Pages Menu
Categories Menu

Posted on feb. 13, 2016 in Cultural, Personal, Social | 0 comments

136 de ani de la naşterea lui Dimitrie Gusti

Foto: Jurnalul Naţional

Foto: Jurnalul Naţional

Considerat a fi creatorul sociologiei românești, Dimitrie Gusti s-a născut pe 13 februarie 1880 la Iași. Filosof, sociolog şi estetician, profesor universitar la Iaşi şi la Bucureşti, președinte al Academiei Române, dar şi ministru al Instrucțiunii Publice, Cultelor și Artelor între 1932 și 1933, Dimitrie Gusti a întreprins primele acțiuni ample de cercetare monografică a satelor din România.

Datorită muncii sale şi a echipelor sale de specialiști din domeniul științelor sociale, medicinei, agriculturii și educației, am putut avea o perspectivă nouă asupra schimbărilor produse în societate în decursul timpului și a proceselor sociale care determină aceste schimbări. Dimitrie Gusti a arătat că societatea este compusă din grupuri de oameni legați între ei printr-o organizare activă și o interdependență sufletească, iar esența societății este însăşi voința socială.

Astăzi, o parte din contribuţia lui Dimitrie Gusti la cercetarea în ştiinţele sociale poate fi văzută la Muzeul Naţional al Satului, care îi poartă numele.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.