat când am văzut scălâmbăielile politicianului domnului Traian Ungureanu în total dezacord cu intelectualul Traian Ungureanu. Este incredibilă această vânzare a principiilor şi inteligenţei din partea anumitor oameni de valoare care sunt puşi în postura de a susţine nişte afirmaţii ale şefilor fără nici cea mai mică valoare intelectuală.

    Ce aş putea eu să fac? Intru pe blogurile militanţilor de partid, că nu sunt puţini, şi vorbesc acolo despre normalitatea instituţională şi socială cu speranţa că poporul va înţelege că este înşelat… Singurul rezultat este că sunt înjurat, acuzat că sunt plătit să fac propagandă, sunt făcut pesedist, penelist sau pedelist (funcţie de plăcerea celui care înjură)… nimeni nu ascultă, nimeni nu reflectează.

    • Bibliotecaru
      eu vreau sa ascult, sa invat si daca consideri ca merit, sa fiu in echipa cu tine si cu multi alti prieteni care gandesc la fel si sa facem ceva….altfel am venit degeaba acasa?! si nu vreau sa ajung sa cred sau sa recunosc ca majoritatea prietenilor mei au dreptate cand spun ca ma lupt cu morile de vand si ca am facut o mare gresela ca am renuntat la NYC sa vin acasa.
      Eu nu vreau sa accept acest argument dar tot atat de inversunata sunt sa nu accept ca nu putem sa inlaturam aceasta dictatura a non valorilor.

  9. Oricine poate fi politician si nu, nu e nevoie de o profesionalizare. Asta avem acum, aceiasi oameni/ministrii de 20 de ani si ar contrazice principiul reprezentativitatii, ar fi o meritocratie.
    Ce vezi tu Bibliotecarule e doar o simulare de politica si politicieni (tot asa cum e si democratia romaneasca). Ajunge sa vezi o dezbatere in Parlamentul britanic ca sa intelegi despre ce e vorba (daca ajungeti la Londra… e accesibil pt toata lumea).
    E clar, judecind dupa situatia actuala din ambele tabere, ca unii si-au pierdut rabdare sau nu au o busola democratica. Nu stiu ce e acceptabil, nu stiu cind sa se opresca (sau nu indraznesc)Democratia e ca o identitatea. Avem acum o criza constitutionala pt ca ne lipseste acea identitate. Scopul nu scuza mijloacele.

    Am incercat sa explic unui „futurolog” situatia asta si el a replicat:”poti explica cuiva cum gusta un pahar cu vin?”

  10. Stimată doamnă,
    S-a ajuns prea departe. Priviţi politicienii români care se bat pentru locul întâi, sunt în stare de orice pentru a învinge, nimic nu este nepermis.

    În asemenea momente mă gândesc că ar fi fost bine să fi murit împuşcat la revoluţie pentru că aş fi murit cu gândul că fac ceva pentru România şi nu aş mai fi ajuns să văd ce văd astăzi. Este inuman ce se întâmplă, liderii zilei de astăzi vor rămâne cele mai negre figuri ale istoriei, asta dacă peste 100 de ani România va mai avea o istorie.

    Împotriva grupurilor de interese nu se poate lupta cu bun-simţ şi normalitate… Stimată doamnă, suntem un popor condamnat.

    • Bibliotecaru
      am citit cu mare atentie si cu sincera ingrijorarea ultimul tau post. Unu, iti inteleg sentimentele dar nu poti spune ca era mai bine sa fi murit impuscat. Doi, corect sunt multe grupuri cu interese interolpe care au pus mana pe tara asta dar inca se mai poate face ceva….inca de aceea te rog sa nu acceptam ca suntem condamnati ci ca suntem condamnati sa facem ceva. te rog

  11. @ Tio

    Stimate domn,
    Problema este că noi nu ne-am vindecat de senzaţia activistului de partid. Priviţi la preşedintele Băsescu cum se pricepe la absolut orice, priviţi-l cum dă indicaţii. Priviţi şi ceilalţi candidaţi la preşedinţie, şi ei au soluţii de guvernare, ştiu cum să iasă din criză, şi ei se visează jucători, indiferent de declaraţiile de complezenţă, deşi nu au nici o treabă ca viitori preşedinţi cu guvernul. Acei de care sunteţi nemulţumit sunt activişti care nici măcar nu ma citesc pe Marx sau tezele partidului, nu mai citesc nimic, fac totul după ureche, nu fac nici măcar o simulare de aplicare a legii înainte de a face o iniţiativă legislativă. Citiţi, dacă mai aveţi, un raport la Congresul PCR şi veţi vedea diferenţa de profunzime dintre miştocăreala de atunci şi cea de acum. Toţi au plecat de la dorinţa de activist politic, dorinţa de a ajunge un mai mic sau mai mare Ceauşescu şi toţi sunt bolnavi de puterea de a decide. Când spun toţi mă refer la cei care se văd, cei care se agită, cei care provoacă războiul politic, chiar (sau mai ales) şi din umbră. Partidele au şi oameni capabili, specialişti, oameni de bun-simţ, oameni care au intrat într-un partid politic pentru a-şi satisface vocaţia, dar ei sunt ori marginalizaţi, ori li se trage frâna de mâna pentru a-şi frânge gâtul. Nimeni nu mai îşi aduce aminte cum este normalitatea pentru că ei nu doresc normalitate, doresc un scandal perpetuu pentru a ascunde nepriceperea.

    Sistemul este astfel creat încât eu, ca cetăţean, să nu pot avea un cuvânt de spus în alegerea celor care conduc România. Societatea civilă este dezbinată şi dezinteresată, este incapabilă în a se organiza pozitiv. Dar chiar dacă ar răzbate un cetăţean specialist, politician sau nepolitician, propulsat de o societate civilă, el nu ar putea fi votat pentru că nu ar fi cunoscut de votanţi. Cine ştie astăzi ce candidaţi la preşedinţie sunt în afara celor patru favoriţi + Vadim + Becali? Societatea civilă nu mai este un organism care să dezvolte o încredere publică, Alianţa Civică a devenit activist politic, Grupul de Dialog Social a devenit şi el un activist politic… sindicatele sunt şi ele în negocieri politice… „Politica” a înghiţit totul făcând jocul unor oameni care nu pot conduce România. Din an în an se dovedeşte că specialiştii, oamenii care chiar se pricep în a rezolva problemele de tip macro, pleacă în sectorul privat, unde câştigă bani serioşi fără să rişte să li se facă dosare, şi ajungem să populăm ministerele cu tot felul de amatori, specialiştii fiind marginalizaţi imediat.

    Despre asta este vorba.

    PS
    Parlamentul britanic are un site de tip Live TV.

  12. @Bibliotecaru

    Poate e momentul in care suntem verificati daca am inteles lectia pe care am primit-o la Revolutie. In ciuda tuturor aparentelor, eu cred ca totusi am invatat-o.

    Si mai e ceva… lupta nu se termina niciodata. E insai esentza vietzii. Fericirea nu e o stare, e un drum. Uneori trebuie sa lupti ca sa treci peste greutati. Cand te opresti din drum, devii nefericit…

  13. @ Draghi Puterity
    Atunci când te scufunzi într-o gaură cu nisip mişcător te poţi agita ca să ieşi şi te scufunzi mai repede sau stai liniştit şi te scufunzi mai încet. Fie că renunţi, fie că nu renunţi, cât timp situaţie este de aşa natură încât să fi deja în mijlocul nisipului, te scufunzi oricum… perspectiva nu este deloc veselă. Cum poate acţiona fericirea în acest caz?

  14. @Bibliotecarul

    Ridicandu-te pe varfuri. Uitandu-te in jur dupa o creanga de care sa te agati. Sperand ca va veni cineva sa te ajute sa iesi. Strigand ca sa cresti probabilitatea venirii cuiva. Intotdeauna exista solutzii…

    Cred ca daca nu altundeva, macar pe blogul acesta ti-ai dat sema ca nu esti singur. Ca mai sunt si altzii care nu accepta sa se scufunde. Hai sa tinem aproape sa actionam impreuna si sa nu ne lasam trasi la fund.

    United we stand, divided we fall…

  15. O melodie care se potriveste si la acest topic, dar in acelasi timp si o sugestie pt NTT:
    http://www.youtube.com/watch?v=7LroRlNd8kY
    Trebuia sa fie imnul Olimpiadei de anul trecut, insa o alta versiune mai clasica a cantecului, sub o alta interpretare a ajuns imn. One World One Dream: este un mesaj universal in care pot fii prinse opinii din toata lumea, nu numai peale romanilor.
    Silvy canta minunat, ea insasi e o faptura minunata care mi-a inspirat viata in cele mai mici detalii.
    One world one dream where everybody’s free
    One heart one team, a world for you and me!!
    Ce mesaj frumos! O lume unita pt o familie fericita!
    Acesta este situl Sylver:
    http://www.sylversite.be
    Am putea sa-i chemam in RO sa cante, sa ne inspire, sa ne motiveze.
    Intotdeauna am gandit ca sunt f norocos fiind contemporan cu Silvy; s-o facem pe Silvy printesa inimilor pt romani, iar dpdv politic cred ca ar fii o buna idee ca Ea sa fie Regina Romaniei cu acte in regula:)
    Cantecelul este dedicat realitatii din China moderna si rolului pe care aceasta il poate juca pe viitor.

    • ovidiu
      da frumoasa melodie. Se poate posta acum la Fii NTT?

  16. Ovidiu
    multumesc

  17. Dincolo de cuvintele frumoase ale unui actor devenit presedinte (ciudate mai sunt caile meritocratiei 😉 ), o alta viziune asupra istoriei. Pe care o prefer pentru realismul ei. Pacat ca Reagan nu a fost la fel de progresiv cand Gorbaciov i-a propus dezarmarea nucleara. Sau in spatele acelor cuvinte frumoase sa fi fost doar vorba de date mai incolo ca sa intru eu? Shevarnadze cred ca stie raspunsul, dupa cum veti vedea si citind in articol. BTW Georgia nu a fost singura tzara care a avut parte de o „revolutie portocalie”.

  18. Draghi,
    Daca SUA si URSS ar fi renuntat la armele lor esti sigur ca Israel ar fi renutat la bombele lor nedeclarate , China s-ar fi dezarmat nuclear sau North Koreea , Pakistan si India nu ar fi avut arme nucleare?
    cum le-ai fi convins ? declarind razboi chinei , indiei pakistanului etc? Politica din nefericire trebuie sa contina o doza foarte mare de pragmatism nu numai idealism…
    Ovidiu,
    Esti nedrept cu muzica romineasca – DJ din San Francisco / Silicon Valley sint innebuniti dupa ea din cite mi-a spus fata mea. Cind au auzit ca parintii ei sint din R au sarit pe ea si au rugat-o sa vorbeasca romineste. Si-a folosit cele 35 de cuvinte pe care le site (din care 10 mai bine nu le-ar sti) si au fost de-a dreptul incintati – pare-se ca muzica romineasca e la moda pe aici…

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.