Pages Menu
Categories Menu

Posted on nov. 14, 2017 in International, Personal, Social | 0 comments

Ziua mondială de luptă împotriva diabetului zaharat – 14 noiembrie

14 noiembrie reprezintă Ziua mondială de luptă împotriva diabetului, aceasta fiind marcată pentru prima dată în 1991, la inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății și a Federației Internaționale de Diabet (FID). Subiectele predilecte pentru această zi sunt prevenirea diabetului şi educaţia pentru sănătate, scopul fiind oferirea unei mai bune informări persoanelor care suferă de diabet, dar şi a unei maniere de implicare şi de informare a publicului în general.

Tema ediției din 2017 este „Femeile și diabetul — dreptul nostru la un viitor sănătos”. Astfel, se dorește ca toate femeile cu risc de a face diabet sau care suferă deja de această boală să poată beneficia, în mod accesibil și echitabil, de informația și medicația necesare prevenirii sau tratării. În acest sens, Federaţia Internaţională de Diabet a demarat o campanie de informare din luna mai până în septembrie 2017.

Situația este una îngrijorătoare la nivel mondial, căci peste 199 de milioane de femei trăiesc cu această boală, estimându-se că până în anul 2040, cifra va ajunge la 313 milioane. Peste 2 milioane de femei își pierd viața, anual, din cauza acestei suferințe. Mai mult, una din șapte nașteri este afectată de diabet gestațional. Vestea bună, potrivit FID, este că mai bine de 70% din cazurile de diabet de tipul 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos, care trebuie să includă, printre altele, exerciții fizice, menținerea unei greutăți normale și evitarea fumatului.

În România, există o îndelungată tradiție dedicată cercetării și tratării acestei boli. În 1921, profesorul Nicolae Paulescu a descoperit insulina. Savantul român a demonstrat eficiența acestei substanțe în reducerea hiperglicemiei și a folosit insulina în tratarea diabetului, descoperirea sa salvând milioane de vieți.

Mai multe informaţii pe pagina Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice: http://federatiaromanadiabet.ro/ziua-mondiala-a-diabetului/

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.