Pages Menu
Categories Menu

Posted on iul. 2, 2016 in Cultural, Personal | 3 comments

Sfântul Ștefan cel Mare

1254_stefan-cel-mare-si-sfant_w400

Astăzi, 2 iulie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe unul dintre cei mai de seamă bărbați ai acestui neam, pe strategul și domnitorul prin excelență, protectorul Creștinătății și apărătorul celor sărmani, pe Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. Dincolo de bisericile și mănăstirile ctitorite, de războaiele purtate și numeroasele victorii obținute, personalitatea Sfântului Ștefan este cel mai bine surprinsă de cuvintele cu care a rămas în memoria poporului român, acelea de cinstit, bun, mare și sfânt. Tuturor celor care poartă numele marelui domnitor le urez multă sănătate, spor în credință și cât mai multe fapte demne de marele nostru sfânt voievod!

„Stefane, Maria Ta,
Tu la Putna nu mai sta,
Las’ Arhimandritului
Toata grija schitului,
Lasa grija Sfintilor
In sama parintilor,
Clopotele sa le traga
Ziua ‘ntreaga, noaptea ‘ntreaga,
Doar s’a ’ndura Dumnezeu
Ca sa-ti mântui neamul tau!
Tu te ‘nalta din mormânt
Sa te-aud din corn sunând
Si Moldova adunând.”

fragment din Doina – Mihai Eminescu

3 Comments

 1. Duduia Birchall,
  Vezi ca denumirea corecta in doxologia ortodoxa romaneasca este aceasta: „Dreptul și Binecredinciosul Voidevod Ștefan cel Mare și Sfânt”
  sau „Sfântul și Binecredinciosul Voievod (sau Domnitor) Ștefan cel Mare” (se poate adăuga și particula „… al Moldovei”).

  Oricum pt. dvs., dna. PREȘEDINTĂ a ROMANIEI, e un uriaș progres. Când mai mergeți la întâlniri cu Steinmeier, cu elitele politice ale Israelului, cu delegațiile parlamentare ale Pakistanului, etc. sa le arătați cât ați mai progresat la capitolul cultura istorica româneasca.

  Tot respectul nostru – al prostimii românești – care va face umbra pământului numai ca sa va stimeze pe sfinția voastra dna. PRESEDINTE!

  • Domnule Ilie Constantin, va multumesc pentru observatia dumneavoastra, chiar daca nu e facuta intr-un spirit crestin. Trec peste limbajul adresat unei femei care a vorbit despre insemnatatea unei zile importante pentru romani si va aduc la cunostinta ca titulatura despre care vorbiti, frumoasa si inaltatoare, nu este exhaustiva.
   De altfel, dupa canonizare, titulatura exacta este Sfantul Voievod Stefan cel Mare, asa cum apare si in calendarul ortodox de pe site-ul Patriarhiei Romane.(http://patriarhia.ro/calendar-ortodox-iulie-190.html)si asa cum am folosit si eu in postare.
   Sfantul Voievod Stefan cel Mare este trecut in tomosul de canonizare din 29 iunie 1992 cu titulatura Dreptcredinciosul Voievod Stefan cel Mare si Sfant, deci nu in formula prea elaborata de care aminteati.
   E bine ca sunteti vigilent, dar ar trebui ca atunci cand ridicati piatra maniei semantice sa fiti un pic mai bine informat, daca aveti acrivia termenilor.
   Va multumesc si va urez ca Bunul Dumnezeu sa va dea din blandetea, smerenia si slujirea Marelui si Bunului nostru voievod, Sfantul Stefan cel Mare!

 2. Sunteți prea aspru! Dna Birchall vrea să ne informeze asupra întregii activități a dumneaei și asupra unor aspecte ale vieții culturale, în general. Să nu i-o luăm în nume de rău! Uite, eu am și uitat că astăzi se împlinesc 500 și ceva de ani de la moartea lui Fane Babanu… În altă ordine de idei, la mulți ani cu sănătate și dlui Martyn Birchall! Probabil e și dumnealui un rac sensibil, prin urmare, dna Birchall, fiți cât mai blândă cu el!

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.