Pages Menu
Categories Menu

Posted on iun. 21, 2014 in Featured, Politic | 0 comments

Activitatea mea parlamentară în săptămâna 16-20 iunie

Săptămâna această a fost destul de plină din punctul de vedere al activității mele parlamentare. Voi încerca să fac o sinteză astăzi. Pe lângă participarea la dezbaterile din Plen și prezența la sesiunea de vot final, am luat parte la audierile de la Comisia pentru buget. De asemenea, am reprezentat Comisia pentru Afaceri Europene la primirea Comisiei pentru afaceri interne din Bundestag. Nu în ultimul rând, am avut o întrevedere cu doamna Milagros Mostaza Corral, director regional al Project Management Institute.

Pe linie legislativă, am susținut în Plenul Senatului inițiativa mea legislativă privind conversia creditelor. Aceasta a fost adoptată de către Senat cu o majoritate covârșitoare și își urmează drumul la Camera Deputaților, care este for decizional. Sunt foarte mândră de acest proiect de lege, deoarece ajută milioane de români cu credite în monede străine care au suferit de pe urma fluctuațiilor de schimb valutar, fiind obligați să plătească acum de două sau de trei ori valoarea inițială. Prin această inițiativă, persoanele fizice sau juridice vor putea să-și schimbe creditele în lei sau în orice altă monedă doresc, fără niciun alt cost suplimentar. Măsura se referă la creditele noi, dar și la cele deja contractate. Mai mult, băncile sunt obligate să-i anunțe atunci când apare o diferență de cel puțin 20% între suma datorată în moneda străină și echivalentul în lei. Consumatorii vor putea cere o simulare din partea băncii cu privire la evoluția creditului și vor putea rambursa anticipat suma rămasă. Inițiativa este în linie cu legislația europeană și are susținerea ANPC.

În cadrul Comisiei pentru buget din Camera Deputaților, am susținut un număr de inițiative legislative care mie mi se par extrem de importante. Le descriu aici pe scurt, dar puteți și dumneavoastră să le urmăriți evoluția prin link-urile atașate.

– PLx 166/2014: Proiectul se referă la stingerea, prin scutire la plată, a unor obligații ale celor care au lucrat la fostele CAP-uri și au primit o majorare de drepturi. Este un subiect tehnic, recent Curtea de Conturi a stabilit că în cazul persoanelor aflate anterior pensionării pentru limită de vârstă în situaţii de invaliditate, majorarea nu trebuia aplicată la pensie în integralitatea sa, ci doar pentru partea corespunzând stagiului de cotizare în cadrul fostelor CAP-uri. Diferențele ar trebui returnate, proiectul de lege preia plata acelor diferențe și le stinge prin bani de la bugetul de stat.

– PLx 612/2013: Proiectul are în vedere reintroducerea reglementărilor privind pensiile de serviciu (cele tăiate de guvernul Boc) pentru personalul navigant. Din nou un subiect tehnic, dar de foarte mare importanță pentru un număr relativ mic de pensionari, care, în timpul carierei, au fost responsabili pentru zeci de mii de suflete. Eu consider această măsură o datorie de onoare pentru aviatori.

– PLx 191/2014: Proiectul prevede transpunerea în legislația naţională a modificărilor și completărilor introduse în sectorul vitivinicol de legislaţia comunitară. Legea întărește cadrul legal pentru viticultură, pentru a asigura standarde ridicate în ceea ce priveşte calitatea produselor specifice.

Adaug aici inițiativă BP 103/2014, la care sunt inițiator și care a primit raport favorabil în Comisia pentru muncă a Senatului, urmând să intre pe ordinea de zi camerei superioare în toamnă. Este vorba de cumularea pensiei cu salariul pentru locurile vacante, dar deja bugetate din aparatul de stat, astfel încât să putem avea oameni abilități și cu experiență în anumite posturi cheie. Este o măsură de echitate și responsabilitate socială față de una dintre cele mai hulite și abuzive decizii ale perioadei Boc.

De asemenea, Senatul a adoptat, în calitate de camera decizională, în ședința din 18 iunie, proiectul legislativ de completare a legii autovizualului, pe care l-am inițiat și susținut și eu alături de colegii și colegele mele din Parlament. Propunerea legislativă oferă persoanelor cu deficienţe de auz dreptul de acces la serviciile media audiovizuale fără a exista niciun impediment la transmiterea mesajelor de interes major.

Apreciez faptul că prin această reglementare li se oferă și persoanelor cu dizabilități dreptul la informare, dreptul la formarea unor opinii cu privire la informațiile de interes național, sănătate, educație precum și la orice alte informații de importanță majoră.

Comunicarea în limbajul semnelor, este o alternativă de incluziune socială, iar prin acest proiect adoptat de Senat societatea civilă se va autoeduca și se vor minimaliza cazurile de marginalizare a persoanelor cu astfel de dizabilităti oferindu-le dreptul la egalitate de șanse și integrare socială. Trebuie să fim alături de cei aflați în orice fel de suferință și să îi considerăm asemeni fiecăruia dintre noi, cu aceleași drepturi și aspirații.

Puteți oricând să urmăriți întreaga mea activitate în Parlamentul României la acest link și mă puteți contacta cu ideile dumneavoastră sau pentru petiții la adresele de email afișate.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.