Pages Menu
Categories Menu

Posted on iun. 11, 2015 in Personal, Politic | 0 comments

Principalele declaraţii în Conferinţa privind regimul juridic al insolvenţei persoanelor fizice – 11 iunie

IMG_3817

După 25 de ani, prin Legea insolvenţei persoanelor fizice, care a primit un vot covârşitor în favoarea adoptării şi niciun vot împotrivă, am făcut istorie legislativă.  Am lucrat foarte mult la realizarea proiectului de lege şi m-am luptat mai bine de un an ca acesta să fie adoptat în Parlament. Vreau să le mulţumesc tuturor celor care au contribuit la realizarea şi adoptarea acestei legi, precum şi reprezentanţilor instituţiilor care au participat la consultările şi dezbaterile noastre.

IMG_3783

A fost un an extrem de complicat, pe timpul dezbaterilor fiind inclusiv atacuri la persoana mea, dar astăzi pot să stau în faţa dumneavoastră şi să spun că AM REUŞIT şi că avem o lege echilibrată, realizată într-o manieră profesionistă, care sprijină debitorul persoană fizică să iasă din impas. Da, este o lege debitor-friendly, dar este în primul rând o lege realizată într-o manieră profesionistă, respectând principiul egalităţii de instrumente juridice.

În final, a ieşit o lege cinstită prin care oamenii de bună-credință aflaţi într-un necaz financiar au şansa de redresare, prin intermediul unui plan de rambursare a datoriilor, iar forma finală a legii respectă principiile pe care le-am enunţat încă de la început şi, anume, că un om să nu mai stea cu sabia executărilor silite deasupra capului şi tot timpul să se acumuleze penalităţi de întârziere şi dobânzi! Astfel, legea facilitează negocierea amiabilă a datoriilor și încheierea unui acord asupra unui plan de rambursare realizat de debitor împreună cu administratorul procedurii, astfel încât debitorul să poată plăti lunar atât cât poate fără să mai fie hărţuit cu întârzierile la plată.

IMG_3739

Am urmărit discuţiile din ultima perioadă în spaţiul public şi realmente mă deranjează că unii specialişti în insolvenţă care au stat pe margine şi nu au contribuit cu nimic constructiv în procesul de consultare din perioada de redactare a legii, astăzi, când această lege cu greu a ajuns să fie votată, nu fac altceva decât să lanseze zvonuri gratuite care nu au nicio legătură cu legea.

Spre exemplu, referitor la toate discuţiile apărute privind posibila nefuncţionare a Comisiei de insolvenţă, ţin să precizez că acest organism există şi funcţionează şi în alte state europene unde există reglementată insolvenţa persoanelor fizice. Dacă în alte ţări funcţionează, de ce nu ar funcţiona şi la noi? Oricum, principalele părţi ale procedurii de insolvenţă prin planul de rambursare sunt debitorul şi administratorul procedurii. Faptul că administratorul procedurii informează comisia, şi nu judecătorul, despre executarea planului de rambursare este un lucru bun, pentru că previne supraîncărcarea instanţelor.

Cu aceeaşi încăpăţânare şi determinare pe care am avut-o ca să duc această lege un an de zile, de la stadiul de iniţiativă legislativă la cel de lege adoptată în plenul Camerei Deputaţilor şi trimisă acum spre promulgare la Preşedinte, voi urmări şi ce se întâmplă în privinţa normelor de aplicare, astfel încât să asigurăm buna implementare a legii.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.