Pages Menu
Categories Menu

Posted on oct. 2, 2018 in Cultural, International, Personal, Politic, Social | 0 comments

2 octombrie – nașterea lui Mahatma Gandhi și Ziua internațională a non-violenței

2 octombrie este o dată de referință la nivel internațional, cu o dublă semnificație. În primul rând pentru că, în 1869, se năștea marele Mahatma Gandhi, unul dintre cei mai importanți lideri ai lumii și inițiatorul mișcărilor de revoltă non-violentă. Marele Gandhi a fost un lider carismatic și a contribuit decisiv la independența Indiei, fiind considerat ”Părintele Națiunii”. Însă personalitatea lui Mahatma Gandhi a depășit granițele Indiei. Prin valorile promovate, Gandhi a devenit un lider inspirațional în mult zone ale lumii și un model demn de urmat. Idealurile lui Gandhi privind pacea, adevărul, umanitarismul, non-violența sau armonia comună nu doar că sunt valabile și în zilele noastre, dar pot fi repere morale de urmat.

În al doilea rând, pentru că marchează importanța moștenirii lăsate de marele Gandhi, 2 octombrie fiind declarată și Ziua internațională a non-violenței.

Astăzi, celebrarea acestei zile ne îndeamnă să reflectăm mai mult ca oricând la importanța promovării păcii, a toleranței și a bunei înțelegeri în lume. Totodată, avem datoria să conștientizăm importanța luptei împotriva oricărei forme de violență.

Mahatma a fost cu adevărat un „mare suflet” al omenirii și o sursă de inspirație pentru aceasta, iar tocmai de aceea, cred că astăzi, și nu numai astăzi, ar trebui să fim cu toții inspirați și să luăm ca exemplu cuvintele lui Gandhi. „Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!” şi „Non-violenţa este cea mai mare forţă la dispoziţia omenirii”, îndemna marele gânditor. Cugetările sale pline de har şi blândeţe m-au inspirat și le țin aproape de suflet. Cred că ne revine fiecăruia dintre noi rolul de a promova mesajul şi îndemnurile sale, urmând exemplul dat de Mahatma Gandhi.

În 2011, în vizită la casa în care Mahatma Gandhi și-a petrecut ultimele zile din viață

În română: Cărarea pe care Gandhi a mers pentru ultima oară la rugăciune

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.