Pages Menu
Categories Menu

Posted on apr. 2, 2018 in Cultural, Social | 0 comments

Guvernul României, iluminat în albastru de Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului

Guvernul va marca, și în acest an, Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, alăturându-se, prin acest demers, instituțiilor din România și comunității internaționale.

În data de 2 aprilie, începând cu ora 20.00, Palatul Victoria va fi iluminat în albastru, în semn de solidaritate față de persoanele afectate de această afecțiune. Guvernul României susține demersurile întreprinse pentru cunoașterea, înțelegerea și tratarea tulburărilor din spectrul autismului, inclusiv prin intermediul consultărilor derulate de către premierul Viorica Dăncilă și reprezentanții asociațiilor de sprijin pentru persoanele cu autism.

“Semenii noștri care au această afecțiune se confruntă cu dificultăți însemnate în viața de zi cu zi. O viață mai bună a copiilor și adulților cu autism, persoane cu o lume interioară profundă, precum și a celorlalte persoane cu dizabilități sau care suferă de boli rare, este datoria noastră a tuturor- Guvern, societate civilă, dascăli, părinți și copii deopotrivă. Rolul meu și al Guvernului este să răspundem acestor probleme, asigurându-le cu umanitate, înțelegere și respect, locul demn pe care îl merită în societate”, consideră premierul Viorica Dăncilă.

 

Ca urmare a consultărilor derulate cu reprezentanții organizațiilor neguvernamentale care promovează drepturile persoanelor cu dizabilități și boli rare, Guvernul a luat o serie de măsuri menite să răspundă solicitărilor acestora.

 

Astfel, au fost revizuite  criteriile medico-psihosociale de încadrare în grad de handicap și tip de handicap pentru a fi introduse și persoanele care suferă de afecțiuni rare. Potrivit unui ordin comun al miniștrilor sănătății și muncii, au fost introduse noi afecțiuni din grupa bolilor rare care au un impact asupra autonomiei și funcționării persoanei – narcolepsia, angiodemul ereditar, mastocitoza și fenilcetonuria – între criteriile de încadrare în grad de handicap. Ordinul comun pentru aprobarea modificării și completării ordinului ministrului muncii, familiei și egalității de șanse și al ministrului sănătății publice nr.762/1992 din 31.08.2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabilește încadrarea în grad de handicap, cu modificările și completările ulterioare, va fi publicat astăzi în Monitorul Oficial.

 

Totodată, Guvernul a stabilit, în ședința din 29 martie, măsuri pentru susținerea ONG-urilor, prin asigurarea finanțării de care au nevoie.

Astfel, microîntreprinderile care fac sponsorizări pentru asigurarea finanțării activității organizațiilor nonprofit care sunt furnizori de servicii sociale acreditați cu cel puțin un serviciu social licențiat, vor putea beneficia de deducerea sumelor aferente din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor până la nivelul de 20% din impozitul datorat pentru trimestrul în care au înregistrat cheltuielile respective.

Contribuabilii, persoane juridice, care fac sponsorizări/mecenat sau acordă burse private și scad aceste sume din impozitul pe profit sau pe venit, vor întocmi o declarație informativă cu  beneficiarii acestor sume pentru monitorizarea și controlul părții din impozitele alocate, astfel încât să se asigure cheltuirea fondurilor primite de beneficiari numai în scopul pentru care aceștia s-au înființat sau în scopul pentru care au fost alocate, după caz.

În cazul persoanelor fizice, se majorează de la 2% la 3,5% cota din impozitul pe venit care poate fi donatăpentru susținerea entităților nonprofit și a unităților de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditați cu cel puțin un serviciu social licențiat. Mai exact, acești contribuabili au posibilitatea să dispună cu privire la destinaţia unei sume reprezentând 2% sau 3,5% din impozitul anual, după cum urmează:

  • în cotă de 2% pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii și a unităţilor de cult, precum şi pentru acordarea de burse private, conform legii, sau
  • în cotă de 3,5% pentru susținerea entităților nonprofit și a unităților de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditați cu cel puțin un serviciu social licențiat, în condițiile legii.

Comunicatul de presă pe site-ul Guvernului: http://gov.ro/ro/stiri/guvernul-romaniei-iluminat-in-albastru-de-ziua-internationala-a-constientizarii-autismului

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.