Pages Menu
Categories Menu

Posted on sept. 6, 2017 in Cultural | 0 comments

Ziua de naştere a lui Mihail Kogălniceanu

Astăzi se împlinesc două secole de la naşterea unuia dintre cei mai prolifici oameni politici, avocaţi şi diplomaţi din istoria României, Mihail Kogălniceanu.

Născut la Iaşi, pe 6 septembrie 1817, Kogălniceanu s-a distins în rândul generaţiei paşoptiste ca unul dintre artizanii cei mai de seamă ai drepturilor românilor, ai reunificării şi a necesităţii implementării unor reforme majore în ţările române. Jucând un rol deosebit în înfăptuirea şi recunoaşterea Unirii Principatelor Române din 1859, Mihail Kogălniceanu a fost prim-ministru al noului stat în 1863 şi ministru al Afacerilor Externe în regimul lui Carol I, calitate în care a susţinut, pe 9 mai 1877, celebrul discurs în faţa Parlamentului prin care a fost deschisă calea către independenţa României.

Astăzi, la două sute de ani de la naşterea sa, este datoria noastră, a tuturor românilor, să ne amintim şi să cinstim memoria lui Mihail Kogălniceanu, apreciind la adevărata valoare contribuţia inestimabilă la înfăptuirea României moderne şi moştenirea de nepreţuit pe care o lasă unor posibili viitori „Kogălniceni”.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.