Pages Menu
Categories Menu

Posted on mart. 3, 2017 in Cultural, Personal | 0 comments

113 ani de la nașterea lui Mircea Vulcănescu

Născut pe 3 martie 1904, Mircea Vulcănescu este unul dintre românii care au impresionat prin destinul său de martir. Sub îndrumarea profesorilor săi, Dimitrie Gusti și Nae Ionescu, Vulcănescu a devenit unul dintre cei mai importanți intelectuali ai României interbelice. Licențiat în filosofie și drept, Mircea Vulcănescu a publicat articole și lucrări pe teme religioase, eseuri filosofice şi texte de economie politică, a mers în campaniile monografice organizate de profesorul D. Gusti, a susținut prelegeri cu diverse ocazii şi a participat la emisiunea ”Universitatea Radio” de la Radiodifuziunea Română.

După Război, a fost arestat împreună cu toți membrii Guvernului Antonescu și condamnat drept criminal de război la ani grei de temniță. În închisoare a continuat să pună în pratică morala creștină, pe care o propăvăduise de-a lungul vieții sale. Într-o noapte, a ales să salveze viața unui tânăr bolnav de tuberculoză, culcându-se pe piatra rece pentru a-și face trupul saltea pentru el. De aici, avea să vină și sfârșitul său.

În urma sa au rămas, pe lângă numeroase învățăminte și două lucrări filosofice fundamentale pentru epoca în care a trăit: „Dimensiunea românească a fiinţei” și „Către fiinţa spiritualităţii româneşti”.

 

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.