Pages Menu
Categories Menu

Posted on mart. 20, 2019 in Cultural, International | 0 comments

20 martie – Ziua internațională a francofoniei

sursă foto: www.rador.ro

În fiecare an, la 20 martie, România se alătură celor cele 80 de ţări şi guverne de pe cinci continente, membre sau observatori ai Organizaţie Internaţionale a Francofoniei şi celor aproximativ 274 de milioane de vorbitori ai limbii franceze la nivel global, pentru a aniversa Ziua Internaţională a Francofoniei.

Ziua internaţională a Francofoniei este sărbătorită, în fiecare an, la 20 martie, pentru că la această dată, în 1970 au fost bazele unei instituţii a Francofoniei, prin crearea la Niamey (Niger) a Agenţiei de Cooperare Culturală şi Tehnică.

Pentru români, francofonia a reprezentat şi continuă să reprezinte nu numai o limbă extrem de dragă sufletului nostru, dar şi un purtător de valori culturale, un mijloc de acces la modernitate şi la instituţiile democratice sau o dovadă a apartenenţei noastre la valorile occidentale.

În calitate de viceprim-ministru, am avut oportunitatea de a participa, în 2018, la Sommet-ul Francofoniei care a avut loc la Erevan, în Armenia. Am subliniat atunci că România își va asuma pe mai departe rolul de țară fanion a Francofoniei în regiunea noastră și în întreg spațiul francofon, ca promotoare a valorilor francofone în regiunea noastră.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.