Pages Menu
Categories Menu

Posted on feb. 28, 2017 in Cultural, Personal | 0 comments

263 de ani de la nașterea lui Gheorghe Șincai

Preot greco-catolic, istoric, filolog, traducător și scriitor, Gheorghe Șincai a fost unul dintre cei mai de seamă exponenți ai Școlii Ardelene. Născut la data de 28 februarie 1754, în satul Râciu de Câmpie din zona Mureșului, Șincai a fost unul dintre marii cărturari ai epocii sale, care s-a străduit de-a lungul vieții să aducă cartea cât mai aproape de români. Astfel, îi revine meritul de a fi înființat peste 300 de școli românești în Transilvania, dovedindu-se un adevărat creator de cultură. Opera sa fundamentală intitulată „Hronicul românilor și a mai multor neamuri” este considerată cel mai complex edificiu de erudiție al istoriografiei românești, până la opera lui Nicolae Iorga.

Îi aducem astăzi îndreptățitul elogiu lui Gheorghe Șincai, erou al culturii românești care a deschis un orizont larg în istoria națională.

Șincai avea „spiritul mereu îndreptat spre înălțimile de gândire ale întregii Europe, între care voia să aducă națiunea sa, dar nu ca un îngust naționalist, ci ca o minte ce tinde spre integrarea în curentul celor mai de seamă cuceriri culturale, științifice și de civilizație ale timpului”. (Mircea Tomuș, „Gheorghe Șincai”).

Bustul lui Gheorghe Șincai, Monumentul Gloria de pe Câmpia Libertății. Foto: Agerpres

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.