Pages Menu
Categories Menu

Posted on iun. 7, 2017 in Cultural, Personal | 0 comments

131 de ani de la nașterea lui Henri Coandă

Pe 7 iunie 1886, se năștea, la București, în familia generalului Constantin Coandă, Henri Coandă, unul dintre cei mai mari inventatori ai lumii. Cunoscut îndeosebi pentru efectul căruia i-a și dat numele (efectul Coandă), Henri a absolvit liceul în Iași, continuându-și apoi studiile la Școala de Artilerie din București și Technische Hochschule din Charlottenburg, unde-și obține doctoratul în științe inginerești. În 1906, la Paris, Henri Coandă își definitivează studiile la Școala Superioară de Aeronautică. După completarea studiilor, Coandă își face ucenicia la marele inginer francez Gustave Eiffel, căruia îi datorăm celebrul Turnul Eiffel.

În 1910, la doar 24 de ani, românul Coandă testează la Paris primul avion cu reacție din istorie, pe care îl proiectase cu 3 ani mai devreme. Cariera sa avea să fie marcată de această realizare excepțională și, astfel, au rămas în umbra acesteia o serie de invenții uimitoare. Henri Coandă s-a distins printr-o creativitate extraordinară, concretizată în peste 250 de brevete, cu aplicații în cele mai diverse domenii. Pe lângă ”efectul Coandă”,  inventatorului român îi datorăm rezervoare pentru hidrocarburi construite din beton armat, materialul beton-bois destinat prefabricatelor pentru construcții, tunul fără recul din dotarea avioanelor militare sau proiectul unei instalații de desalinizare a apei marine.

Este datoria noastră ca astăzi să ne amintim de cel care a fost Henri Coandă, una dintre cele mai mari personalități pe care România le-a oferit omenirii și unul dintre românii cu care ne mândrim oriunde în lume!

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.