Pages Menu
Categories Menu

Posted on feb. 14, 2017 in Cultural, Personal | 0 comments

129 de ani de la inaugurarea Ateneului Român

Sursa foto: http://festivalenescu.ro/

Ateneul Român marchează astăzi 129 de ani de la inaugurarea sa, la 14 februarie 1888.  Istoria Ateneului Român se leagă nemijlocit de activitatea Societății Culturale „Ateneul Român” înființată în 1865 din inițiativa unor personalități ale vieții culturale și științifice românești precum Constantin Esarcu, V.A. Urechia, Carol Rosetti, Alexandru Odobescu. În opinia acestora, era necesară întemeierea unei instituții de cultură care să mijlocească începutul dialogului intelectualității române.

Construit în stil neoclasic, cu elemente de decorație tipice arhitecturii franceze, Ateneul se impune ca o permanență în viața culturală a țării. În prezent, clădirea Ateneului adăpostește sediul Filarmonicii „George Enescu”, pe ale cărei scene urcă anual cei mai prestigioși artiști ai muzicii simfonice.

Constantin Esarcu, fondatorul acestui proiect, dorea ca „edificiul destinat artei și științei să fie monumental”. Dorința i s-a împlinit și poate mai mult decât atât, Ateneul Român a devenit în timp simbolul capitalei și al vieții culturale românești.

Românii fără știință, litere și artă nu pot merge înainte, pentru că în timpul în care trăim numai popoarele luminate pot aspira și ajunge la adevărata mărire”.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.