Pages Menu
Categories Menu

Posted on iun. 26, 2010 in Personal, Profesional | 24 comments

Romania, Ziua Drapelului

romania_steagSursa Foto

Astazi, 26 iunie, este Ziua Drapelului romanesc. Tricolorul care a semnificat atat de multe in istoria noastra nationala ramane un  simbol la care  ar trebui sa ne raportam cu totii indiferent de „culoarea” politica, indiferent pe ce meleaguri ne aflam.

Sa ii uram un La multi ani Tricolorului si un La multi ani Romaniei!

Update: Am avut onoarea sa particip la inaltarea drapelului  in Piata Mare din Sibiu,  iar in acel moment trebuie sa recunosc faptul ca am fost emotionata.

Mandria  care se citea pe fetele militarilor dar si  a publicului,  atunci cand s-a inaltat drapelul si s-a intonat imnul national de catre fanfara militara, nu poate fi descrisa in cuvinte fiind o lectie de patriotism si  de identitate  nationala.

24 Comments

  1. Din păcate această anuală zi a tricolorului ne găseşte, de fiecare dată, fără ca hipermarketurile din România să vândă steguleţe şi drapele ale României şi UE… Dacă astăzi aş vrea să-mi cumpăr un steag pe care să-l pun pe balcon, unde m-aş putea duce?

    • Bibliotecaru
      pentru ca noi nu mai stim sa pretuim si sa respectam identitatea nationala…

  2. @Bibliotecaru
    „Cred că în ţara asta nu se mai motivează nimic…”

    Da.Am observat si eu.
    Ati observat ca ,in general, politicienii si cei cu functii de raspundere au ajuns la concluzia ca le este mai util sa nu intre in dialog?Concluzie gresita in principiu,dar probabil corect motivata de teama lor de a se observa si mai des si mai puternic cat de gaunosi sau/si inculti sau/si incorecti sunt.

  3. La multi ani, Tricolorule!
    Pe vremuri invatam despre tine ca fiecare culoare are o semnificatie:
    – rosul: sangele cu pretul caruia a fost aparat teritoriul
    – galbenul: spicele de grau ce ies din pamantul tarii
    – albastru: cerul patriei
    Tricolorule, sub semnul tau s-au facut si crime sub 2 regimuri…

    • Ovidiu
      cred ca Tricolorul merita respectat..ce ai enumerat tu face parte din istoria noastra din care trebuie sa invatam sa nu mai repetam aceleasi greseli!

      • Ovidiu
        as fi vrut ca sa fie cat mai multi romani care sa salute tricolorul si de ziua nationala si de ziua lui!

        • Da, ar fi pacat sa uitam ca tricolorul inseamna si lupta de emancipare de sub imperiile vecine.
          E interesanta stema Austriei, dupa Razboi au adaugat acvilei lanturi rupte pt eliberarea tarii de nazism, care practic era propriul ei produs.
          Asa si noi, poate ar tb sa gasim un simbol si pt corectrea greselilor trecutului si sa-l adaugam pe Tricolor.
          Ma gandesc ca dupa ce vor fi depasit dictatura capitalista, si SUA ar putea sa adauge pe tricolorul lor un trandafir de ex 😉

          • Ovidiu,
            Stagul SUA cu dictatura noastra capitalista e OK asa cum e. Crede-ma nu verm nici macar sa adugam stele la el :-))
            Pentru steagul R daca vrei un simbol sa-l adaugi sugerez pe ala care l-am vazut la televior la revolutie si care cred ca se potriveste bine stadiului actual de progres.. Gaura.

          • Ovidiu

            Te rog nu mai fa grsheli sa nu iti iei medicatia zilnica, mai ales inainte cu 30 de minute inainte de postare.
            Oricum am sa te scuz in fata lui marian……..am vorbit cu mama ta shi mi-a spus ca inainte de postarea asta ai uitat sa-ti iei doctoriile zilnice……………….shi atunci am intzeles cum a fost posibil sa te legi shi te steagul American.

            Deci ne-am intzeles, doctoriile inainte shi apoi potzi sa scrii pe blog!
            Sa auzim numai de bine!

          • Un emigrant din Canada, Ovidiu
            va rog mult ca pe acest blog sa folosim un ton si un limbaj civilizat. Putem sa ne sustinem parerile cu un limbaj respecuos. Multumesc si sunt convinsa ca ma intelegeti.

          • Ok Ana
            Multzumesc pentru sfat-:(
            Astea sunt ultimele cuvinte care le mai scriu pe blogul tau,ma retrag (pentru ca in situatia asta nu am ce sa mai comentez, decat ca cel mai bun intotdeauna se retrage). Ma retrag pentru ca nu intzeleg de ce zici ca nu am folosit un limbaj civilizat. Oricum poate ai sa-ti dai seama pe parcurs (ce mi-a zis mie mama lui)….daca nu iti dotresc sa ai parte numai de oameni ca el in jurul tau.

            Sa nu auzim numai de bine!

          • Un Emigrant din Canada
            nu doresc si chiar te rog sa nu te retragi de pe acest blog…personal mi-au folosit si am invatat multe din comentarii tale si sper sa tii cont de aceasta rugaminte a mea.
            Am incercat sa fac apel la amandoi (il cunosc pe Ovidiu) si desi poate are opinii destul de ferme nu este din categoria celor care sa nu respecte un limbaj civilizat….asa ca eu va rog pe amandoi sa continuati8 sa scrieti dar sa va contrati folosind un limbaj civilizat. Multumesc mult inca odata.

          • Si eu te rog sa nu te retragi 🙂
            Better I keep a low profile for a while
            Exista 2 mari diferente intre noi:
            – ai experienta mai mare(spre deosebire de ce credeai, am doar 27 de ani), probabil care contine si multe traume din Romania comunista; eu le am doar pe cele ale copilului anilor 80;
            – nu stiu daca am calitatile unui politician, dar cu siguranta am una din ele, am stomac care sa inghita orice, asa ca nu m-a afectat nicicum ce ai zis.
            Pot sa inteleg prin ce situatii au trecut mililoane de oameni care trceau din Est in Vest si cat de mult au urat regimurile alea incat punerea in discutii a proprietatii si a economiei de piata si acum ii infurie.

          • Ovidiu
            te rog sa continui sa postezi pe acest blog

          • Un Emigrant din Canada
            te rog sa continui sa postezi pe acest blog si sper sa iei in considerare rugamintea mea. Multumesc.

  4. @ tibi
    Cei mai mulţi politicieni au blog pentru că este un mijloc facil de a avea reacţii imediate care să şi ajungă rapid în presă. Îi puteţi recunoaşte pe aceşti politicieni prin faptul că nu intră niciodată într-un dialog cu cei care comentează, spun ce vor să fie promovat şi cu asta basta.

    Dacă ar sta în puterea mea, fiecare instituţie ar trebui să aibă un blog al serviciului de comunicare sau al purtătorului de cuvânt… Este o nevoie foarte mare ca un cetăţean să se poate adresa instituţiei şi aceasta, în mod transparent, să răspundă oricărei probleme.

  5. Iata vine si ANAF
    Cu securea in mina ,
    Sa va taie din furat ,
    Natie Romana !!!

    Aleluia !

  6. Un emigrant in Canada , Ovidiu,
    Sinteti printe cele mai interesante persoane pe acest blog. Va rog sa continuati sa postati – cit mai des. Nu m-a jignit comentariul lui Ovidiu referitor la steagul american. A fost amuzant si i-am raspuns ca atare (cinstit imi placea mai mult steagul ala cu gaura – avea ceva dramatic de schimbare – decit actualul steag – e plain la fel ca steagul Columbiei cu culorile in alta ordine),
    Ovidiu,
    Ideile tale sint interesante dar poate o perspectiva mai larga si iesirea din ‘tipare’te-ar ajuta mai mult. chiar crezi ca statul ar trebui sa aiba un rol mare in viitor? Sincer nu inghit ca late persoane (chiar daca e vorba de un politican inteligent ca Ana) sa ia decizii pentru mine – in fiecare politician e un dictator in devenire :-))
    daca combini asta cu ce-a spus Marx (revolutia comunista va apare in cel mai dezvoltat stat industrial – vezi motivele invocat de el) e posibil ca lumea viitorului (sa n-o numim comunista) se evolueze mai repede pe continetul american (sua , canada si de ce nu mexico) .
    nu e o traditie de regi si feudalism si oamenii aici sint educati sa fie independenti si sa-si respecte valoarea lor de indivizi (uneori ma ‘sperie’si pe mine chiar dupa atitia ani „can do”atitude). ar fi interesant sa incerci sa explori ideile tale de o societate mai buna dintr-un unghi diferit minimizind rolul statului si al politicienilor si maximizind rolul indivizilor si libertatile lor .

    • @Ana, Marian shi chiar Ovidiu
      Am schimbat un pic nickul ca sa fiu consecvent cu mine: „Un Emigrant din Canada” a terminat cu blogul acesta.Folosesc aceasta ocazie sa le cer iertare tuturor celor pe care i-am agresat cu limbajul sau ideile mele.
      Ana, Marian shi chiar Ovidiu vreau sa va transmit sincere multumiri pentru dorinta voastra ca „Un Emigrant din Canada” sa continue sa posteze pe acest blog. Din pacate el „a murit” pentru blogul asta asha ca nu poate decat sa va multumeasca din nou shi sa va transmita:

      Sa auzim numai de bine!

    • Mersi!
      Ai dreptate, daca as fi fost politician un asemenea discurs mi-ar fi atras critica din partea mediului de afaceri si prob si un scandal diplomatic cu ambasada SUA 😛
      Statul la care ma gandesc e un stat al cetatenilor, super-descentralizat, mai de graba o uniune de comunitati independente in care oamenii sa fie absolut liberi, dar sprijiniti(economic) de comunitatea unde se gasesc la un moment dat. Pt asta comunitatile au nevoie de o economie publica pt care sa munceasca si din care sa profite toti. Ca obiectiv politic e greu de atins asa ceva, poate e nevoie de cel putin 50 de ani, daca nu 100. Si evident tb implementat cvasi-democratic si gradual. Cred ca de fapt funtioneaza astfel de comunitati in SUA, la nivel de ajutor reciproc, nu neaparat si in domeniul productiei. Tipul de companii favorizate de politica anarho-comunista ar fi cele aflate in proprietatea primariilor si in care bordul director sunt consilierii locali. Evident, de profit tb sa beneficieze comunitatea. Dar pt a face profit in situatia actuala tb sa respecte legile pietei pt ca ar concura cu companii private. De asta zic ca e nevoie de o implementare graduala. E interesant de vazut daca o astfel de companie poate bate tocmai dupa legile pietei companii private. Deci isi poate dovedi superioritatea(daca exista) tocmai in templul capitalismului: piata.
      Ma astept ca procesul sa inceapa in SUA cu conditia ca guvernul federal sa nu mai ameninte libertatile civile in numele razboiului anti-terror si sa permita o oarecare descentralizare.

      • Fii linistit. Nici o critica din partea ambasadei USA! Cu mult timp in urma Curtea Suprema a SUA a decis ca simbolurile reprezentate de steag (dreptul la free speech etc) sint mai importante decit steagul in sine. By the way steagul american e „strips and stars” nu un tricolor asa cum ai sugerat tu. Poti sa gasesti info despre steagul american (cum arata etc) pe web.
        Ar trebui sa citesti mai mult (daca vrei sa fii in viitor om politic). America e foarte descentralizata ( in California platesti taxe pe venit si taxe pe produse de 9.75% , in Florida nu platesti taxe pe venit iar taxele pe produse sint de 6.25 % sistemul de scoli e diferit de la stat la stat etc , etc).
        Nu inteleg sistemul tau „compasionat”al viitorului. Daca companii de stat se „bat”cu companii private pe piata libera unele (de stat sau private) vor pierde – oameni nu vor avea servicii , isi vor pierde casele , copii lor nu vor merge la scoala etc. competitia este intr-adevar un motor al dezvoltarii dar presupune lossers and winners. O societate „comunista”e caracterizata prin neexistenta competitiei (ti-am explicat ca din punct de vedere biologic un asemena sistem nu poate functiona. Tu vrei un sistem de stat cu competitie ? cum sa-l numim ? Un sistem ” övidian”?.

        • 🙂
          Competitia deja exista intre companii private. Si exista winners & loosers cu consecintele mentionate de tine – someri, pb sociale, etc. Insa o companie publica va folosi profitul pt ajutarea celor cu probleme, nu pt umflarea averilor celor deja bogati.
          Descentralizarea la care ma gandesc este impunerea de taxe locale pt bunurile/serviciile produse in afara comunitatii pt protejarea productiei locale fatza de exterior, nu insa fatza de companiile private care produc local. Nu cred ca ar cadea bine masura asta intr-o lume guvernata de WTO. Ar calca pe coada corporatiile. Lumea la care ma gandesc este exact pe dos de cea in care traim. Marfa are voie sa circule din ce in ce mai liber prin lume, daramand bisnisuri locale, in schimb libera circulatie a persoanelor in esenta ei(dreptul la munca) e din ce in restrictionata. E aproape imposibil pt un american cu studii medii sa obtina work permit in UE si invers. Ca sa nu mai vorbim ca in China care e perfect integrata in circuitul comercial mondial, oamenii au nevoie de work permit in interiorul tarii. Cei din nord au nevoie de permis sa lucreze in Shanghai sau Beijing, in propria lor tara… Practic marfurile circula liber pt ca aduc profit companiilor dar oamenii nu, pt ca ar insemna presiune pe asistenta sociala(piata muncii libera=>someri locali mai multi=>impozit mai mare pe corporatii)

          • Ovidiu,
            de acord in mare cu ce spui (nu esti chiar atit de „straniu”cum ar indica altii.
            Poti sa faci ceva acum particind activ in politica R (cred ca de aia te uiti la PSD desi dupa parerea mea in R este un partid de dreapta dreapta – PNL , centru -dreapta -PDL si dreapta sitnga (foarte usor) PSD).
            Punctul 1 (profitul sa mearga la comunitate nu sa-i faca pe cei bogati mai bogati) se traduce in sistem de taxe progresive present in SUA si in multe tari europene.
            Veniturile peste 100000 lei pe an le-ati putea taxa cu 66% ca in SUA sau vero 80% ca in Suedia si Brasilia.
            Punctul 2 – protejare prin taxe a economiei locale (de aia te-am trimis ceva timp in urma sa-l studiezi pe Noam Chomski – toate marile imperii economice s-au construit prin protejarea pietelor nu prin economia de piata libera. Din nefericire ati intrat in EU si sinteti ‘sclavii; economiilor mai dezvoltate din EU – nu cred ca aveti „balls’sa va retrageti…
            Punctul 3 – wait a minute – biologic!! eu vreau ca fata mea care e americana sa ia avantaje de bogatia americii si nu vreau sa deschid america la competitie pentru ea…..
            Incearca sa lupti pentru ideeile astea in PSD (cel putin punctul 1)

            Eu.. eu sint suporter PDL ….din motive de familie…

          • Mersi pt Chomsky, i-am cumparat 3 volume (politice) aparute anu trecut. M-am „izbit” de viziunea lui zionista 🙂
            Obisnuiesc sa „sparg” o idee politica in 2 dimensiuni(probabil asta l-a derutat pe amicul din Canada): economica si sociala.
            Deci dandu-se 2 axe perpendiculare, abscisa pt masurarea libertatii economice(stanga: economie controlata de stat, ajutor economic pt saraci, oprirea bogatilor sa devina si mai bogati; dreapta: ec perfect libera, deci invers decat la stanga), iar ordonata pt libertatile civile(libera circulatie, drepturile omului, drepturi la munca pt straini, drepturi pt minoritati, de la restrictii abosolute, nationalism pana la libertati absolute, cosmopolitanism, de jos in sus).
            Si acum sa luam problema noastra: protectionismul(domestic goods) si parerea lui Chomsky on the subject. E in prima instanta o problema economica. Fie 2 comunitati vecine: LA si San Diego avand numai companii private. SD impune taxe suplimentare pe produsele din LA si in felul asta isi protejeaza industria proprie. Cu banii din taxe isi ajuta cetatenii cu probleme, comunitatea, etc.
            Ce s-ar fi intamplat daca nu ar fi impus taxe vamale?! Companiile private din LA s-ar fi imbogatit si cetatenii din SD ar fi saracit.
            In timp se ajunge ca si LA sa impuna taxe vamale pt produsele din SD. In felul asta opresc companiile din ambele comunitati sa se imbogateasca si amandoua isi protejeaza cetatenii. Deci lupta nu e intre comunitati, ci a comunitatilor importiva companiilor avare. Fiind tinute astfel la respect, vor lasa loc pe piata si pt companii publice care se pot ocupa de proiecte de anvergura. In timp, pt proiecte si mai complexe pot aparea companii apartinand ambelor comunitati(hidrocentrale, transport feroviar, cercetare), care evident, ar fi scutite de taxe vamale si in LA si in SD.
            Cu cat cele 2 comunitati vor avea un buget public mai mare, cu atat se vor putea ajuta intre ele pt depasirea pb sociale si diminuarea discriminarii intre cetatenii fiecareia(deci aici apare dimensiunea sociala, a libertatilor civile de pe ordonata: apropierea comunitatilor, dreptul la munca reciproc, nu tenta nationalista propusa de Chomsky). In timp pot liberaliza schimburile intrucat vor fi depasit pericolul companiilor private care se tot ingrasau pe o piata globala libera. Unui cetatean din SD nu-i va mai fi teama ca si-a pierdut locul de munca pt ca o companie publica din LA i-a luat cota de piata, va avea incredere ca primaria SD il va ajuta, si daca nu va avea resurse suficiente, LA ii va transfera cat e necesar(Doar comapania publica din LA sporeste prin cucerirea de piata care a facut-o si astfel si primaria LA. In plus, are dreptul sa lucreze la LA).
            Deci libertatea economica pe care o promoveaza o comunitate sau un grup de comunitati se refera la cat de mult ii lasa pe investitorii privati sa se imbogateasca, nu la concurenta economica dintre comunitati, care tb sa se comporte ca o singura comunitate globala ca doar toti sunt oameni.
            Totusi, pt a garanta libertatile civile(dimensiunea sociala a politicilor) e nevoie ca fiecare comunitate(teritoriala sau pe oricare alte criterii) sa fie independenta si sa colaboreze cu celelalte. Astfel, institutiile publice vor fi mai aproape de nevoile cetateanului.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.