Pages Menu
Categories Menu

Posted on iul. 29, 2015 in Personal | 0 comments

103 ani de la naşterea lui Nicolae Steinhardt

64

Pe 29 iulie 1912, în comuna Pantelimon, se năştea Nicolae Steinhardt, român de origine evreiască, scriitor, critic literar, eseist şi publicist cunoscut în special pentru lucrarea „Jurnalul fericirii”, publicată la doi ani după moartea sa, în 1991.

Coleg de generaţie cu alte nume sonore ale literaturii române, precum Constantin Noica şi Mircea Eliade, Nicolae Steinhardt devine doctor în drept constituţional în 1936 şi îşi începe activitatea literară în 1934, când publică sub pseudonimul „Antisthius”. Arestat în 1958 alături de Constantin Noica, Steinhardt se converteşte la creştinism în 1960, în închisoarea Jilava. După eliberarea sa în 1964, revine în viaţa literară şi începe activitatea la testamentul său literar, „Jurnalul fericirii”, după care se călugăreşte şi devine cunoscut în special prin publicaţiile cu inspiraţie religioasă pe care le publică de la Mănăstirea Rohia.

Carte cu iz autobiografic, „Jurnalul fericirii” este confiscată de Securitate de două ori, însă ajunge, în secret, la sediul postului de radio „Europa liberă”, care difuzează pasaje din aceasta până la căderea regimului comunist în 1989. Lucrarea devine o piatră de temelie a culturii româneşti şi un simbol al rezistenţei prin cultură, influenţând puternic multe generaţii de scriitori şi oameni ai Bisericii deopotrivă şi lăsând o mulţime de citate memorabile ce se regăsesc astăzi pe internet, inspirând puternic şi în cel mai sănătos mod tineretul de astăzi.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.