Pages Menu
Categories Menu

Posted on apr. 20, 2016 in Comunicate, Economic, International, Personal, Politic | 0 comments

Este de neînțeles de ce până în acest moment România nu a transpus prevederile Directivei 2014/17/UE care oferă un cadru echilibrat și echitabil de conversie a creditelor din monedă străină în monedă națională, riscând astfel procedura de infringement

AB_official

Ana Birchall: Este de neînțeles de ce până în acest moment România nu a transpus prevederile Directivei 2014/17/UE care oferă un cadru echilibrat și echitabil de conversie a creditelor din monedă străină în monedă națională, riscând astfel procedura de infringement

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Deputatul PSD Ana Birchall a depus o interpelare adresată domnului viceprim-ministru Costin Borc în care solicită motivația Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri cu privire la întârzierea transpunerii în legislația românească a Directivei 2014/17/UE, România riscând declanșarea procedurii de infringement la adresa ei. „Am revenit cu o interpelare la adresa Guvernului în care am cerut să mi se comunice care sunt motivele pentru care Directiva 2014/17/UE, intrată în vigoare și salutată de celelalte state europene la 21 martie 2106, nu a fost încă transpusă în legislaţia românească. Este de neînțeles de ce până în acest moment România nu a transpus prevederile acestei directive europene care oferă un cadru echilibrat și echitabil de conversie a creditelor din monedă străină în monedă națională, riscând astfel procedura de infringement, în condițiile în care majoritatea statelor europene au salutat intrarea în vigoare a Directivei 17  începând cu data de 21 martie 2016. În România, discuția în spațiul public pe această directivă durează de cel puțin doi ani de zile, în condițiile în care există un proiect de lege inițiat și depus de mine în data de 12 februarie 2014 și care se inspiră din prevederile Directivei 17/2014”, a declarat Ana Birchall.

Potrivit acestei directive europene, băncile sunt datoare să informeze clientul cât mai explicit cu privire la riscurile pe care și le asumă, iar în cazul fluctuațiilor cursului de schimb care determină o schimbare cu 20% mai mare față de suma care trebuie rambursată, de asemenea, instituțiile financiare sunt obligate să își atenționeze clienții. Totodată, viitoarea lege de transpunere a Directivei trebuie să prevadă obligația băncilor de a furniza informații cu privire la rata dobânzii, atât în stadiul contractual, cât și în stadiul precontractual, de a prevedea măsuri pentru a asigura conștientizarea de către consumatori asupra riscului pe care și-l asumă și a faptului că au posibilitatea de a-și limita expunerea la riscul prezentat de cursul de schimb valutar pe durata creditului. În acest context, Ana Birchall a subliniat faptul că „transpunerea Directivei Europene 17 poate evita, spre exemplu, pe viitor, probleme de tipul clauzelor abuzive sau din categoria produselor financiare toxice vândute de bănci”. “Mai mult, astfel de măsuri prevăzute în directivă pot preîntâmpina alte crize de tipul celei cauzate de francul elvețian, care a afectat sute de mii de români fără nicio vină. Transpunerea Directivei 17 în legislație în cel mai scurt timp este un imperativ pe care instituțiile abilitate trebuie să și-l asume. Românii nu trebuie să mai fie lipsiți de anumite prevederi în contractele de împrumut de care se bucură ceilalți cetățeni europeni”, a susţinut deputatul social-democrat Ana Birchall.

„Alături de legea conversiei pe care am inițiat-o și pentru care mă voi lupta în continuare în continuare să fie adoptată, legea insolvenței persoanelor fizice amânată și prorogată fără nicio justificare de către Guvern, și această directivă vine în sprijinul românilor cu credite în diferite monede care doresc să le convertească în lei, beneficiind astfel de un instrument legal pe care îl au toți cetățenii europeni. Avem nevoie de transformarea acestor proiecte legislative în realitate practică care să ofere românilor sufocați de datorii alternative viabile, europene, și moderne pentru ieșirea din impas”, a încheiat deputatul PSD Ana Birchall.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.