Pages Menu
Categories Menu

Posted on ian. 6, 2018 in Cultural, Personal | 0 comments

6 ianuarie – naşterea pictorului Ştefan Luchian

Astăzi, 6 ianuarie, se împlinesc 149 de ani de la naşterea marelui pictor român Ştefan Luchian, supranumit ,,poetul plastic al florilor”. Prin opera sa, Luchian s-a dovedit a fi o personalitate artistică originală, afirmându-se cu o pictură vibrantă, care prin paleta sa cromatică plină de lumină a reuşit să transmită privitorului un mesaj umanist de mare calitate. Marele pictor a reuşit să fixeze în memoria tututor care îi priveau lucrările, splendorile peisajului românesc, de o complexitate extraordinară. Pictura sa a fost în același timp un semn al atitudinii de protest social, prin faptul că a redat viața de trudă a muncitorilor și a evocat condiția mizeră și socială a mahalalelor de odinioară.

Opera sa picturală, inclusiv cea a florilor, se caracterizează prin fineţe, simplitate, sinteză cromatică, colorit strălucit şi delicat. Tehnica uleiului şi pastelului lui Luchian sunt de neegalat, de o măiestrie unică. Florile lui Luchian au o intensitate aproape dramatică a sentimentului, o lumină interioară, discretă şi gingaşă. Din opera sa reţinem mai multe lucrări: peisaje – Ultima cursă de toamnă, Bătălie cu flori la şosea, Mahalaua dracului, Corturi de pe Bărăgan, Gheretele din Filantropia, Lunca de la Poduri; 12 autoportrete, flori – Anemone, Dumitriţe, Părăluţe, Garoafe; oameni simpli: Meşter lăcătuş, Safta florăreasa, Spălătoreasa, La împărţitul porumbului, Lăutul; pastele şi acuarele: După ploaie la Băneasa, Birt fără muşterii, Bucătărie călugărească.

Referindu-se la arta picturii, Luchian spunea: „Natura nu trebuie s-o imiți, nici să o copiezi, trebuie să lucrezi în felul ei… Cum se poate lucra în felul ei? Să știi să observi, asta-i cheia… Natura îți dă povețe, când te pricepi să observi. Noi, artiștii, privim cu ochiul, dar lucrăm cu sufletul.”

Vă invit să ne bucurăm de o pictură dragă sufletului meu intitulată ,,Femeie torcând”.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.