Pages Menu
Categories Menu

Posted on aug. 26, 2015 in Comunicate, Featured | 0 comments

Ana Birchall: Susţin măsurile propuse de Coaliţia Naţională pentru Absorbţia Fondurilor Structurale, pentru accelerarea procedurilor de accesare a banilor europeni

image
1

 

image

image

image

image
Ana Birchall, președintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților (CAE), a avut miercuri, 26 august, o întrevedere cu reprezentanții Coaliţiei Naţionale pentru Absorbţia Fondurilor Structurale (CNAFS). Discuțiile s-au concentrat, în principal, asupra identificării măsurilor ce pot fi susținute în vederea accelerării accesării fondurilor europene.

Cu acest prilej, reprezentanții CNAFS au prezentat atât setul de măsuri agreat deja cu miniștrii de resort, respectiv: asigurarea unei cofinanțări de maxim 2% pentru sectorul non-profit; asigurarea unui termen de rambursare la 20 de zile + 10 zile, în condițiile furnizării tuturor documentelor necesare; asigurarea de prefinanțare continuă, pentru sectorul non-profit, pe întreaga durată a implementării proiectelor, pentru cheltuielile cu personalul, prin tranșe trimestriale / prefinanţare de 30% la începutul proiectului; introducerea ofiţerului de proiect, la nivelul tuturor autorităților de management, cât şi măsurile propuse de CNAFS şi aprobate deja în şedinţa de Guvern din data de 19 august 2015, respectiv: eliminarea numărului maxim de funcţionari publici remuneraţi la nivelul unei instituţii publice şi asigurarea unor măsuri tranzitorii din cadrul OUG nr. 64/2009 privind implementarea unor proiecte din fonduri europene. De asemenea, membrii CNAFS au prezentat reprezentanților CAE prezenți la întâlnirea de astăzi și celelalte măsuri propuse și agreate de către Coaliție.

Totodată, membrii CNAFS au menţionat în cadrul discuţiilor că, pe lângă măsurile de mai sus, sunt în discuţii cu ministerele responsabile pentru introducerea prevederii conform căreia plata partenerului să se realizeze de la Autoritatea de Management direct în contul acestuia, nu prin intermediul beneficiarului, astfel partenerii de proiecte să nu mai depindă de beneficiari în depunerea cererilor de rambursare.

În ceea ce privește procesul de formare profesională excesivă prin intermediul proiectelor derulate pe fonduri europene, membrii CNAFS au propus centralizarea CNP-urilor beneficiarilor programelor de formare din cadrul acestor proiecte pentru a vedea care este eficiența acestor programe de formare în angajarea în muncă a celor care le-au urmat.

Președintele Comisiei pentru afaceri europene, Ana Birchall, şi-a manifestat aprecierea faţă de activitatea Coaliţiei Naţionale pentru Absorbţia Fondurilor Structurale, susţinând măsurile propuse de membrii acesteia în vederea eficientizării accesării şi cheltuirii fondurilor europene. “Apreciez şi felicit activitatea Coaliţiei Naţionale pentru Absorbţia Fondurilor Structurale. Susţin eforturile şi măsurile propuse de Coaliţie pentru eficientizarea accesării şi cheltuirii fondurilor europene. Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor va fi un partener solid al CNAFS pentru că, în opinia mea, fondurile europene constituie aurul dezvoltării României”, a subliniat Ana Birchall.

În cadrul întâlnirii, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a propus reprezentanţilor CNAFS încheierea unui Protocol de colaborare între Comisie şi Coaliţia Naţională pentru Absorbţia Fondurilor Structurale în vederea acordării sprijinului reciproc în rezolvarea problemelor care vizează absorbția fondurilor structurale, propunere acceptată.

“Mă bucur că propunerea mea de a încheia un parteneriat între CAE şi CNAFS a fost acceptată de către membrii Coaliţiei. Sunt convinsă că, unindu-ne eforturile şi lucrând împreună, vom identifica soluţiile necesare, inclusiv la nivel legislativ, astfel încât România să beneficieze de fondurile europene care i se cuvin. Bani europeni nu sunt bani gratis, ci sunt bani datoraţi României. Depinde numai de noi, dacă suntem capabili să învăţăm din greşelile trecutului, pentru ca fondurile europene alocate în exerciţiul bugetar 2014-2020 să fie absorbite în totalitate”, a menţionat Ana Birchall.

La finalul discuţiilor, Președintele Comisiei pentru Afaceri Europene şi membrii CNAFS au fost de acord cu organizarea pe viitor a unor întâlniri tematice trimestiale sau ori de câte ori va fi nevoie.

Coaliția Națională pentru Absorbţia Fondurilor Structurale este formată din peste 40 organizaţii nonguvernamentale, sindicate, patronate şi reprezentanţi ai mediului de afaceri de la nivel central și local.

La întâlnirea de astăzi au fost prezente: Asociaţia pentru Implementarea Democrației (AID), Confederaţia Sindicală Naţională Meridian, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţia Naţională Sindicală ALMA MATER, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Poliţie „SED LEX”, Camera de Comerț și Industrie a României, Asociația Municipiilor din România, Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România, Asociaţia pentru Bună Guvernare, Federația Patronatelor din Turism și Servicii, Fundația Progres prin Educație, Institutul Naţional pentru Managementul Conflictelor (INMC) şi Academia Leaders4Romania.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.