Pages Menu
Categories Menu

Posted on feb. 11, 2020 in Personal | 0 comments

11 februarie – Ziua Siguranţei pe Internet

Astăzi, 11 februarie, sărbătorim Ziua Siguranţei pe Internet, iar tema ediției din acest an este: „Let’s create a better Internet together!” (Împreună facem internetul mai bun!).

Ziua Siguranței pe Internet ne oferă cel mai bun prilej pentru a atrage atenția asupra folosirii tehnologiei într-un mod responsabil, mai ales de către copii şi adolescenţi, precum şi conştientizarea pericolelor navigării nesupravegheate a acestora pe Internet. Copiii sunt expuși în mediul online de la cele mai fragede vârste. În urma cu câțiva ani am solicitat Ministerului Educatiei să introducă în programa şcolară noţiuni şi aspecte legate de securitatea cibernetică, pentru a-i proteja de pericolele la care sunt expuşi în mediul online. Atât riscul de radicalizare sau accesul la informaţii eronate, cât şi contactul cu persoane care utilizează mediul online în scopuri ilicite pot afecta atât creşterea copiilor şi viaţa privată a acestora şi a părinţilor, cât şi, prin natura informaţiilor implicate sau prin faptele cauzate de acestea, societatea de provenienţă. Pentru a lupta în mod eficient împotriva radicalizării tinerilor, a cyberbullying (mesaje de hărțuire, trolling, mesaje ofensatoare, furt de identitate etc.) în mediul online, şi pentru a crea o cultură stabilă şi solidă în domeniul securităţii cibernetice, este nevoie în primul rând de măsuri pentru conştientizarea în rândul tinerilor a pericolelor care există în mediul online.

Cred că este important ca alături de educația și sfaturile primite acasă, este esential ca de la cele mai fragede vârste copiii să aibă în programa şcolară noţiuni şi aspecte legate de securitatea cibernetică menite a-i proteja de pericolele la care sunt expuşi în mediul online. Și pentru un plus de siguranță, trebuie folosit cu încredere butonul „block” pentru a stopa primirea oricărui mesaj nepotrivit. Să ne bucurăm zi de zi de beneficiile pe care ni le oferă Internetul, un instrument care ne ușurează viața, dar să nu ignorăm pericolele care pot apărea la fiecare click.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.