Pages Menu
Categories Menu

Posted on mai 3, 2010 in Aparitii media, Politic | 25 comments

A venit timpul sa modificam elementele ADN-ului nostru economico-financiar!

Pe măsură ce situaţia economica a Greciei, aceasta „saga” economica, se îndreaptă spre opţiunea inevitabilă de neîndeplinire a obligaţiilor financiare si deci de nevoia urgenta de restructurare, consider ca este oportun să privim si sa analizam imaginea mai de ansamblu, lectiile care decurg din evenimentele financiare la care am asistat in aceasta perioada.

Cu siguranta România va continua să fie afectată de evenimentele din Grecia. Insă cu toate acestea, comparativ cu alte state, procentajul relativ scazut al datoriei externe precum şi datoriile relativ scăzute ale populaţiei (in special in ceea ce priveste creditele pentru locuinte) pot sa ne permita să depăşim actuala criza cu mult mai putine pierderi. Sigur, daca suntem capabili sa si adoptam masurile economice si financiare care se impun!

Faptul că România are multe lecţii de învăţat din situaţia proastă in care se afla Grecia este o realitate care nu poate fi pusa la indoiala.

Consider ca tările care au adoptat moneda euro trebuie să se hotărască acum. Nu mai este timp de pierdut.

Intrebarea este simpla: Vor continua să susţină, si prin fapte, ceea ce au afirmat încă din Februarie – si anume că Grecia ia masurile necesare pentru a ţine datoria sub control? Dacă răspunsul este pozitiv, asa cum pare ca este zilele acestea, atunci aceste ţări trebuie să pună la dispoziţia Greciei, in regim de urgenta, fondurile necesare pentru a sprijini Grecia în eforturile sale de refinanţare pentru o perioadă mai lungă de timp. Amploarea acestui sprijin este evaluată de şeful FMI Dominique Strauss Kahn la peste 120 miliarde de euro.

Însa in cazul în care ţările ,,euro” decid că Grecia nu este doar lipsită de lichidităţi, ci şi insolvabilă pe termen mai indelungat, şi deci , nu îşi va achita niciodată datoriile în întregime, este mai mult decat evident ca nu se câştigă nimic prin amânarea neîndeplinirii inevitabile a obligaţiilor financiare. Relevante sunt cuvintele rostite săptămâna trecută de Angel Gurria, secretarul general al OECD care spunea, referindu-se la Grecia, ca ,,Acest lucru este precum Ebola. Când îţi dai seamă că suferi de acest virus, trebuie să îţi amputezi piciorul pentru a supravieţui”.

 

Mai multe intr-un articol publicat astazi in standard.ro

 

25 Comments

  1. Din punctul meu de vedere, actuala criza va produce mutatii economice, dar si de perceptie, profunde, consfintind esecul statului social si, implicit, al viziunilor politice de tip social-democrat. Statele vor trebui sa-si ajusteze in mod brutal cheltuielile publice. Sunt multe probleme, invatamantul, sanatatea inghit foarte multi bani si sunt ineficiente. Despre sectorul administrativ, nici nu mai avem ce vorbi, acolo sunt probleme foarte mari. Sistemul de pensii este nesustenabil, si nu ma refer numai la asa-zisele pensii „nesimtite”. Sa fim seriosi, majoritatea joburilor existente nu solicita o forta fizica deosebita, si multe dintre ele nici un consum nervos extraordinar. Si atunci, cum ne permitem sa pensionam oamenii la 54 de ani, cand, la aceasta varsta mai au o speranta de viata de 20-25 de ani? De asemenea, avem nenumarate moduri de a recompensa nemunca … De ce se face acest lucru? Din considerente strict pragmatice, fara viziune, fara perspectiva, dar „umanizate”. Si atunci, de ce sa ne mai miram, de exemplu, ca nivelul invatamantului este in cadere libera, ca abandonul scolar nu mai poate fi stapanit etc.?
    „Binele general” e un lucru atat de nebulos, de general, ca nu mai inseamna nimic.
    Hm … e o vorba care spune cam asa: daca vrei sa faci ce face X, fa ce face X. Vrem sa avem, de exemplu, o crestere de doua cifre a PIBului? E vreo tara care a reusit acest lucru? Da, de exemplu China. Ei, atunci trebuie sa vedem cum muncesc si cum cheltuiesc banii chinezii. Asta este. Daca nu vrem sa muncim si sa cheltuim precum chinezii, atunci trebuie sa ne alegem un alt model. Nu sunt un fan al Chinei, dar, totusi, chinezii au ajuns sa aiba mai multi elevi buni si execptionali decat au americanii de toti. E adevarat, unii vor alege sa lucreze in alta tara, dar …
    Nu mai scriu nimic, am scris deja prea mult.

    • Adrian Stoica
      foarte bune idei

  2. in urma cu cca 10 ani era o teorie. „Europa cu doua motoare”.
    nu a fost luata in serios…
    teoria spunea ca tarile economice dezvoltate si cele in curs de dezvoltare din UE sa isi urmeze fiecare propriul drum ecomonic.
    si, daca nu ma insel, accesul a fondurile UE sa se faca cf contributiei fienanciare ale tarii in cauza.

    • mcgogoo
      asa a fost discutia …dar eu nu sunt de acord cu two tier Europe

  3. Foarte bine ai inceput. Vreau sa vad ce mai inseamna stat social, daca sfarsitul unui stat social este cel grecesc. Care nici n-a privatizat, ca n-a avut ce, doar a dat, fara sa stie de unde da. Cand aud „sa ne dea” imi vine rau! Exista in Grecia 3000 de agentii guvernamentale locale, fata de care cele 230 ale noastre sunt gradinite.

  4. Pana la China sa luam aminte la tarile nordice. Germania a inghetat salariile bugetarilor de vreo 3 ani, asa, din precautie. Din cate stiu are vreo 700.000 de bugetari. Computerele pot inlocui f. bune functionarii si nici nu cer spaga!

    • Stefan
      exportul cu China India si Asia in general este sansa Romaniei. A face export cu China nu inseamna a adopta modelul lor social

  5. Subiectul este altul, ca exportul il stabilesc oamenii de afaceri, nu statul. Vezi sa nu confinzi domeniile de decizie.

    Grecia nu prea are ce sa exporte, deci nu aici a gresit. Trebuiau sa-si vada lungul nasului si sa traiasca exact atat de bine cat le permitea turismul si comertul. Cum comertul a cam cazut, a ramas ca noi, cu salariile dublate si pensiile triplate de guvernarea Tariceanu. Pltestele daca ai de unde.

    Sa nu cedezi ispitei sa dai indicatii mediului de afaceri ce sa faca. Stie el mai bine, ca-si apara banutii. Noi „aparam” idei si teorii. E altceva

    • Stefane
      exportul face parte din politica strategica a oricarui stat. Statul trebuie sa ajute mediul de afaceri prin orientarea sau reorientarea spre alte piete…intr un viitor articol o sa vezi ca eu sustine orientarea exportului Romaniei spre alte piete. Ce spui tu sunt de acord in totalitate insa raspunsul meu vroia sa indice faptul ca nu trebuie sa ne uitam numai la un model social (tip nordic cum il numesti tu unde apropos impozitul pe venit este de peste 30% in cazul Suediei! ci si la politicile de export spre Asia de exemplu)

  6. Mihai Tanasescu este singurul care a tinut cheltuielile si deficitul in limite rezonabile si sustenabile, in 2001-2004. Acum il regret. Ne-am bucurat ca prostii, inclusiv eu, de salarii si pensii mari. Sa vedem pe unde scoatem camasa!

    Se poate spune ca statul n-a fost un agent economic destept? In ce tara este statul agent economic eficient? Un exemplu!

    • Stefan
      Suedia si tarile nordice in general

  7. Vezi, aici ne deosebim esential. Una e sa ajuti, de exemplu cu reprezentante economice in tari asiatice si alta sa-i obligi sa faca ce spune statul. Statul ii sfatuieste, dar pe banutii lor fac ce doresc ei. Aici e limita.

    Suedia a ajuns mai intai o natiune bogata. (Cum o fi ajuns bogata ar fi interesant sa aflam), dupa care imparte bogatia si cu cei mai saraci, desi ma indoiesc ca le da si le acei care nu vor sa munceasca. Romania ce sa redistribuie, saracia? sa ajunga mai intai o tara bogata (cum?) apoi vin socialistii cu redistribuirea. Chestie de timing…

    • Stefan
      confuzi
      eu nu spun ca statul sa oblige….de unde si pana unde ideea asta pt ca nu am sustinut-o. Dar mi se pare normal ca intr-un proiect de interes national statul sa ajute inclusiv prin oferirea unor facilitati, discutii bilaterale statale etc…nu crezi?

  8. Ana,
    Nici o problema cu exportul in China . Am inteles ca e ceva petrol la Marea Neagra si sint sigur ca chinezii ar fi interesati chiar sa ajute cu investitiile . E ceva aur in Apuseni , la fel cred ca chinezii pot ajuta si sint gata sa cumpere (femeile chineze adora bijuteriile). Banuiesc ca sint si alte resurse naturale care ar fi posibil sa intereseze China…:-))

    Piata chineza nu e chiar a „”öpen market””. Nu ca ar fi probleme dar incearca sa obtii aprobare sa vinzi un calculator proiectat si fabricat in R. Good luck! O s-o obtii in citiva ani cind va fi obsolit. Dace e proiectat in R si fabricat in c e mult mai usor – dar asta nu creeaza prea multe locuri de munca in R

    Exemplu de globalizare – iPAD –
    1. proiectat cu software scris in Cupertino , california
    2. mechanical design , engineering – Hon Hai (Foxconn ) , Taiwan (Terry Guo e unul din cei mai bogati oameni din lume)
    3. manufacturing – in China Foxconn Longhua facility (2 ore din Hong Kong , 300000 de muncitori si ingineri lucreaza si traiesc acolo)

    Cind cumperi un iPAD profitul merge in USA, Taiwan , China.

    Cum vezi tu R participind in stilul asta de piata ? cu 1 , 2 or 3 or cu toate 3? Cu ce produse unice pe care nu le mai face nimeni?

  9. Ana
    lase-le naiba de proiecte de implicare nationala (care de fapt nici nu exista shi suna destul de sinistru dupa mine-:)).Este mult mai important ca STATUL sa plece din economie. El trebuie doar sa ofere firmelor un cadru favorabil. Firmele private au nevoie de o legislatie a muncii flexibila. Trebuie sa poata da afara pe cine vor, cind vor si pentru ce motiv vor ele. Romania i-a protejat pe angajatii slab pregatitii de cand ma shtiu eu(a rog pana acum 10 ani).
    Impozitarea progresiva trebuie aplicata shi abrogata cea de acum de 16%.Strategia de impozitare a proprietatilor trebuie regandita.
    Concedierea a x % din bugetari.
    Iata cateva masuri CONCRETE shi PALBABILE (sunt multe altele de facut) care pot aduce ceva bani in plus la buget (pe termen mediu shi lung)
    Alta frana a economiei este chiar sistemul finantist din Romanica. Dupa cate shtiu este de tip francez (stufos, greoi….IDIOT).Cred ca adoptarea unui sistem finantist Anglo-saxon (birocratie redusa, ushor de aplicat, flexibil) ar revitaliza mediul de afaceri.
    Sorry, nu mai pot sta.

    Sa auzim numai de bine!

  10. Încep să cred că singura speranţă a rămas în tehnocraţii furnizaţi de viaţa civilă.

  11. @marian

    Majoritatea sistemelor de navigare GPS pentru autoturisme din Europa, au cam aceeasi poveste ca si IPad-ul de care spui. Deosebirea e ca softul de navigatie propriu zis e facut in Ungaria. E doar un exemplu ca sa vezi ca se poate.

    Era o vreme cand PSD-ul aflat pe atunci la putere, incuraja productia de soft in Romania cu impozite mai reduse. Consecintza a fost ca foarte multe firme (Sun, Siemens, IBM, etc.) au lasat sa se dezvolte si sa se intretina softul in Romania. Actualii guvernantzi au insa alte prioritati.

  12. @Draghi,
    Absolut. Top 2% din ingineri (si advocati cu studii in strainatate :-)) vor gasi todeauna locuri bine platite de munca si vor incepe mici companii pline de success cu sau fara sprijinul guvernului. Discutam de cei 4-5 milioane de romini cu pregatire medie (fosti mineri etc) care ar avea nevoie de slujbe in manufacturing. Initial cred ca EU intentiona sa mute o parte din fabricile companiilor vestice in estul europei . Dar cu aparitia Asiei la orizont multe se nmuta in Asia. Cred ca Siemens de exemplu a creat mai multe slujbe in manufacturing in asia decit in Europa de Est (R, Bulg , Grecia etc..)

  13. Da, dar problema nu este numai Grecia…Este mai grava…Pentru ca foarte multe state europene dezvoltate nu au respectat nivelul impus de criteriile de convergenta de la Maastricht in privinta datoriilor publice, care sunt la baza functionarii euro ca moneda unica, si anume de 60% din PIB. Enumar cateva tari doar: Italia (115,8% din PIB), Franta, Marea Britanie, Germania, Olanda, Irlanda, etc… Datoria publica a UE este de 73,6% ca pondere in PIB (la finele anului 2009). Pe de alta parte sa ne gandim numai la faptul ca datoria privata a Portugaliei este de 236% din PIB !! De asemenea nu se respecta limita de 3% privind deficitul bugetar, conform Pactului de Crestere si Stabilitate. Deja se vorbeste ca Spania sau Portugalia pot fi „a doua Grecie”, desi ele repeta cu incapatanare „nu suntem Grecia!!”. Problema, in ansamblu, este ca UE nu a dovedit ca are vreo strategie eficienta in ceea ce priveste combaterea crizei, nu mai vorbesc de o strategie de prevenire a unei crize financiare. Iar tarile, adica guvernele lor,.. eeee.. si-au cam facut de cap!! Spre ex. citesc in capitalul.ro – http://www.capitalul.ro/macro-economie/datoria-publica-a-italiei-in-crestere-cu-7-miliarde-euro-in-februarie.html – ca in Italia in perioada 1976-1994 datoria publica a crescut de 8 ori, lasand o mostenire apasatoare pentru generatiile viitoare!! De ce spun ca si-au facut de cap? Pai.. daca ai bani doar ca sa-ti cumperi pantofi de 150 RON, dar tu vrei de 500 RON, pe care nu ii ai, dar te imprumuti la banca, fara posibilitatea de a returna imprumutul cu dobanda bancii, cum e? Nu stiu de ce.. dar mi se pare ca toata aceasta bunastare este una de … carton!

  14. Pentru cei care inteleg limba germana si sunt dispusi sa priveasca realitatile lumii in care traim fara ochelari de cal, recomand urmatorul articol. Ceilalti pot incerca sa il traduca in Google, sau pur si simplu sa priveasca graficele extrem de sugestive.

    • Draghi
      interesant.Multumesc

  15. Globalizarea si goana dupa resurse energetice vor creea alte reguli cu totul diferite decit cele pe care le anticipam !Asa ca daca nu intram in cadenta , e rau !
    Oare Paradoxul „Apa- Diamant „din zilele noastre ne va pune cumva pe ginduri ???

    • Pedro
      corecta observatia ta. In ceea ce priveste apa sunt de acord ca este un diamant dar putin iti dau seama de acest lucru…problema cea mai mare pt urmatorii ani va fi apa…sau mai corect lipsa apei.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Comerţul extins cu China, India, Asia de Sud-Est şi Asia de Nord-Est este soluţia care va permite Romaniei să depăşescă performanţa ţărilor din Europa de Sud « standard.ro | Platforma de comentarii, bloguri si opinii MONEY.ro - [...] din Europa de Sud vezi toate articolele de Ana Birchall azi la 10:00 comenteaza acum 2 vizualizari.În articolul publicat zilele trecute spuneam…
  2. Cade sau nu Guvernul Boc? « standard.ro | Platforma de comentarii, bloguri si opinii MONEY.ro - [...] care sa aduca venituri la bugetul de stat pentru acoperirea deficitului bugetar, inclusiv prin curajul de a schimba ADN-…
  3. Cine plateste pentru lunile de stagnare? « standard.ro | Platforma de comentarii, bloguri si opinii MONEY.ro - [...] curajul sa recunoastem ca modelul economico-financiar- social aplicat pana acum este falimentar si se impune urgent modificarea ADN-ului acestui…
  4. dupa 20 de ani « standard.ro | Platforma de comentarii, bloguri si opinii MONEY.ro - [...] o tema de reflexie si analiza, tuturor politicienilor romani. S-ar putea face primii pasi catre schimbarea ADN-ului social, economico-financiar…
  5. O provocare « standard.ro | Platforma de comentarii, bloguri si opinii MONEY.ro - [...] sugrumă/sufocă această ţară. De ce nu avem curajul să impunem un nou model: fie că vorbim de model economic,…
  6. Crizele rafineaza viata. Prin ele descoperi cine esti (sau cine sunt!) cu adevarat « standard.ro | Platforma de comentarii, bloguri si opinii MONEY.ro - [...] cu un bun amic pornind de la argumentatia mea ca in momente de criza este esential sa avem curajul sa…
  7. Criza care ne pandeste dupa colt si neputinta Guvernului | Ana Birchall - [...] se impune un nou model economic, mai creativ si stimulativ pentru investitori, cu propuneri clare de orientare a investitiilor…

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.