Pages Menu
Categories Menu

Posted on mai 16, 2011 in Politic | 19 comments

1 milion de voturi. Chiar asa domnule Baconschi?

Eu am venit de curând în partid şi am aderat la el într-un moment foarte dificil din toate punctele de vedere dar sunt într-un parteneriat constant şi loial cu preşedintele Traian Băsescu de peste 6 ani. Proiectul legii votului prin corespondenţă îi va face pe românii din comunităţile de peste hotare să ne aducă nu o sută de mii de voturi cum ne-au adus rândul trecut, ci un milion. E un obiectiv pe care-l putem atinge” declara domnul ministru in timpul Conventiei PDL din acest sfarsit de saptamana.

Chiar asa domnule Baconschi? Dar de ce doar 1 milion si nu 1.500.000 de voturi de exemplu? Oare acesta este motivul si sarcina pentru care ati fost ales prim-vicepresedinte al PDL? De misiunea si obligatia ca MAE sa promoveze o politica externa pentru Romania ati auzit? De obligatia de a scoate Romania din izolarea internationala in care se afla in acesti ani ati auzit? Sau preocuparea dvs. este sa adunati voturi pentru PDL?

19 Comments

  1. Ana,
    Ai dreptate. O declaratie pripita si fara sens. Chiar daca sint mai mult de 1 milion de romini in strainatate de unde stii daca o sa voteze. Eu nu am de gind sa votez (ar fi nedrept pentru cei din tara sa-mi exprim o opinie prin viziunea mea americana despre viata).
    Sper ca USLul sa controleze foarte strins voturile si cred ca in stadiul actual al politicii rominesti (coruptie , justitie proasta etc) votul prin corespondenta este o idee proasta.
    Spuneti-le colegilor de la PDL ca veti lua in considerare posibilitatea votului prin corespondenta cind R indeplini conditiile EU legate de justitie… pina atunci sistemul clasic foarte bine supravegheat.

    • Teoritic supravegherea a avut aloc si la alte alegeri care au fost in final fraudate de PDL.

      Stiu personal un caz din Arad in care o persoana care era insarcinata cu supravegherea alegerilor, a primit un plic gros cu bani de la reprezentatul PDL inainte de deschiderea urnelor si i s-a spus: „Tu pleci acum acasa!” Omul, un pensionar, a luat plicul si a plecat. Cand l-am intrebat cum a putut sa faca asa ceva, mi-a spus: „Pai l-am luat, ce sa fac, ca erau multi bani”. Indirect am mai auzit de ZECI de cazuri similare, toate din judetul Arad.

      Problema e ca in Romania nu exista doar coruptie la nivel inalt, ci si o coruptie in masa, pandemica. Pana nu vom scapa de acest blestem, pana nu o sa ne regasim demnitatea ca indivizi, vom fi la cheremul mafiotilor cu bani si tupeu. Ne vom vinde viitorul copiilor si nepotilor nostri pentru o galeata portocalie si doua kile de malai.

      • Draghy,
        Tu il numeshti „BLESTEM”; eu nu prea cred in blesteme asha ca am cautat o alta explicatzie shi am gasit aceasta carte (de fapt am mai citit-o cand am fost student la indemnul profesorului de filozofie).
        Daca ai sa citeshti aceasta carte ( ale carei analize sunt pertinente dupa parerea mea) ai sa intzelegi mai bine de ce cuvantul „BLESTEM” nu prea are nici o relevantza pentru mine (in acest context).
        Linkul de mai jos te duce la varianta electronica a cartii:

        http://www.cartidownload.ro/Diverse/468888/PSIHOLOGIA_POPORULUI_ROMAN_Radulescu_Motru_Constantin

        Sa auzim numai de bine!

        • Cunosc cartea. Am inceput de cateva ori sa o citesc, dar m-am oprit inainte de a o termina. Concluziile sunt atat de pesimiste incat nu le pot accepta. E exact aceeasi senzatie pe care o ai citind The Clash of Civilization a lui Samuel Huntington. Refuz sa accept doar pentru ca stramosii mai au luat niste decizii acum cateva sute de ani, eu trebuie sa fiu prizonierul unei culturi in care nu ma regasesc. Cu siguranta se poate schimba ceva. Trebuie sa se poata.

          • Draghi,
            Fiecare este liber sa creada shi sa spere………….numai ca viatza este prea scurta (pentru mine:) ). Bine intzeles ca schimbari se produc aproape in ficare zi, numai ca schimbarile de mentalitate shi atitudine se petrec intr-o perioada foarte lunga de timp.
            Cand am citit carte prima data in 1980 (sub Ceaushescu dupa 35 de ani de comunism) am avut o revelatzie: cartea a fost scrisa inaintea regimului comunist shi am observat ca 35 de ani de comunism nu schimbasera in esentza bagajul „genetic” al oamenilor, mai toate analizele din acea carte erau valabile shi atunci ( in anii ’80) shi eu cred ca shi acum. Istoria se repeta cu mici schimbari de decor (de exemplu pe ritm de manele).
            Este adevarat ca sperantza nu moare niciodata, doar ca eu am privit viatza realist shi am ales sa plec pentru ca ma simtzeam „prizonierul unei culturi in care nu ma regaseam” (ca sa te citez pe tine). Este adevarat , cu sigurantza se va schimba ceva in mentalitate shi atitudine dar intrebarea ramane : cand?

            Sa auzim numai de bine!

    • Marian, eu nu consider ca este nedrept pentru cei din tara sa-mi exprim votul. Ma aflu in SUA din 1977 si, dupa 1990, am facut ceva investitii in Romania, deci interesul meu este sa votez, cu atat mai mult ca am o „viziune americana” despre viata ca si dumneata. Faptul ca iti exprimi speranta ca USL sa controleze f. strans voturile inseamna ca ai totusi anumite optiuni politice chiar daca nu doresti sa ti le exprimi la vot. La votul prin corespondenta sau pe internet se poate lucra, pot participa toate partidele pentru realizarea acestui deziderat pentru a se desfasura fara fraude. Sper ca ai si viziunea americana ca totul este posibil daca vrei. Din pacate, USL-ului nu-i este teama atat de mult de fraudare ci de faptul ca stie f. bine ca romanii-americani (cu putine exceptii) nu voteaza cu PSD sau mai nou cu USL. Cu siguranta, ca si foarte multi din cei plecati dupa 1990, stabiliti temporar sau definitiv prin tari europene, nu vor vota cu USL. USL nu este un partid reformat si lipsa de maturitate ca si atitudinea bascalioasa a lui Ponta nu-i aduc vreun spor de credibilitate acestui partid.
      In ceea ce priveste coruptia, actualul guvern s-a dovedit a fi singurul care de la revolutie incoace a reusit cat de cat sa mai miste niste bolovani. Lucrurile nu sunt prea usoare pentru ca in 20 de ani caracatita
      s-a intins prea mult in sanul clasei politice si in special a justitiei. Mai mult, justitia din Romania se considera un fel de stat in stat, ea nu se rezuma la rolul de a 3-a putere in stat ci vrea sa decida peste executiv si legislativ si sa controleze ea totul. Oricare guvern, presupunand ca nu e in cardasie cu justitia, ii va fi greu sa aseze sandramaua asta la locul ei. Judecatorii din Romania si-au inteles rolul lor in democratie complet gresit si abuzeaza si profita de inamovibilitatea cu care au fost inzestrati. Mai mult chiar, mass-media care a inceput sa-si piarda din credibilitate peste tot in lume datorita metodelor de manipulare a opiniei publice, in Romania ea a aparut si s-a dezvoltat de la o zi la alta ca o cangrena pe spatele populatiei si a acestei democratii atat de tinere.

      • Ardana,
        Am mai mentionat cred ca o ruda de a mea este intr-o pozitie politica in PDL asa ca din motive de familie suportul meu inclina acolo.
        E normal (mai ales pentru ca m-am nascut in R – vezi celebrul BAC romin) in spirit de echitate sa sugerez un control foarte strins. Tocmai pentru ca se pare ca justitia din R nu este nici macar la standardele EU as fi ezitant sa introduc noi metode de vot.
        Nu am investitii in R , nu platesc taxe statului romin , nu cred ca e dreptul meu sa-i „educ” pe cei care traiesc in R (nu impartasesc conditiile lor de viata) asa ca probabil nu voi vota – poate exceptia ar fi un politician cu idei noi stil Ana.
        De acord cu tine ca PDLul a facut o serie de lucruri bune (legea muncii , un BAC mai onest etc) dar poate deveni usor o semidictatura daca nu exista o opozitie onesta de stinga…

      • Ardana,
        Upps! Am uitat – tocmai pentru ca esti in SUA si probabil cetatean american si votezi aici.
        Vot prin internet? Pai nici noi nu il avem aici! Cu toata technologia noastra…
        Vot prin corespondenta? Pai stii ce complicat si riguros este un absentee balot… trebuie sa te inregistrezi cu luni inainte , primesti balotul la adresa de acasa etc….
        In SUA s-a facut suficient de mult scandal si la masinile electronice de vot….
        Si tam -nesam (parca asa e in romineste) noi vrem in tara hackerilor sa introducem votul prin internet….really , let’s be realistic. Ma bucur ca esti suportera PDL…

  2. –oarecum off the topic–
    Ma gandeam ca votul prin corespondenta ar fi o idee buna si pt populatia domenstica.
    Mai mult, votul ne-secret.
    Asa incat omul sa poata fi intrebat la verificari cu cine a votat. Asta nu inseamna ca dc cineva nu-si mai aduce aminte sau vrea sa faca glume proaste spunand ca a votat cu altcineva decat o facuse, sa se anuleze alegerile. Dar dc exista un procent semnificativ se poate constata frauda.
    Cred ca at functiona bine sistemu asta, i-ar responsabiliza mult pe oameni si le-ar face o educatie democratica f practica.
    De ce sa ma ascund in spatele unui vot anonim?! Tb sa-l pot si explica!
    O alta idee interesanta ar fi sa desfiintam votul care o singura entiate(persoana,lista). Exemplul unui etnic maghiar ce doreste sa promoveze si latura lui culturala dar si PNL(pres ca este de orientare national-liberala/conservatoare sau ce o mai fi si pnl’ul asta..) sa paota sa voteze 38% UDMR, 62% PNL. Dc mai e homosexual sa poata sa aibe si o a treia optiune pt partidul LGBT(cred ca se apropie gayfest in buc btw), dc e lesbiana sa poata sa aibe si o a 4 optiune pt o organizatie feminista de ex…
    Sa zicem ca ar candida Ana si nea’ asta Baconschi pe aceiasi pozitie de parlamentar/consilier in colegiul meu. Pai o avea si el ceva bun si poate as vrea sa-mi impart votul Ana 99,5%, Baconschi 0,5%. „Winner takes it all” genereaza aproximari grosolane care duc la proasta reprezentare a pop.
    Asa, si dupa ce se face totalul, sa zicem ca avem rezultatul Ana – 60%, el 40%. Ea ar ocupa fotoliul, insa sustinuta de un vot mult mai responsabil, omu n-am mai pune stampila, s-ar gandi un pic. Nu stiu cum se poate implementa treaba asta, dar poate macar la nivel de partide si mai apoi in cazul votului popular.

    In sfarsit am gasit si cum se numeste, Cumulative voting 🙂

    Chiar si viziunea americna despre viata a lui Marian poate fi detaliata intr-un vot: my guess este ca se situeaza undeva intre aripa republicana libertariana si cea conservatoare democrata, o pozitie de centru in State, f onorabila, doar ca mai sunt si altele…Ne poate spune chiar el dc voteaza republicani sau democrati, cum am zis, cred ca alterneaza 🙂
    In primul rand colegiul Amrica-Australia ar tb redimensionat asa incat reprezentantii votati acolo sa fie proportional cu nr de cetateni romani de acolo. Apoi, ideal ar fi sa-si poata divide votul catre un partid al Diasporei, catre partide/persoane din tzara cu care simpatizeaza, etc. Iar il iau pe Marian ca ex, ar putea de ex vota 10% cu candidatul partidului Diasporei(in cazul in care nu-i e pe plac, dar totusi ar merita 10% ca sa-i reprezinte interesele de cetatean roman in straiantate), 40% candidatul PDL dc are simpatii spre partidu asta cum am retinut dintr-un comentariu trecut si 50% Ana, care e din partidul advers dar pe care o simpatizeaza personal. Toate astea in ipoteza ca in 2008 ar fi existat un partid al Diasporei. Atunci sigur Ana ar fi castigat, pt ca multi votanti anti-PSD-isti care chiar dc ofereau peste 50% candidatului PDL, ofereau restul Anei si nu erau nevoiti sa faca aproximari grosolane: „s-o votez pe Ana? nu pot, e de la PSD, o sa votez PDL, desi ar fi meritat fata asta”. Sigur si cei care au votat-o, nu i-ar mai fi dat 100%, ar fi penalizat-o cu 20-30% in favoarea PDL/altii. Dar ar fi fost o lupta mult mai stransa si mult mai interesanta

    • Ovidiu,
      HA!HA! Intr-adevar cred ca ai idei originale si unele sint intereseante.
      Da cred ca ai calculat corect – sint democrat foarte conservativ sau republican mai deschis la minte. voturile mele pentru presedinte (Bush father , Clinton , Dole – too much shit in Clinton life.., Bush son , Bush son , Obama) sint cam indicative.
      Interesanta idea de vot proportional dar trebuie sa fie SECRET. Ce crezi ca am innebunit? Cum as explica sotiei mele orice alt vot decit 100% PDL? ( nepotul meu din partea ei e parlamentar european pdl , iar daca ar vedea poza Anei as da de dracu!) deci votul secret este foarte important.
      de ce o support pe Ana?. E OK ca R sa aiba un partid de dreapta (PDL e cam acolo) dar pentru o adevarata democratie aveti nevoie de o stinga (centru stinga sau nu) puternica , noua alcatuita din politicieni inteligenti gen Ana. De aceea linia actuala democratica din R ma face sa ma scarpin in cap. Ce e? (PSD+PNL+PMR+PC ) Sint si gays cu voi?

      • Da, poate ar tb sa ramana secret sau cumva intre cetatean si Biroul Electoral,dar si asa se creeaza premisele pt santaj(fata de sotzie de ex 🙂 )
        Vor pierde si PSD si PNL din aderanti dc merg impreuna, not to mention PRM.
        Gays nu sunt reprezentati in parlament din cate stiu, dar ar putea fi o miscare politica f puternica in RO. Apropo, Basescu le-a dat de inteles in 2004 ca-i recunoaste ca minoritate deosebit de importanta(20%..way to much dar dc se referea si la transsexuali, bisexuali s-ar putea sa fi avut dreptate)
        Importanta sociala a gays:
        – adoptiile: toti orfanii si-ar gasi parinti
        – cum crezi ca a supravietuit gena gay din moment ce ei sunt less likely to have children?! prima ipoteza e ca a supravietuit ca gena recesiva in populatiile ce aveau 10% gays pt ca in populatiile astea erau mai multi adulti care sa aibe grija de copii si deci gena a fost raspandita de copiii supravietuitori, sau altfel spus, Dzeu i-a facut pe unii gay ca sa infieze orfani
        Hm…. si eu am planuit sa-mi fac o prietena(that’s straight 🙂 ) stabila si sa infiem pe rand 2-3 copii defavorizati de rase diferite.. cu fiecare copil propriu lasi un orfan pe drumuri..si asta poate fi un proiect politic, prob functioneaza ceva in State – deduceri speciale pt coplilul infiat. Dar indiferent ce alegere voi face la infiere, nu voi stii dc e gay sau nu..o sa fie in genul loteriei „baiat sau fata” in cazul conceperii propriilor copii. Prob in viit ne vom intreba prietenii cu copii pe 14-15 ani: „si copilu e straight sau gay?”, „e gay”, „awesome, 1 in 10 chance and you hit it, congrats”:)

        • Ovidiu,
          Pare-se ca esti bine informat. Exista vreo pagina de web in R gen politicieninoi.ro care sa aiba biografiile (studii ce fac etc) politicienilor din R sa spunem sub 50 de ani indiferent de partid , aditional info gen link la paginile lor , un scurt brief in ceea ce cred politic etc. ?

          • Nu cred ca exista asa ceva in RO Ce-ar putea zice de Basescu: comunist, SD, democrat-liberal, conservator?!… 🙂

    • Eu sunt un adept 100% al transparentei totale al tuturor evenimentelor din sectorul public.
      Desigur ca 99 % dintre politicienii activi sunt adversari ai transparentei evenimentelor din sectorul public.
      Iar ceilalti 1% nu sunt dispusi sa se implice personal in a modifica sensibil ceva in directia transparentei.

  3. Ovidiu,
    Am formulat prost intrebarea. Ma refeream la politicieni tineri , profesionisti sub 50 de ca Ana nu la batrini tip Basescu…
    Cu un singur politician nu faci multe schimbari dar daca vreti sa aveti un impact si sa ajutati promovarea tinerilor politicieni in cadrul partidelor si pe plan national o pagina de web ar fi un inceput. Daca exsita atita nemultumire in R (sau poate e numai parada ca asa e rominu ii place sa se plinga!) e greu de crezut ca in toata Politechnica sau Universitatea romineasca nu sint tineri care ar putea incepe promovarea noului val al politicienilor utilizind internetul. Americanii cind s-au suparat pe Obama (prea mult socialism!) au organizat Tea Party movement (in amitirea inceputului razboiului de independenta). O grupare ad hoc care a suportat si suporta destul de eficient politicieni conservativi (unii noi in politica). Oameni de rind pot schmba adnul politic (cum ii place Anei sa-l numeasca) prin actiune.
    Daca rominii vor numai sa se plinga atunci poate ca ar fi mai bine sa construiti un soi de zid al plingerii in piata Universitatii (everii au unul in Ierusamim daca mi-aduc aminte..). Vorbiti cu Oprescu..:-))

    • Probabil colaborarea trans-partinica a organizatiile de tineret ale principalelor partide ar putea fi cheia ca sa se realizeze ce spui tu..Ei ar putea sustine un portal cu profilele tinerilor politicieni, cu ce au in comun partide diferite si ce ii diferentiaza. Asta in contextul actual al Internetului.
      Cam o data la o luna jumatate calatoresc pe ruta de tren Viena(serviciu)-TgJiu(parinti) dus-intors si pe bucatica Budapesta-Arad am facut cunostinta cu mentalitatea maghiara despre politica, este exact ce spui tu, empowerment of the youth. Ei au partidul Fidesz de la inceputul anilor ’90 care a pornit de la principiul maxim 35 ani, abandonat ulterior, dar startul pt improspatarea clasei politice fusese dat si de ani buni are majoritatea absoluta.
      Down-side-ul pt Fidesz ar fi ca fiind pe fondat pe baze anti-comuniste si conservatoare, sustine drepturi fundamentale, insa nu si pe cele ale gays.
      Facand comparatie intre cele 3 tzari tranzitate, niciuna nu e perfecta, insa Ro. sta cel mai rau:
      – in Austria strainii nu avem puterea politica la care ne indreptatzeste ponderea in populatie
      – in Ungaria cum am zis, minoritatea gay si roma sunt discriminate
      – in RO e cel mai grav pt ca tinerii sunt discriminati..prob de-asta sunt f frustrati si scarbiti de politica si nu e bine, pt ca prefera sa fie golani la coltz de strada decat sa incerce sa schimbe lucrurile(interesant e ca sunt golani destui si in Austria, Belgia…etc-prob datorita fluxului de straini de toate felurile in centre precum Viena/Brussels..- dar nu si in Ungaria, acolo lumea e f civilizata si cumsecade)

      Recunosc, ideea site-ului pt politicieni tineri e mai buna(mai practica de fapt) decat ideea mea pe care i-am amintit-o odata Anei(sa avem vot online pe baza de CNP)..mult mai usor de administrat baza de date pt cateva zeci-sute de politicieni tineri decat pt milioane de alegatori 😛

      • Tinerii discriminati? In care tara din Europa ai vazut tu atatia ministri sub 40 de ani ca in Romania? Ah, ca in regimul Basescu sunt alesi doar tineri incompetenti si corupti, ca sa poata sa fure sforarii lor, asta e alta poveste. Insa nu cred ca poti afirma paushal ca in Romania tinerii sunt discriminati.

        In alta ordine de idei, cotele de tineri mi se par la fel ca orice cote, absurde si contraproductive. De ce sa fortezi un numar de tineri, respectiv de ce sa ii arunci pe ce buni si talentati dupa ce nu mai sunt atat de tineri? (ca varsta biologica ma refer, pentru ca varsta biologica e una iar cea „spirituala” cu totul alta) Daca ai fi un patron, ar fi cel mai stupid mod de a face o investitie, adica sa renunti la ea tocmai dupa ce s-a amortizat si incepe sa produca.

        Studii facute pe triburile primitive, in Africa sau in jungla Amazonului au scos la iveala ceva neasteptat – un barbat de 50 de ani aduce acasa cam de doua ori mai mult vanat decat unul de 25 de ani, aflat in flarea varstei. Si vorbim aici de vanat, care e o munca fizica, unde puterea si viteza conteaza enorm. Morala e ca experientza e mult mai importanta decat se credea, chiar si cand vine vorba de munca fizica. Cat de importanta crezi ca e atunci cand vine vorba de fenomene de supreastructura cum ar fi politica unde conteaza infinit mai mult lucruri ca experientza, contacte, diplomatie, s.a.m.d. lucruri care in mod natural sunt mai greu de gasit in tinerete.

        Nu ma intelege gresit Ovidiu, nu fac apologia gerontocratiei. E important sa existe tineri in politica. Au forta de munca si entuziasm. Sau cum spunea Madonna, nu stiu ce fac, dar o fac toata noaptea. Insa acestea nu pot inlocui experientza.

        Cel mai important lucru e sa existe o egalitate in sanse, sanse reale de a promova bazat pe criterii obiective, meritocratice. In rest, diviziunea naturala a muncii, asa cum functiona de cand e lumea.

        • Draghi,
          Nu e vorba neaparat de tineri dar de oameni noi.
          In R tinerii sint mai „”importanti”” prin faptul ca sint crescuti in o perioada post dictatura comunista.
          In multe tari (SUA) apar tot timpul oameni noi in politica – partidele ii promoveaza sub influenta publicului. Obama era practic necuoscut (senator un termen ) inainte de a deveni presedinte din partea democratilor si NU – socrul lui nu e mare mahar in partid… Cine a auzin inainte de alegerile de anul trecut de Marc Rubio (parinti cubani) senator de Florida sau de Rick Scott – om de afaceri gvernatorul Floridei sau – si lista continua..Sub presiunea celor din Tea Party un val nou de lideri politici conservativi vine la putere in SUA. Ma uit la Antena si Realitatea si vad acelasi mutre de la PSD – Mitrea , Dragnea etc. Ce naiba oamenii astia nu si-au facut numerele? De ce nu se retrag? PSDul si R ar duce-o mai bine fara ei… As vrea sa vad mai mult politicieni NOI promovati la Antena sau Realitatea din partea PSDului (Ana si nu numai ea). Si ar cam fi treaba membrilor si sustinatorilor PSDului sa „”forteze”” acest lucru…

          • Marian,Draghi,Ana
            Poate o idee inovatoare pt PSD ar fi ca in interiorul sau sa fie permisa evolutia mai multor aripi fara sa fie afectata unitatea partidului, exact cum exista si in partidul democrat din US, iar Ana ar putea dezv in jurul ei aripa progresista(desi cred ca peste ocean are alt inteles – ultra liberala(stanga)- dar in Europa poate fi asimilata centrismului)
            Un sondaj printre liberal-democratii din UK care ar putea fi facut si in PSD ca sa vedem dc energiile partidului ar fi mai bine fructificate pe aripi decat pe o singura directie cum e acum

Trackbacks/Pingbacks

  1. Asa da ajutor d-le Boc! « standard.ro | Platforma de comentarii, bloguri si opinii MONEY.ro - [...] aveti ceva de spus sau sunteti preocupat cu angajarea politistilor la consulatele MAE sau cu pregatirile pentru voturile, de…
  2. Varza de Bruxelles, productie interna | Ana Birchall - [...] Și la această întâlnire, România este reprezentată doar în poză, și nu ca partener de dezbateri cu substanță. Sigur,…
  3. Cand legea e tocmeala! | Ana Birchall - [...] Argumentul reducerii costurilor poate fi luat în considerare într-un an de greutăți economice, (deși matematica arată că nu se…
  4. Obiective, obiective dar sa stim si noi! | Ana Birchall - [...] Baconschi este evident preocupat de campania electorala interna (sau mai corect spus cu indeplinirea obiectivului asumat de 1 milion…
  5. Obiective, obiective dar sa stim si noi! « standard.ro | Platforma de comentarii, bloguri si opinii MONEY.ro - [...] Baconschi este evident preocupat de campania electorala interna (sau mai corect spus cu indeplinirea obiectivului asumat de 1 milion…

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.