Pages Menu
Categories Menu

Posted on dec. 9, 2019 in Personal | 0 comments

9 Decembrie – Ziua Internațională Anticorupție

Astăzi, 9 decembrie, când se celebrează Ziua internațională anticorupție, mi-am adus aminte de un citat celebru de-al lui Edmund Burke – „Pentru ca răul să triumfe, este suficient ca oamenii buni să nu facă nimic”.

Sărbătorirea zilei de luptă împotriva corupției se datorează Adunării Generale a ONU prin adoptarea Convenţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei și era necesară într-un context istoric în care corupţia reprezintă una dintre cele mai serioase ameninţări la adresa valorilor democratice.
În România, corupția a devenit un flagel împotriva căruia trebuie luptat pe toate planurile, în condițiile în care 76% din români cred că mita și relațiile sunt cea mai ușoară cale de a obține servicii publice.

Pentru a progresa ca țară trebuie eradicată atât „mica corupție” – bacșis sau șpaga din învățământ or din sistemul medical de exemplu -, cât și marea corupție – cea din clasa politică, care favorizează interesele economice importante.

A tolera corupția, indiferent de nivelul la care se manifestă, înseamnă perpetuarea stării de sărăcie pentru milioane de români. Corupţia nu afectează doar încrederea cetăţenilor faţă de instituţiile statului şi unii faţă de alţii, dar îi privează pe români de accesul la servicii de calitate, iar cetăţeanul, în calitatea sa de contribuabil, dar şi beneficiar al serviciilor publice, are dreptul la o prestaţie onestă şi integră din partea statului şi a tuturor celor din jur.

Legislația și educația sunt cele două căi prin care corupția poate fi combătută și prin care România se poate însănătoși și astfel se poate asigura domnia legii sau „dictatură legii” așa cum am spus în primele mele declarații când am revenit acasă, în 2003!

Dar acest lucru depinde de fiecare dintre noi, depinde de cum fiecare dintre noi înțelegem să ducem această luptă împotriva unui fenomen generalizat și perpetuat timp de zeci de ani. Tu cum duci această luptă?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.