Pages Menu
Categories Menu

Posted on ian. 24, 2016 in Personal, Politic | 1 comment

157 de ani de la Unirea Principatelor Române

1-scrie-scriitorul-mica-unire-inceputul-modernizarii-romaniei

Pe 24 ianuarie 1859, acum 157 de ani, domnitorul Alexandru Ioan Cuza înfăptuia unirea Moldovei cu Ţara Românească, eveniment care mai este cunoscut şi sub denumirea de Mica Unire.
Unirea de la 1859 reprezintă certificatul de naştere al statului român modern fiindcă ea marchează nu doar îndeplinirea uneia dintre aspiraţiile cetăţenilor din cele două principate, ci şi modernizarea instituţională a ţării, prin crearea primului Parlament unic al României şi al primului guvern unitar, prin adoptarea primei Constituții românești, prin reforma electorală, prin secularizarea averilor mănăstirești, prin reforma agrara sau prin reforma învățământului, realizate sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza.
Mica Unire avea să fie doar primul moment de referinţă pentru statul român. În 1918, simţământul românesc şi-a găsit pe deplin împlinirea, odată cu Marea Unire înfăptuită la Alba Iulia.
Cred că iubirea de ţară şi devotamentul faţă de popor de care au dat dovadă oamenii politici ai acelor vremuri ar trebui să ne călăuzească şi pe noi, politicienii de astăzi fiindcă este ceea ce românii aşteaptă de la cei pe care i-au ales.

1 Comment

  1. Cu educație și experiență de muncă în țara și în străinătate. Căsătorita cu Martyn din noiembrie 1998. Mamă lui Andrutu. Loc de suflet Grădină Botanică. Where such information?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.