Pages Menu
Categories Menu

Posted on ian. 14, 2016 in Cultural, Personal | 0 comments

Dimitrie Bolintineanu s-a născut la data de 14 ianuarie în localitatea Bolintin-Vale, astăzi în judeţul Ilfov

Personalitate complexă, Bolintineanu se remarcă rapid în mediul literar prin poeziile sale, prin activitatea jurnalistică şi prin multiplele sale creaţii în proză şi chiar dramaturgie. Ulterior, profilul lui Dimitrie Bolinteanu îl propulsează în rândul generaţiei paşoptiste din Ţara Românească, acesta implicându-se în Revoluţia de la 1848, în mod special prin activitatea sa ca redactor-şef al revistei „Poporul suveran”, folosit de revoluţionari pentru răspândirea ideilor şi a revendicărilor acestora.

Personalitate culturală imensă, Bolintineanu a lăsat drept moştenire o operă extrem de vastă, ce se remarcă în primul rând prin transmiterea obiceiurilor, a tradiţiilor şi a basmelor şi povestirilor româneşti vechi. Creaţia sa cea mai cunoscută, „Legende istorice”, constituie şi astăzi nu doar o sursă de inspiraţie pentru cei pasionaţi de cunoaşterea trecutului nostru, ci şi o modalitate de a percepe întâmplările istorice narate din perspectiva protagoniştilor acestora, cărora Dimitrie Bolintineanu le dă viaţă în scrierile sale într-un mod cât mai apropiat de realitate.

Vă invit pe toţi să ne reamintim de legendele istorice ale lui Dimitrie Bolintineanu şi să o recitim pe cea care este, probabil, cea mai reprezentativă pentru opera autorului, „Muma lui Ştefan cel Mare”.

Dimitrie-Bolintineanu

Sursa foto: universenciclopedic.ro

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.