Pages Menu
Categories Menu

Posted on aug. 1, 2020 in Personal | 0 comments

6 ani de la intrarea în vigoare a Convenţiei de la Istanbul

Astăzi, se împlinesc 6 ani de la intrarea în vigoare a Convenţiei Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, cunoscută sub denumirea de Convenţia de la Istanbul. Nu vreau sa treaca ziua de azi fara sa nu marcam impreuna acest moment important. Prin intrarea în vigoare a Convenţiei de la Istanbul România mai face un pas important în combaterea flagelului violenţei. În calitate de parlamentar de referință al legislativului român la Consiliul Europei pentru problema eliminării violenței împotriva femeilor, semnarea de către România a Convenției de la Istanbul a fost unul dintre obiectivele mele prioritare in primul meu mandat de deputat. Prin semnarea Convenției la 27 iunie 2014, eforturile instituționale și personale de prevenire și combatere a violenței împotriva femeilor au fost rasplatite, România alăturându-se celorlalte țări care condamnă cu fermitate violența împotriva femeilor și discriminarea de gen. Eforturile noastre nu s-au oprit aici. Pe 29 februarie 2016, România a ratificat în Parlament Convenția de la Istanbul, asigurându-se astfel cadrul juridic necesar pentru o mai bună protejare și îngrijire a victimelor violenței din România. Introducerea ordinelor de restricție, simplificarea legislației privind protecția victimelor precum şi alocarea de fonduri de către administrația locală pentru adăposturile dedicate tuturor victimelor violenței în familie, fizică sau psihologică sunt doar câteva dintre măsurile care au putut fi adoptate grație ratificării Convenției. Pe 23 mai 2016, cu mandat din partea Presedinteului Iohannis, am fost mândră și onorată să reprezint România într-un moment atât de important cum este cel al depunerii instrumentelor de ratificare de către țara noastră a Convenției de la Istanbul. Ratificarea Convenţiei de la Istanbul reprezintă un proiect de suflet la care ţin enorm şi pentru a cărui realizare m-am bătut timp de aproape doi ani de zile, in calitate de parlamentar de referință al legislativului român la Consiliul Europei pentru problema eliminării violenței împotriva femeilor. Odata cu intrarea în vigoare în România, tara noastra a pasit catre o nouă etapă în lupta împotriva flagelului violenței de orice fel, domestică, psihologică, fizică, economică, fiind o încununare a eforturilor tuturor factorilor de decizie din societate, dar și al organizațiilor non-guvernamentale de profil care au sprijinit puternic implementarea Convenției de la Istanbul în România. Mulțumesc colegelor și colegilor, actorilor instituționali, societății civile, tuturor ONG-urilor care au susținut eforturile noastre de semnare, ratificare și implementare a Convenției de la Istanbul. Fără sprijinul lor nu am fi avut astăzi acest proiect atât de important!
Astăzi, văd acest obiectiv împlinit, însă suntem abia la începutul anevoiosului drum pentru eliminarea violenţei din societatea noastră. Sa spunem impreuna un NU violentei de orice fel!

( Fotografii de la momentul depunerii instrumentelor de ratificare a Conventiei de la Istanbul de catre Romania, 2016:

1) Alături de doamna Gabriella Battaini-Dragoni, Secretarul general adjunct al Consiliului Europei;

2)În dialog cu doamnele Gabriella Battaini-Dragoni și Livia Rusu;

3) Alaturi de Geraldine Grenet si Elise Cornu de la secretariatul Retelei parlamentarilor pentru combaterea violentei asupra femeilor

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.