Pages Menu
Categories Menu

Posted on nov. 28, 2008 in Jurnal de campanie | 2 comments

Raspuns pentru Razvan

Razvan, iti multumim pentru intrebari, iata raspunsurile:

 
1) Citesc de cateva ore pe diverse site-uri si sunt inca indecis, intre Ana Birchall si Constantin Timoc. Apreciez la ambii candidati organizarea si deschiderea de care au dat dovada participand la dezbateri si raspunzand intrebarilor postate online. Dupa o citire rapida a programului politic/listei de proiecte am devenit si mai indecis, pentru ca ambele contin initiative utile, iar in unele cazuri chiar se completeaza. Un exemplu ar fi proiectul “1. Respectarea legii si eliminarea coruptiei.” al d-nei Birchall si proiectele de amendamente la constitutia Romaniei si legi propuse de d-nul Timoc. In opinia mea, doua din marile probleme ale Romaniei sunt: continutul uneori contradictoriu al legilor (care fac posibile interpretari la comanda) si neaplicarea lor. Inainte de a aplica legea (proiectul 1), ar fi indicat sa ne asiguram ca legea este “sound” (e.g. lipsita de contradictii). Argumentul acesta pare sa dea intaietate/prioritate initiativelor domnului Timoc …

1) Domnul Timoc isi propune sa schimbe Constitutia. Ambitia sa este insa imposibila. Priviti ce spune Constitutia din 2003:
TITLUL VII
Revizuirea Constitutiei
ARTICOLUL 150
Initiativa revizuirii
(1) Revizuirea Constitutiei poate fi initiata de Presedintele României la propunerea Guvernului, de cel putin o patrime din numarul deputatilor sau al senatorilor, precum si de cel putin 500.000 de cetateni cu drept de vot
(2) Cetatenii care initiaza revizuirea Constitutiei trebuie sa provina din cel putin jumatate din judetele tarii, iar în fiecare din aceste judete sau în municipiul Bucuresti trebuie sa fie înregistrate cel putin 20.000 de semnaturi în sprijinul acestei initiative.
ARTICOLUL 151
Procedura de revizuire
(1) Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptata de Camera Deputatilor si de Senat, cu o majoritate de cel putin doua treimi din numarul membrilor fiecarei Camere.
(2) Daca prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputatilor si Senatul, în sedinta comuna, hotarasc cu votul a cel putin trei patrimi din numarul deputatilor si senatorilor.
 (3) Revizuirea este definitiva dupa aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptarii proiectului sau a propunerii de revizuire.
Ca independent, domnul Timoc nu va reusi niciodata sa coopteze atatia deputati si senatori nici pentru depunerea catre Presedinte a initiativei de revizuire si, mai ales, pentru abrobarea sa. Acestea sunt legile si noi trebuie sa le privim cu realism.
Alte argumente: In ultimii 19 ani de democratie ai Romaniei, Constitutia Romaniei a fost revizuita in 1991 (dupa Revolutie), respectiv in 2003 (pentru a ne permite aderarea la UE) – cu alte cuvinte in momente de o importanta cruciala. Ca sa nu mai vorbesc de costurile referendumului pentru revizuirea Constitutiei… Va dati, cred, seama, ca domnul Timoc, ca parlamenta, de unul singur, nu va reusi in veci sa-si indeplineasca promisiunile.

2) D-na Birchall, sunt apreciabile pregatirea, energia si ambitia dumneavoastra. In ce priveste pregatirea, dupa avalansa de titluri de doctorat obtinute asa de usor in Romania am devenit foarte circumspect, chiar si cu titlurile obtinute in US. Am incercat sa gasesc pe internet titlul lucrarii de doctorat pe care ati terminat-o la Yale si un jurnal/biblioteca unde ar fi disponibila pentru citit, fara success. Bineinteles ca internetul nu este o sursa completa … ar fi totusi util daca ati face publice si aceste informatii. La randul meu am terminat un doctorat in US si toate publicatiile mele (inclusiv teza de doctorat) sunt online ori in jurnale de profil care pot fi gasite usor pe internet cu un motor de cautare.

Va felicit pentru campanie, si va doresc succes pe 30 noiembrie!

 

2. Un exemplar original al lucrari mele de doctorat, „Dreptul falimentului aplicat sistemelor bancare din tarile Central si Est Europene”- o analiza comparativa a dreptului falimentului aplicabil sistemului bancar din SUA, Marea Britanie, Franta, Germania, Romania, Ungaria, Polonia si Cehia”.se afla in biblioteca la Yale Law School.
De asemenea, lucrarea este publicata si de editura Universul Juridic in Romania
http://www.ujmag.ro/Ana-Birchall/Banking-Insolvency-In-Post-Socialist-Economies/
www.librariaeminescu.ro/isbn/973-8929-22-9/
Lucrarea mea de doctorat a fost coordonata de decanul facultatii Yale Law School, Anthony T. Kronman. Iata mesajul primit de la domnia-sa aici (http://www.anabirchall.ro/mesajul-primit-de-la-anthony-t-kronman/).

2 Comments

  1. Sunt de acord ca nu se aplica legea. Toti sunt corupti incepand din guvern. E ca un cerc vicios. In asemenea conditii de unde sa se inceapa aplicare legii, sau mai bine zis cu cine?

    • @Sabau Ioana
      Ioana eu cred ca sunt o gramada de oameni care au respect pentru lege..este adevarat si ce spui tu ca din nefericire sunt o gramada care nu respecta legea…dar eu cred ca daca oamenii de caracter s-ar uni si ar tine unii de altii poate altfel va fi situatia. ce zici?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.