Pages Menu
Categories Menu

Posted on ian. 21, 2010 in Politic | 15 comments

43 miliarde de euro = posibila datorie externa a Romaniei

Stim cu totii ca, in trecut, cresterea economica a fost clamata artificial. In realitate, a fost o crestere economica bazata in principal pe consum si nu pe productie. Din nefericire, in continuare, Romania cheltuieste mai mult decat are in visterie si ma intreb daca cei responsabili cu guvernarea tarii au auzit de exemplul Greciei sau al altor tari care, la fel, s-au aventurat si au fost preocupati mai mult de  „cum sa cheltuiasca banul public” decat „de cum sa il investeasca eficient” pentru a produce noi venituri la buget. A folosi imprumururile externe numai pentru plata salariilor si pensiilor este cu siguranta o politica fiscala falimentara, trecand peste faptul ca se plateste de 2 ori dobanda pentru acelasi leu.

Se impune o mai multa responsabilitate fiscala, mai multa preocupare pentru a „produce bani” si nu in ultimul rand, recunoasterea realitatii: multe institutii sunt in incapacitate de plata de multe, multe luni….daca se continua in ritmul acesta este doar o problema de timp pana cand Romania va intra in incapacitate de plata.

15 Comments

  1. După „ureche” consider că datoria externă a României este cu mult mai mare. Datele guvernamentale „omit” de obicei datoriile pe termen scurt, sume foarte importante.
    Dacă ne referim şi la datoria totală, sumele se pot dubla, sau tripla.

    Eu cred că aici ar trebui să se dea un răspuns clar. Ar fi util un site în care să se prezinte, tabelar, datoria totală a României, unde anume este România datoare, care sunt datele scadente, dobânzile… desigur, tabelul zilnic actualizat. Mi-ar plăcea ca, pe lângă cursul BNR la principalele valute, să existe şi o cifră exactă a datoriei externe calculată la zi.

    • Bibliotecaru
      oamenii astia vin viitorul tarii intr-un mod mai mult decat iresponsabil

  2. eu un inteleg cateva chestii:
    = de ce se imprumuta cand are datoriii babane?
    – pe ce dracu se cheltuie banii? ca vaz concedieri masive, companii/iim-uri in faliment…
    nu vad investitiile. dar cred ca am nevoie de alti ochelari. poate imi da Boc pe ai lui… sau Prigoana?

    • McGogoo
      pai asta e problema …banii nu sunt folositi pentru a fi investiti .=

    • Costi
      putin cam dur…nu trebuie sa ne fie rusine ca suntem romani desi sunt unii care nu ne fac cinste…

  3. De fapt am avut o recesiune uriasa in ultimul deceniu, as putea sa dau un link la un comentariu propriu de demult, in care, pe exemplul propriu(cetatean tanar mediu al Bucurestiului) arata cum de fapt traiul se inrautatea de la an la an. Cum? Pai cand se calcula cresterea de pilda dintre 2004 si 2003 se facea raportul PIB-ului exprimat in lei intre cei 2 ani consecutivi, raport care se impartea mai departe la rata inflatiei, totul firesc pana acum dupa un curs de initiere in economie. Numai ca rata inflatiei era calcualta artificial pur si simplu ignorand cresterea pretului la terenuri, la spatii de locuit, la tot ce insemna teritoriul Romaniei.
    Intelegem de ce crestea valoarea tarii, preintegrarea in piata unica europeana a generat goana investitorilor de toate felurile spre RO si in special ai celor strategici, cei imobiliari. Ba chiar a aparut si casta numeroasa si diversificata de investitori imobiliari autohtoni.
    Deci pe de o parte devenea imposibila locuirea RO iar pe de alta aveam cresteri de 5-8%. De ce?! Pt ca rata inflatiei nu cuprindea si cresterea galopanta a imobiliarelor. Intr-adevar, a fost o crestere artificiala, cine stie ce consecinte poate avea..?!
    PS Presupun ca banii pe care aveam asa-zisa crestere pe consum proveneau tot din cei obtinuti pe proprietati…

  4. Eu spun asa:
    1.Guvernul care va reusi sa scoată Romania din criza, prin masuri liberale, va trebui sa INVESTEASCA masiv. Acest lucru il va scoate, pentru o buna bucata de timp, din parlament!Până acum tot efortul guvernului a fost cum sa nu piarda imprumutul, nicidecum cum sa relanseze economia!
    2. Ce se întâmplă la PSD? Sunt regrupari corecte, necesare sau o formă browniană de miscare politică, care de fapt diminueaza capacitatea PSD să monitorizeze lucrurile grave care se intâmplă in economie și societate?
    3. Unde-i locul tău ANA?…La stiri, in treacat, am observat prezenta ta la masa boșilor!A fost ceva de arhivă sau s-a întâmplat astazi? Ce parere ai de linia DIACONESCU? O sprijini sau nu? Nu cumva când doi se ceartă(Geoana vs. Natase)…..Nu crezi că un eventual Cabinet Diaconescu ar avea nevoie de un ministru la educatie din rândul…elitelor?
    ÎMI PUN ȘI EU NISTE ÎNTREBARI PENTRU CĂ AM OBOSIT SĂ-I VĂD PE ÂSTIA….

    • Ioan MM
      locul meu a fost si va fi intotdeauna in tabara celor care vor sa promoveze o social democratie moderna, europeana,progresista. Mereu voi fi in tabara celor care sunt preocupati de promovarea de proiecte si nu de atacuri la persoane. Raspunzand intrebarii tale, cu Cristi Diaconescu am lucrat foarte bine si este un coleg pe care il respect. Nu am fost si nu voi fi niciodata ahtiata dupa functii dar voi continua sa ma bat pentru proiectele in care cred….iar educatie este un proiect drag mie.

  5. Cea mai importanta treaba/preocupare a politicianului roman este sa salveze aparentele (si pina si asta insemna un fel de progres)…iar asta se face cu bani( indiferent de sursa lor). Vor face acelasi lucru si in continuare pina la catastrofa finala.

    P.S. E batalia pierduta? Demisioneaza cei tineri, seriosi si pozitivi (Valeriu Steriu)?

    • Tio
      razboiul nu e pierdut ….dar e ingrijorator ca pierdem oameni importanti

  6. Stiati ca dupa dezastrul din Grecia (si cel preconizat in Portugalia si Spania) la Bruxelles a inceput sa se discute despre mecanisme de excludere a unor tzari din UE sau din zona Euro?

    E clar cat de aprope suntem sa revenim la situatia de dinainte de ’89? Cu deosebirea ca atunci datoria externa era cu un ordin de marime mai mica…

    • Draghi
      stii tot atat de bine ca si mine ca Romania este in incapacitate de plata cu risc ridicat de a intra in faliment….si din nefericire stiu ce vorbesc.

  7. Aici in romania desi este in criza nimeni nu stie nimic ,sau ce se poate face ,iar daca le spui ce va parca le-ai dat cu levierul in cap

  8. Aici in romania desi este in criza nimeni nu stie nimic ,sau ce se poate face ,iar daca le spui ce va parca le-ai dat cu levierul in cap

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.