Pages Menu
Categories Menu

1 Comment

  1. Intr-adevar e o tema controversata.

    La nivel de principiu pactul are si parti bune si rele. Partea buna e ca descurajeaza traiul pe datorie, si, sper eu, populismul. Partea proasta e ca cimenteaza niste decalaje economice si de nivel de trai in Europa.

    Privind insa lucrurile pragmatic, totul se reduce, din nou, la cat de performant va fi guvernulsi cat de consecvent si fair se aplica consecintele unei eventuale nerespectari. Un guvern neperformant ar putea fi impiedicat de acest pact sa arunce pe fereastra banii generatiilor viitoare. Un guvern performant insa ar fi legat de maini pentru ca nu ar putea finanta o crestere serioasa a economiei.

    Sactiunile vor fi cerute mereu tara care se afla la conducerea UE, daca aceasta e membra Euro, sau cea dinainte sau de dupa daca aceasta e membra Euro. In aceste conditii, am avea nevoie de realatii externe excelente pentru a depasi eventuale derapaje.

    Si in fine, ramane de vazut cat timp o sa se poata tine de aceste masuri autoimpuse Germania si ceilalti promotori pactului. E de notorietate ca tari precum Germania si Franta au ignorat in trecut criteriile de stabilitate Euro cand au crezut ca acest lucru le convine.

    Sa nu cumva devina si acest pact doar inca un mecanism de spoliere a tarilor mici, care vor fi aduse in imposibilitatea de a onora promisiunile pactului (foarte usor de facut de cei care domina sistemul economic European) si apoi vor fi puse sa plateasca amenzi. Ceea ce se intampla cu Grecia in ziua de azi, ne-ar putea ridica unele semne de intrebare.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.