Pages Menu
Categories Menu

Posted on dec. 13, 2016 in Cultural, Personal | 0 comments

Sfântul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei

Simbioza perfectă dintre cultură și spiritualitate care a caracterizat veacuri de-a rândul istoria neamului românesc este surprinsă cel mai bine în personalitatea prăznuită astăzi de Biserica Ortodoxă, Sfântul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei. Trăitor în secolul al XVII-lea, marele cărturar și-a trăit viața ca pe o trudă neîncetată pusă în slujba poporului și a limbii românești, traducând și versificând diferite cărți de zidire duhovnicească: Psaltirea în versuri, Acatistul Născătoarei de Dumnezeu, Dumnezeiasca Liturghie.
Mitropolitul Dosoftei a fost cu adevărat un creator de limbă românească, istoricii și criticii literari demonstrând veleitățile sale cărturărești și originalitatea și frumusețea limbii folosite de el.
Sfinții Bisericii, așa cum este și Mitropolitul Dosoftei al Moldovei, și-au slujit poporul și neamul nu numai cu rugăciunea, dar și prin educarea maselor, prin cultură, prin dragostea pentru limba română și, mai ales, prin lumina cunoașterii pe care au răspândit-o în jurul lor.
Sfinte ierarhe al lui Hristos, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.