Pages Menu
Categories Menu

Posted on nov. 26, 2017 in Cultural, Personal | 0 comments

26 noiembrie – naşterea lui Eugen Ionescu


La data de 26 noiembrie 1909 se năștea, la Slatina, dramaturgul, eseistul, criticul literar, prozatorul şi poetul român Eugen Ionescu. Cunoscut în afara României sub numele de Eugène Ionesco, conform ortografiei franceze, Membru al Academiei Române și al Academiei Franceze, autor al cunoscutei piese de teatru „Cântăreața cheală”, Ionescu a marcat contemporaneitatea secolului al XX-lea prin stilul non-conformist şi ideile avangardiste prezente în cele mai multe din operele sale.
În 1938 pleacă la Paris ca bursier de unde se impune în teatrul de avangardă francez, fiind recunoscut mai apoi în lumea întreagă drept unul dintre cei mai mari dramaturgi ai secolului al XX-lea. S-a consacrat în întreaga lume drept unul dintre pionerii teatrului absurdului, iar piesele sale, unde comedia şi tragedia se împletesc necontenit, au umplut sălile din Paris şi nu numai.
În volumele publicate în limba română, dar și în întreaga sa publicistică, se dovedește a fi un spirit critic, sever față de lipsa de talent și față de imoralitate.
La fel ca Eliade sau Cioran, Ionescu a fost un ambasador cultural de anvergură al poporului român şi m-am bucurat de fiecare dată când, în călătoriile mele în străinătate, oamenii vorbeau doar în termeni laudativi despre Eugen Ionescu şi operele sale care au devenit repere ale literaturii universale.
Totodată, în teatrele Parisului, piesele dramaturgului român sunt foarte bine primite şi se joacă cu casa închisă, o dovadă în plus că Eugen Ionescu şi-a câştigat un binemeritat loc în rândul marilor personalităţi culturale universale.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.