Pages Menu
Categories Menu

Posted on iun. 29, 2018 in Personal | 0 comments

199 de ani de la nașterea lui Nicolae Bălcescu

Pe 29 iunie, în urmă cu 199 de ani, se năștea Nicolae Bălcescu. Considerat a fi cea mai de seamă personalitate a perioadei pașoptiste, Nicolae Bălcescu şi-a pus în mod substanțial amprenta asupra istoriei şi culturii româneşti, remarcându-se ca un apărător al idealurilor naţionale româneşti, luptând cu toată tăria pentru respectarea drepturilor românilor în cel mai pur spirit democratic.

Nicolae Bălcescu s-a remarcat în mod deosebit prin implicarea sa în mişcările revoluţionare din Ţara Românească în anul 1848, fiind cel care a redactat proclamaţia pe care revoluţionarii români au citit-o la Islaz, care prevedea drepturi şi libertăţi pentru românii din Ţara Românească precum libertatea individuală, emanciparea şi împroprietărirea clăcaşilor cu despăgubire, dar şi desfiinţarea privilegiilor feudale şi independenţa administrativă şi legislativă a poporului român.

La 170 de ani de la revoluția din 1848 și la 100 de ani de la Marea Unire, avem datoria să privim în urmă cu mândrie și recunoștință la marii oameni de stat care au contribuit decisiv la făurirea României moderne. Nicolae Bălcescu, prin devotamentul exemplar și eforturile depuse în epocă, s-a dovedit a fi unul dintre românii remarcabili care și-a iubit țara și a acționat în spiritul respectului față de poporul său.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.