Pages Menu
Categories Menu

Posted on ian. 24, 2017 in Cultural, Personal | 0 comments

24 ianuarie – 158 de ani de la Unirea Principatelor Române

Aniversăm astăzi, 24 ianuarie 2017, 158 de ani de la Unirea Principatelor Române, moment de referință al istoriei naționale, pasul hotărâtor care a pus bazele realizării statului național unitar român.
Ziua de 24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca o piatră de hotar, o dată marcantă, ca un moment de unitate de conștiință în care românii au arătat lumii că sunt o singură națiune și că vor să trăiască într-un singur stat. Voinţa şi curajul de a realiza Unirea Moldovei cu Ţara Românească trebuie văzute și apreciate de întreaga naţiune română drept un exemplu de solidaritate şi sacrificiu, de afirmare a conştiinţei naţionale. Unirea de la 24 ianuarie 1859 a dovedit întregii lumi că împreună suntem mai puternici, că împreună suntem un popor demn și respectat.
Parcursul european susținut al națiunii române spre obținerea independenței și spre realizarea statului național unitar român modern a condus România la statutul său de astăzi, de partener recunoscut și apreciat în cadrul Uniunii Europene și al NATO, pilon de stabilitate regional și european.
Preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene, în ianuarie 2019, în contextul celebrării Centenarului și la împlinirea a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, pune în concordanță acțiunea prezentă și marile împliniri ale istoriei românilor, prin menținerea vie a acestui spirit de unitate pentru înfăptuirea idealurilor naționale și prin confirmarea aparteneței noastre ireversibile la marea familie europeană.
În această zi în care sărbătorim practic nașterea statului național modern român le transmit tuturor celor care simt și cred românește un gând de unitate, prețuire și responsabilitate față de viitorul națiunii române ale cărei rădăcini au fost sădite acum 158 de ani.
La mulți ani, România! La mulți ani, români!

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.