Pages Menu
Categories Menu

Posted on iun. 28, 2017 in Cultural, Personal | 0 comments

28 iunie – nașterea lui Jean-Jacques Rousseau

Pe 28 iunie se năștea, la Geneva, Jean-Jacques Rousseau, considerat a fi unul dintre gânditorii de seamă ai Iluminismului și unul dintre marii filosofi, care, prin ideile sale avangardiste, și-a pus decisiv amprenta asupra Revoluției franceze din 1789.
În ”Contractul social”, opera de căpătâi a lui Rousseau și totodată cea mai cunoscută lucrare a filosofului, sunt enunțate idei și principii care vor sta la baza sistemelor democratice adoptate mai târziu în Europa Apuseană. Cheia de boltă a filosofiei lui Rousseau a fost identificarea unui forme de guvernare care să asigure libertatea cetățenilor.
De asemenea, una dintre preocupările gânditorului francez a fost pedagogia. În romanul ”Émile sau despre educație”, Rousseau subliniază importanța educației atât în ceea ce privește cunoașterea veritabilă cât și din perspectivă formării echilibrate și raționale a tinerilor.
Cred că citatul lui Rousseau în care este subliniat rolul fundamental pe care îl joacă educația este și astăzi la fel de actual, la mai mult de două secole distanță. ”Ne naştem slabi şi avem nevoie de putere; ne naştem neputincioşi şi avem nevoie de ajutor; ne naştem mărginiţi şi avem nevoie de judecată. Ceea ce ne lipseşte când venim pe lume, şi de care avem nevoie mai târziu, ne este oferit prin educaţie”.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.