Pages Menu
Categories Menu

Posted on mai 9, 2018 in International, Personal, Politic | 0 comments

9 mai – Ziua Europei

Ziua de 9 mai reprezintă o dată cu o însemnătate istorică deosebită pentru România și pentru Europa. 9 mai are o triplă semnificație: este data la care aniversăm Ziua Europei, data la care România a obţinut independenţa, precum și data la care a luat sfârşit cel de-al Doilea Război Mondial.

La 9 mai 1877, Principatele Române își declarau independența faţă de Imperiul Otoman, declaraţie citită de marele om de stat Mihail Kogălniceanu. Independenţa obţinută de Principatele Române a reprezentat piatra de temelie pentru modernizarea şi dezvoltarea ulterioară a României.

Tot la 9 mai, Europa şi lumea întreagă sărbătoresc finalul celui de-al Doilea Război Mondial. Deloc întâmplător, 9 mai este cunoscută şi ca Ziua Victoriei, după aproape 6 ani de război devastator (1939-1945), conflagrație mondială care a curmat viața a zeci de milioane de oameni.

Totodată, 9 mai 1950 este şi ziua în care a fost semnat certificatul de naştere al Uniunii Europene, prin declaraţia rostită de ministrul de externe francez, Robert Schuman. Ziua Europei este marcată pentru a promova apropierea dintre ţările europene şi dintre cetăţenii acestora, dar şi pentru a ne reaminti valorile care constituie fundamentul relaţiei dintre statele membre ale Uniunii Europene.

Vă invit ca, împreună, să sărbătorim astfel unitatea, comunicarea, toleranţa, solidaritatea, respectul, egalitatea, pluralismul, pacea, democraţia şi, nu în ultimul rând, libertatea. Sărbătorim o Europă puternică şi matură, capabilă să facă faţă provocărilor acestor vremuri şi să ofere istoriei un exemplu de bune practici în gestionarea crizelor externe şi interne.

La mulţi ani, Europa! La mulți ani cetățenilor europeni!

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.