Pages Menu
Categories Menu

Posted on dec. 3, 2019 in Personal | 0 comments

3 Decembrie – Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități

Astăzi, 3 decembrie, este Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, zi proclamată astfel de către Adunarea Generală a ONU, pentru a promova şi implementa programele destinate îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă pentru aceste categorii sociale. Tema aleasă în acest an este „Promovarea participării persoanelor cu dizabilităţi şi a conducerii acestora: luarea de măsuri în cadrul Agendei pentru Dezvoltare Durabilă 2030”.

Aşa cum se specifică în Agenda pentru Dezvoltare Durabilă 2030, în acest an, Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi se concentrează pe facilitarea accesului acestei categorii de persoane la dezvoltarea incluzivă, echitabilă şi durabilă și se ia angajamentul să „nu lase pe nimeni în urmă”. În același timp, se recunoaşte dizabilitatea ca fiind o problemă esenţială, ce trebuie luată în considerare în implementarea celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă. Problemele specifice persoanelor cu dizabilităţi, la care se face referire în Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, sunt acelea care privesc educaţia, creşterea şi ocuparea forţei de muncă etc.
Într-o astfel de zi, și nu numai, trebuie promovată o mai bună înțelegere în ceea ce priveşte problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi şi susţinerea drepturilor şi a bunăstării acestora.
O atfel de zi este și o bună ocazie pentru schimbarea atitudinii faţă de această categorie de persoane și pentru netezirea drumului în ceea ce priveşte implicarea lor în diverse sfere de activitate.
Integrarea reală și responsabilă a persoanelor cu dizabilități este unul dintre obiectivele esențiale ale societății în care trăim și, de aceea, orice barieră care stă în calea îndeplinirii acestui obiectiv trebuie înlăturată.
Mai mult decât atât, cred că prin solidaritate, răbdare și respect față de nevoile celor din jurul nostru putem contribui cu toții la eliminarea inechităților și decalajelor sociale.
Dreptul de a participa la viaţa publică este esenţial într-o democraţie pentru fiecare dintre noi, iar numai prin implicarea tuturor şi prin civism putem reduce inegalităţile din societatea noastră

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.