Pages Menu
Categories Menu

Posted on ian. 15, 2019 in Cultural, Personal | 0 comments

15 ianuarie – Ziua Culturii Naționale

La 15 ianuarie sărbătorim în fiecare an Ziua Culturii Naționale, zi ce coincide într-o asumare conștientă și profundă cu nașterea, în 1850, a poetului nepereche din literatura română, Mihai Eminescu. Cred că nu există suflet sensibil care să fi citit o creație a Luceafărului poeziei românești și să nu fi simțit talentul unui popor sintetizat într-o floare a culturii românești cu un parfum ce a învins cu adevărat timpul, așa cum anticipa inspirat George Călinescu.

Astăzi, de Ziua Culturii Naționale, suntem datori să cinstim memoria lui Mihai Eminescu ducând mai departe românismul său autentic, fiercare în colțul său de lume căruia i se circumscrie.

Poezia lui Eminescu transcende timpul și este, cu siguranța, una dintre cele mai mari moșteniri culturale lăsate nu doar românilor, ci chiar literaturii universale. Poeziile lui Mihai Eminescu mi-au încântat copilăria și adolescența și sunt și astăzi o evadare inconfundabil de plăcută din cotidian.

Suntem cu adevărat un popor cu o cultură și o civilizație ce merită cunoscute și apreciate în orice colț al lumii și, tocmai de aceea, exercitarea de către România a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene este un prilej de promovare a valorilor noastre autentice printre partenerii din marea familie europeană.

Ține de fiecare dintre noi ca Europa și întreaga lume să guste din dulceața tradițiilor, creațiilor și spiritualității românești, într-un cuvânt, din cultura noastră națională.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.